Šport
1635 ogledov

Presenečenje in zgodovinska zmaga za slovenski hokej

Pia Dukarič Profimedia
Slovenske hokejistke presenetljivo ugnale Italijo.

Slovenska ženska hokejska reprezentanca je s presenetljivo zmago začela svetovno prvenstvo divizije 1B v poljskih Katovicah. Slovenke so po zaslugi čvrste obrambe na čelu z razpoloženo vratarko ter učinkovitega prvega napada premagale Italijo s 3:1 (2:0, 0:1, 1:0).

V tretjem rangu ženskega hokeja poleg Slovenije in Italije nastopajo še domača reprezentanca Poljske ter Kitajska, Južna Koreja in Kazahstan. Vse reprezentance na svetovni lestvici zasedajo mesta med 16. in 22. Najslabša od teh je prav Slovenija, ki pa je za uvod v prvenstvo pripravila presenečenje proti 16. reprezentanci sveta.

Za Italijanke je bila nerešljiva uganka predvsem prva slovenska napadalna naveza Pren-Confidenti. Ta se je podpisala pod vse tri zadetke. Že po slabih dveh minutah je Sara Confidenti izkoristila podajo Pie Pren, dve minuti kasneje pa so bile vloge obrnjene za slovensko vodstvo z 2:0.

Italijanke so nato popolnoma zagospodarile na ledu v Katovicah in v drugi tretjini proti vratom Pie Dukarić sprožile kar 33 strelov. Vratarka ameriške univerze Yale je obranila 32 od teh strelov, skupno na tekmi pa 54 od 55 strelov, plošček je morala iz svojih vrat pobrati le v 35. minuti, ko je zadela Nadia Mattivi.

V zadnjem delu igre je imela Italija trikrat prednost igralke več na ledu, a je slovenska obramba ostala čvrsta, so pa nato Ferjančičeve varovanke zadele še tretjič in presenetljivo odločile obračun v svojo korist. Še drugič na tekmi je v 53. minuti zadela Confidentijeva po podaji Prenove. Razmerje v strelih je bilo na koncu 55:17 v korist Italije.

Slovenke bodo naslednji dvoboj odigrale v soboto ob 20. uri, tekmice bodo Poljakinje.

Slovenska ženska reprezentanca se je prvič svetovnega prvenstva nižjih divizij udeležila leta 2000, leta 2007 pa prvič zaigrala v tretjem rangu tekmovanja oz. v takrat še diviziji II. Leta 2019 so varovanke Franca Ferjaniča drugič v zgodovini napredovale v tretji rang tekmovanja, tokrat iz divizije 2A v 1B.

V letih 2020 in 2021 so prvenstva nižjih ravni odpadla zaradi pandemije koronavirusa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.