Šport
26 ogledov

Premagati je treba 15 Petkovškov

Čeprav ima Mitja Petkovšek točkovno šibkejšo vajo v primerjavi z azijskimi konku Žurnal24 main
"Sanjal sem, da bom postal evropski prvak, sanjal sem tudi, da vodim na tekmi svetovnega prvenstva," je v intervjuju za spletno stran zurnal24.si dejal evropski in svetovni gimnastični prvak na bradlji Mitja Petkovšek.
 
 

Najtežje so največje tekme, na katere pridejo vsi najboljši. Na njih moram premagati vseh 15 Petkovškov.

Mitja Petkovšek

 
Mitja Petkovšek ima za seboj odlično sezono, v kateri je postal evropski in svetovni prvak, hkrati pa še štirikrat stal na najvišji stopnički na tekmah svetovnega pokala. Zgovorni 30-letni slovenski telovadec je po spremembi pravil, ki po novem velevajo, da se na OI uvrsti tudi svetovni prvak, dobil možnost, da se prihodnje leto v Pekingu bori za olimpijske kolajne. Kako razmišlja o možnostih, da svojo zbirko kolajn dopolni še z olimpijsko, in ali je res, da je njegov vzdevek šunki, pa si preberite v intervjuju.

Kako bi ocenili sezono, ki je za vami?
Razen po naslovu svetovnega prvaka se bom z veseljem spominjal, da sem bil isto leto tudi evropski prvak, povrh vsega pa na petih tekmah svetovnega pokala kar štirikrat zmagal in bil enkrat drugi. Za mano je popolna sezona.


Aljaž Pegan in Mitja Petkovšek © Saša Despot

 

Je vzrok v slabši konkurenci ali ste bili vi tako dobri?
Na svetovnih pokalih je tako, da se jih od 15 najboljših svetovnih tekmovalcev na posameznem orodju udeležijo le trije. Če premagaš njih, si lahko kar zadovoljen, vendar pa so najtežje tekme tiste, na katere pridejo vsi in na katerih moram premagati vseh 15 "Petkovškov". Vsi smo zelo enakovredni. Ne delam si utvar. Na tekmovanjih, kamor pride vsa moja konkurenca, se zelo težko uvrstim med prve tri. Sam moram vajo narediti brezhibno, pri tem pa upati, da konkurenti naredijo kakšno napako. Kitajci imajo v primerjavi z mano še vedno težje vaje.

 
 

Pred dvema letoma sem, preden sem postal evropski prvak, sanjal, da sem zmagal. Potem sem se zbudil in bil zelo razočaran.

Mitja Petkovšek

 
Kaj vam pomeni več, drugi naslov svetovnega prvaka ali možnost, da se lahko končno borite za olimpijsko kolajno?
Jaz se bom odločil kar za naslov svetovnega prvaka. To sem namreč že realiziral. Kako bo na OI, še ne vem, upam, da bom zdrav. Na tako velikih tekmovanjih se ti lahko hitro zatrese roka in ostaneš brez stopničk.

Bi bila kolajna za vas vrhunec kariere?
Vsekakor. To je edina od velikih kolajn, ki mi še manjka. Jaz sem olimpijske igre zaradi pravil, ki mi niso dopuščala uvrstitve nanje, pozabil že po Sydneyju leta 2000. Vse skupaj sem že prebolel. Nimam več občutka, da bi evforično čakal, da nastopim na OI. Mogoče tudi zato, ker vem, kako zoprna tekma je to, zaradi velikega pritiska.

Kakšno vajo lahko pričakujemo na OI v Pekingu?
To bo ista vaja, s katero sem postal svetovni prvak. Na zadnjih tekmah te vaje nisem mogel delati, ker nisem bil dovolj dobro pripravljen, povrhu vsega pa nisem imel dovolj motivacije, da bi lahko izvedel najtežje elemente. Za prihodnje leto upam, da me bo že EP spomladi dovolj motiviral, da bom lahko treniral vajo 16-8, s katero sem zmagal na SP. Ta vaja je še zmeraj za par desetink lažja od konkurence iz Azije. Je vsaj približno taka, da se kosam z njimi, pod pogojem, da se sreča obrne meni v prid.


Mitja Petkovšek © AFP

 

Bo na račun OI trpela sezona v svetovnem pokalu?
Nikakor. To bo idealna priprava za Peking. Prav na svetovnih pokalih in EP bom poskušal nekajkrat izvesti vajo in si s tem nabral dodatne izkušnje. Če vaji dodam le en težji element, se zelo zmanjša verjetnost, da jo bom izvedel idealno.

Ingemar Stenmark je nekoč dejal, da pred tekmo vse dneve razmišlja, kako vozi po progi. Kakšna je mentalna priprava športnika pred tekmo?
Se strinjam. Ko doma razmišljaš o elementih, se jih naučiš skoraj tako, kot da bi naredil pol treninga. Jaz se osebno že dolgo časa ne držim tega. Ko imamo enkrat vajo narejeno, nikoli več ne pomislim nanjo.

 
 

Že brez OI mi motivov ni nikoli zmanjkalo. Jaz uživam v gimnastiki. To je edina stvar, ki jo popolnoma obvladam.

