Šport
52 ogledov

Prepoved pokra na Cipru?

(Foto: Pokernews.si) Žurnal24 main
Na Cipru nikoli niso imeli dobrega mnenja o igralništvu. Tako na tem sredozemskem otoku ne boste našli igralnic, ker so tu prepovedane.

Ko je Ciper leta 2004 prišel v Evropsko unijo, je seveda moral sprejeti določene evropske zakone. Tako je leta 2007 moral sprejeti Evropski zakon o igralništvu. Tako so prebivalci Cipra lahko začeli igrati na spletu. Letno se tako samo na Cipru obrne 2,5 milijarde dolarjev na neobdavčenem spletnem igralništvu.

Čeprav zakoni EU ne dovoljujejo omejitve izmenjave storitev med državami EU, Ciper vseeno sledi politiki Portugalske, ki je leta 2009 pred Evropskim pravnim sodiščem uspešno zagovarjala lastno prepoved spletnega igralništva v svoji državi.

Takrat so se Portugalci zagovarjali s tem, da bi s prepovedjo spletnega igralništva zmanjšali stopnjo kriminala v državi. Tako sedaj Ciper prav tako trdi, da je nujna podobna rešitev. Michalis Katsounutos s ciprske policije je povedal: “Pri policiji smo že večkrat poudarili in javno objavili, da je spletno igralništvo pogoj in vzrok za marsikatero kriminalno dejanje. To so lahko nelegalna posojila, grožnje, izsiljevanje in celo ugrabitve ter zadrževanje talcev. Ta dejstva smo že večkrat predstavili in jih tudi podprli z argumenti, ki so jih priskrbele avtoritete na tem področju.

Če bo Cipru uspelo s svojim projektom, potem bodo spletne športne stave na tem otoku zelo omejene, medtem ko bodo internetne igre, kot so poker, igralni avtomati ali ruleta postali popolnoma prepovedani.

Kot dodatek omejitve iger pa bo obvezna ekskluzivna uporaba spletnih denarnic in bančnih kartic. Kakršna vrsta depozita z gotovino na spletu ne bo mogoča. Tako bodo lahko vladni organi spremljali, kje in koliko denarja se obrača na spletu in ga primerno obdavčili.

Evropska komisija bo o morebitni prepovedi odločala 15. decembra. Če bodo ugodili ciprski vladi, je ta obljubila, da bo zakon o prepovedi sprejet še pred koncem tega leta.

Predstavnik Cipra Petros Clerides je dejal: “Prepričati moramo Evropsko komisijo, da je prepoved spletnega igralništva v javnem interesu. S to prepovedjo lahko dosežemo večjo preglednost nad davki, zaščitimo potrošnike, hkrati pa zmanjšamo stopnjo kriminala v naši državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.