Šport
22 ogledov

Presenetljiv poraz Isakovićeve na DP

Sara Isaković je na 200 prosto tesno ugnala trenutno izjemno Anjo Klinar. (Foto: Črt Slavec
Slovenska srebrna olimpijka Sara Isaković je na prvem dnevu absolutnega državnega prvenstva v plavanju doživela nepričakovan poraz. Na 200 metrov delfin jo je premagala Anja Klinar.

Damir Dugonjič z zmago na 100 prsno in Anja Klinar s presenetljivo zmago nad Saro Isaković na 200 delfin sta osrednja dogodka prvega dne absolutnega državnega prvenstva v plavanju, ki ga do nedelje gostijo Ravne na Koroškem.

V bistvu Sare že zelo dolgo nisem premagala, ampak 200 delfin sem letos že zelo dobro plavala. Res sem zelo dobro pripravljena, to sem pokazala že na 400 prosto, in dobila sem tisto pravo samozavest.
Anja Klinar

V konkurenci več kot 400 tekmovalcev iz devetih držav je bil eden od osrednjih pričakovanih obračunov nastop na 100 m prsno. Domači favorit Dugonjič je moral po vrnitvi s študija v ZDA potrditi primat v domačem bazenu in njegova glavna tekmeca, triglavan Emil Tahirovič in Koprčan Matjaž Markič, sta bila tokrat v hvaležni vlogi lovcev. Tahiroviču bi v napeti tekmi skoraj uspelo presenetiti Dugonjiča, ki je najhitreje začel, v končnici pa začel popuščati in kranjski plavalec se mu je približal na vsega slabe tri desetinke sekunde. V močni konkurenci je bil Markič celo "le" peti, tudi za radovljiškim reprezentantom Robijem Vovkom.

"Posebne napetosti ni bilo. Pred tekmo sem bil kar samozavesten. Sam sem upal le na najboljši letošnji izid. Nastop je bil dober. Do 75 metrov je šlo res dobro in prvič v poletni sezoni sem imel spet nekaj tistega pravega občutka. Kako se je tekma razvila, pa niti ne vem. Vedel sem, da sem pri koncu, kaj je zadaj, pa nisem videl," je zmago opisal Dugonjič.

Nepričakovan razplet pa je imela ženska tekma na 200 delfin, kjer je Anja Klinar presenetila močno mednarodno konkurenco, pa tudi klubsko kolegico in tekmico Saro Isaković, ki je z 2:11,66 pristala šele na tretjem mestu, Klinarjeva pa je z izjemno dobro drugo polovico tekme prehitela tudi dotlej vodilno Poljakinjo Mirello Olczak. Jeseniška plavalka, "v službi radovljiških bankirjev", ki je videla možnost za odmevno zmago, je z močnim finišem z 2:09,79 osebni rekord izboljšala za skoraj sekundo in pol.

"V bistvu Sare že zelo dolgo nisem premagala, ampak 200 delfin sem letos že zelo dobro plavala. Res sem zelo dobro pripravljena, to sem pokazala že na 400 prosto, in dobila sem tisto pravo samozavest," je bila prestižne zmage v "radovljiškem obračunu" z zarisanim nasmehom na obrazu vesela Klinarjeva. Še enkrat je dokazala, da je tekmovalka, ki zgrabi ponujeno priložnost, saj se ji je zmaga ponudila po sto metrih in je ni več izpustila:

"Sara je precej hitrejša od mene, in ker sva bili po 100 metrih še tako blizu skupaj, sem vedela, da lahko zmagam. Moja prednost je drugih 100 metrov, ker sem res vzdržljiva in močna." Športno je poraz priznala Isakovićeva, ki je sama pričakovala boljši dosežek, a bila mnenja, da je nekaj slabši čas posledica nedavnega prihoda iz ZDA in težav s časovno razliko, zato je Klinarjevi za zmago lahko le čestitala.

Klinarjeva je slovenski naslov osvojila že v prvi disciplini na 400 prosto, kjer je prav tako za debelo sekundo izboljšala osebni rekord, a tudi s 4:11,42 seveda ni mogla ugnati danske olimpijske podprvakinje Lotte Fris (4:09,55). Na 100 prsno je slovenska rekorderka postala Fužinarjeva Tanja Šmid, absolutno zmago je odnesla danska evropska rekorderka Rikke Moeller Pedersen, na 50 hrbtno pa se je zmage veselila Kazahstanka Jekaterina Rudenko, slovenska prvakinja je postala triglavanka Anja Čarman, ki je v močni absolutni konkurenci zasedla šele peto mesto. V štafeti je bila Olimpija po napetem finišu boljša od Radovljice.

V moški konkurenci je v uvodni disciplini na 400 prosto zmagal lani peti plavalec sveta v tej disciplini Danec Mads Glaesner, majhno presenečenje pa je bil slovenski naslov mariborskega mladinca Mateja Goloba. Dveh državnih naslovov, na 50 hrbtno in 200 delfin, se je veselil Radovljičan Robi Žbogar, ki v delfinu seveda ni bil dorasel tekmec za poljskega svetovnega podprvaka Pawla Korzeniowskega, na 50 hrbtno pa je v predtekmovanju in finalu presenetil Švicar Johanthan Massacand, ki je ugnal tudi španskega svetovnega rekorderja na 100 hrbtno Aschwina Wildeboerja. V štafeti so se nove zmage veselili ilirijani.

Najboljša posamična dosežka sta pripadla obema zmagovalcema na 200 delfin Klinarjevi (907) in Korzeniowskemu, ki sta edina odplavala izid, vreden več kot 900 točk na mednarodnih lestvicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.