Mitja Petkovšek

 
Pa morda kdaj pred tekmo sanjate o svojem nastopu?
To je pa res. Pred tekmo zaspim brez težav. Se mi pa potem v sanjah dogaja to, da vidim, kako med tekmovanjem vodim. Pred dvema letoma sem, preden sem postal evropski prvak, sanjal, da sem zmagal. Potem sem se zbudil in bil zelo razočaran. Pred svetovnim prvenstvom sem sanjal, da sem po nastopu petih tekmovalcev vodil, potem sem se pa zbudil. Hotel sem zaspati nazaj, da bi videl, kako se bo razpletla tekma in da bi videl svojo zmago. Zjutraj si po takih sanjah utrujen in malo žalosten, ker se to ni zgodilo, tako da ni ravno najlepši začetek dneva.

Sanjate že tudi razplet tekme na OI?
Ne, ne (smeh). Mentalno sem še daleč stran od tega. Upam, da ne bom spreminjal ustaljenega ritma in ne bom evforičen ter z olimpijado kakorkoli pretiraval, da se psihično ne zlomim.

V kakšnem odnosu sta z Aljažem Peganom?
Ne morem reči, da sva prijatelja. Super se razumeva, samo nisva ista družba. Druživa se le poslovno, kar se tiče gimnastike.

Vaš pogled na lobiranje, da bi Pegan končno le nastopil na OI?
To je enkratno. Vsi, ki zanj lobirajo, so se zelo potrudili in so pozitivno vplivali na tiste, ki bodo odločali o wild cardu. Upam, da bodo tisti, ki odločajo o tem, pod takim pritiskom, da bodo Aljaža poslali v Peking. Aljaž je prvi, ki si to zasluži.

Bi moral tudi ti lobirati, vendar za boljše pogoje treninga? Bili naj bi zelo slabi?
Jaz imam do olimpijskih iger dobre pogoje za trening. Slabi pogoji za trening se ne tičejo mene, ampak tistih, ki bi radi postali močni mnogobojci. Oni potrebujejo dobre pogoje, da bi Slovenci imeli v prihodnosti v tem segmentu močno ekipo in bi se lažje uvrščali na največja tekmovanja, kot so OI.


Mitja Petkovšek © AFP

 

Kaj štejete za svoj največji uspeh?
Ko sem bil prvič svetovni prvak, je bil občutek božanski. Ko sem zmagal še drugič, je bilo to nekaj neverjetnega. Ne samo, da sem premagal vso konkurenco, premagal sem samega sebe. Naredil sem vajo, ki jo nikoli prej nisem, z dvema novima elementoma, ki sem se ju naučil v nekaj mesecih. To je bil svojevrsten dosežek.

Koliko časa nameravate še tekmovati? Je uvrstitev na OI spremenila vaše cilje?
Že brez OI mi motivov ni nikoli zmanjkalo. Jaz uživam v gimnastiki. To je edina stvar, ki jo popolnoma obvladam. Po zaslugi države, devet let sem že zaposlen v policiji, in mojega sponzorja dobro živim. V gimnastiki se počutim enkratno. Rad bi, da bi bil zdrav in konkurenčen.

 
 

To je pa napaka. Mama me ni klicala šunki.

Mitja Petkovšek

 
Ste že v najboljših letih za gimnastiko?
Mislim, da so najboljša leta že mimo, vsaj kar zadeva fizično kondicijo. Star sem že, vse me že boli, komaj pridem v formo. Mentalno pa mislim, da boljša leta šele prihajajo.

Doping se širi v vse športe. Kako je s to perečo problematiko v gimnastiki, kjer imate vsi popolne postave, brez grama maščobe?
Jaz nisem ravno brez grama maščobe. Moja mami mi kuha hrano. Danes je bila enolončnica s priboljškom, pa črn kruh. Drugače pa doping ni značilen za gimnastiko. Redkokdaj koga dobijo. Pa še to kakšne malenkosti, kot je kajenje trave ali pa nekdo pozabi prijaviti, da jemlje zdravila za prehlad. Ne spomnim se, da bi se kdo dopingiral z namenom, da bi dosegal boljše rezultate.

Kako kaže s počitnicami?
Takoj ko sem po zadnji tekmi prišel domov, sem imel manjši zdravniški poseg. Izrezali so mi kožno znamenje. Ravno v takem predelu telesa, da ne morem nič delati in le počivam. 14 dni bom imel šive. Pozneje greva s punco za en teden na dopust v tople kraje, nekam proti Egiptu. Potem pa bo treba počasi dobivati nazaj moč in kondicijo ter delati na gibljivosti.

Imate morda kakšen vzdevek? Baje vas je mama klicala šunki?
To je napaka. To sploh ni res. To je mama izjavila na neki prireditvi, in sicer tako, da me je šunki klical trener. Zato, ker sem bil njegov ljubljenček. Ne vem, kako je prišlo potem do tega, da je bilo nekje na internetu napisano, da me je mama klicala tako. Mama me seveda ni klicala tako. Drugače pa nimam nobenega vzdevka.
Glede na to, da ste tako zgovorni, ste morda študirali komunikologijo?
Ne! Sem ekonomist, pa še nisem končal študija. Se mi že malo mudi zaradi spremembe visokošolskega sistema. Doštudiral pa v naslednjih dveh letih vsekakor bom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.