Šport
33 ogledov

''Premagal sem Federerja in njegov ego''

sergej stahovski EPA
Ukrajinec Sergej Stahovski je po zmagi proti Rogerju Federerju dejal, da je moral premagati ''dva Federerja''; tenisača in legendo.

Tretji grand slam sezone v Wimbledonu se počasi spreminja v najbizarnejši teniški turnir vseh časov. Potem ko je v prvem krogu presenetljivo izpadel najboljši tenisač letošnje sezone, Španec Rafael Nadal, ki ga je v treh nizih izločil Belgijec Steve Darcis, je v drugem kolu za največjo senzacijo sezone poskrbel Ukrajinec Sergej Stahovski, ki je v štirih nizih premagal sedemkratnega zmagovalca in branilca naslova, Švicarja Rogerja Federerja.

''Ko igraš proti Federerju v Wimbledonu, je kot bi igral proti dvema človekoma: Federerju in njegovemu egu na osrednjem igrišču, kjer je zapisan v zgodovino,'' je po največji zmagi v svoji karieri povedal 27-letni Ukrajinec, ki se je v Wimbledonu prvič prebil do tretjega kroga.

Prva zmaga proti ''top 10'' igralcu

Pred obračunom s Federerejem, kjer bi moral Stahovski po napovedih opravljati vlogo turista, Ukrajinec še nikoli ni premagal tenisača prve deseterice (0-20). Sedemindvajsetletnik se je skozi celoten obračun posluževal taktike servis/vole in dokazal, da tradicionalna igra na travi, s katero so zmagovali Pete Sampras, Boris Becker in Stefan Edberg, še vedno lahko obrodi sadove. ''Bilo je čarobno. Ne bi mogel igrati bolje. Voleje sem igral izjemno. To je bil fantastičen dan,'' je povedal Ukrajinec.

Stahovski je na osrednjem igrišču Wimbledona, ki za Federerja pomeni to, kar Philippe Chatrier v Parizu za Rafaela Nadala, premagal ''dva Federerja''; tenisača in legendo. ''Ko premagaš enega, moraš še vedno premagati drugega. Sprašuješ se: 'Ali ga bom premagal? Ali je mogoče?','' je svoje občutke med obračunom razkril Stahovski in dodal: ''On je najboljši tenisač vseh časov. Največje ime, kar smo jih kdajkoli imeli in še vedno imamo.''

Stahovski se bo v tretjem kolu pomeril z Avstrijcem Jurgenom Melzerjem. ''Lepo je bilo zmagati, vendar nisem osvojil turnirja. Zmagal sem v drugem krogu. Čaka me jih še pet,'' je zaključil 27-letnik.

roger federer | Avtor: EPA EPA

Konec četrtfinalnega niza

Stahovski je z zmago proti Federerju prekinil Švicarjev rekordni niz 36 zaporednih četrtfinalnih nastopov na turnirjih za grand slam. FedEx je pred četrtfinalom zadnjič izgubil na Roland Garrosu leta 2004, ko ga je v tretjem kolu izločil Brazilec Gustavo Kuerten.

''V tem trenutku ni čas za paniko,'' je po porazu povedal Federer. ''Treba se je posvetiti delu, da se lahko vrneš močnejši. Povsem preprosto je. Veselim se tega, kar prihaja. Upam, da bom čez poletje dobro igral in uspešno zaključil sezono. Načrtujem, da bom igral še nekaj let. Normalno je, da takšen poraz po 36 zaporednih četrtfinalnih pusti drugačen občutek. Vi ste vse skupaj preveč napihnili: jaz in Rafa v četrtfinalu; oba sva izpadla. Jasno, da je razočaranje prisotno. Morda je tudi nekoliko nespoštljivo do ostalih tenisačev, ki so še vedno v žrebu. Mislim, da je to sporočilo tudi vam, da naslednjič tega ne boste počeli,'' je dodal zmagovalec 17 turnirjev za grand slam.

McEnroe: ''Konec ere''?

Izpad Federerja in Nadala – slednji je sploh prvič izgubil v prvem krogu turnirja za grand slam – je nov znak, da se vladavina ''Fedala'' približuje koncu. ''Konec ere?'' se je spraševal legendarni John McEnroe, ki je komentiral obračun Federerja in Stahovskega. ''Njuna konstantnost je nekaj, kar v tenisu nismo videli še nikoli, vendar ne more trajati večno,'' je dodal Britanec Andy Murray, poleg Novaka Đokovića glavni favorit za končno zmago.

Črna sreda v Wimbledonu

jo wilfried tsonga | Avtor: EPA EPA
Tretji dan turnirja v Wimbledonu so zaznamovale poškodbe, ki so močno okrnile zasedbo, ki ostaja v boju za tretji grand slam sezone. Pri dekletih sta se zaradi poškodbe poslovili Belorusinja Viktorija Azarenka in Kazahstanka Jaroslava Švedova, z nastopi na sveti travi pa je končala tudi tretja nosilka, Rusinja Marija Šarapova, ki jo je v dveh nizih izločila Portugalka Michelle Larcher De Brito.

Tudi moški žreb so oklestile poškodbe. Najprej je zaradi bolečin v rami dvoboj predal Nadalov krvnik, Belgijec Steve Darcis. Američan John Isner je po dveh igrah predal proti Francozu Adrianu Mannarinu, Čeh Radek Štepanek pa ni mogel dokončati obračuna proti Poljaku Jerzyju Janowiczu.

Še pred začetkom obračuna je nastop odpovedal Hrvat Marin Čilić, v večernem delu programa pa je zaradi poškodbe predal še Francoz Jo-Wilfried Tsonga. S tem se je na široko odprla pot Andyju Murrayju, ki je v spodnji polovici žreba po izpadu Federerja, Nadala in Tsongaja ostal brez prave konkurence. Če bo Škot vzdržal pritisk, ki ga nanj vrši britanska javnost, bi se moral zlahka prebiti v finale, kjer bi se lahko pomeril z Đokovićem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.