Šport
7 ogledov

Prevc bo imel prednost pred konkurenti

planica 2016 Saša Despot
Gorenjski podjetnik Peter Slatnar, ki je od Elana prevzel opuščeni program proizvodnje skakalnih smuči, je zagotovil, da bo imel Peter Prevc v novi sezoni najboljšo možno opremo ter s tem tudi nekaj prednosti pred konkurenco.

Novo vodstvo Elana je 19. aprila slovensko skakalno in športno javnost presenetilo z napovedjo, da bo iz podjetja zaradi nerentabilnosti izločilo program proizvodnje skakalnih smuči, kar je sprožilo buren odziv.

Smučarska zveza Slovenije je hitro našla rešitev. Rešitelja ni bilo treba iskati daleč. Proizvodnjo skakalnih smuči bo prevzel v skakalnih krogih zelo dobro poznan strojni tehnik iz Cerkelj na Gorenjskem Peter Slatnar, priznani inovator na področju skakalnega športa, ki v majhnem družinskem podjetju pod Krvavcem skrbi za izdelavo inovativnih skakalnih vezi in okovja ter zelo sodobnih, vrhunskih skakalnih čevljev iz najboljših materialov, kar jih je mogoče dobiti na tržišču.

Slatnar se je odločil, da bo prevzel program proizvodnje smuči. Javnost seveda najbolj zanima, ali bo imel naš šampion Peter Prevc, lastnik velikega kristalnega globusa, konkurenčne skakalne smuči za obrambo lovorike najboljšega skakalca: "Absolutno, da bo imel. Zakaj ne bi? Mi se bomo potrudili, da bo imel še boljše smuči kot ostali. Poskusili bomo narediti vse, da bo imel v novi sezoni še kakšen odstotek prednosti. Doslej je bil za malenkost prikrajšan glede hitrosti, zato smo prav s tem namenom vpeljali dve inovaciji in mislim, da se bo vsaj približal tistim najboljšim, kar je dokazal že v Planici. Bomo delali na tem, da bodo imeli on in ostali naši fantje res vrhunske skakalne smuči ter ostalo opremo."

Dogovor o prevzemu Elanovega programa je praktično sklenjen, je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil Slatnar. "Dogovorjeni smo že praktično o vsem. Pogodba je že sestavljena, zdaj je le še na pravnih službah, da jo pregledajo. Mislim, da bomo prihodnji teden podpisali pogodbo, kar bo le še formalnost. Stvari potekajo v pravi smeri, smuči se že dejansko izdelujejo, kmalu bo znan povsem dokončni izdelek in s tem tudi končna podoba. Smuči bodo enostavne, na njih bo zgolj napis Slatnar. Bistveno nam je, da bo smučka funkcionalna za tekmovalca, sama sporočilnost ni tako pomembna in tega ne želimo obešati na velik zvon. Seveda se bomo potrudili, da bi pritegnili še kakšnega drugega oglaševalca, ki bi zakupil prostor na smučki, z namenom, da bomo s tem pridobili kakšna dodatna finančna sredstva za skakalce, smučarsko zvezo in nas.''

Proizvodnja v prostorih Elana

sara takanashi | Avtor: EPA EPA
Proizvodnja skakalnih smuči bo ostala v prostorih Elana v Begunjah. "Za tisti čas, ko bomo izdelovali skakalne smuči bomo najeli stroje, delovno silo in s tem tudi znanje, ki ga imajo. Programa izdelave skakalnih smuči nismo prevzeli z namenom, da bi ustvarjali izgubo. Vsekakor obstaja 'računica'. Stroške bomo zmanjšali s tem, da na prizoriščih tekmovanj ne bomo imeli svojega serviserja, prav tako smo več kot prepolovili število sponzoriranih smuči, na maksimalno sto parov," je še dejal Slatnar.

Med odjemalci tudi najboljša skakalka na svetu

Tudi v prihodnji sezoni bo na slovenskih, torej Elanovih oziroma Slatnarjevih smučeh, tekmovala zmagovalka svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske Japonka Sara Takanashi: "Za njo že imamo smuči, zdaj čakamo, da jih preizkusi, ne vidimo razloga, da jih ne bi uporabljala, saj je teh naših smuči navajena."

Ob vezeh oziroma okovju so za novo sezono pripravili tudi inovativne smučarske čevlje, prvi pari so že dokončani. "Zanimanje je precejšnje med vsemi reprezentancami, že dobivamo prednaročila. Bodo pa naši reprezentanti imeli prednost pred ostalimi, saj bodo lahko nove čevlje prvi preizkusili. Seveda pa bo od vsakega posameznika odvisno, ali bo čevelj tudi uporabljal oziroma ali mu bo ustrezal," je še dejal Slatnar, ki je optimističen ob začetku proizvodnje novih Slatnarjevih smuči. "Ne vidim razloga, da nam ne bi uspelo, obstaja velika volja ljudi.''

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:37 12.maj 2016.

    Če ne bi bilo Slatnar-ja bi bila to še ena žalostna zgodba. Tako pa ima ta zgodba svetlo prihodnost, če se le kaj ne zalomi. Upam da ne.

  • Papaja Popi 16:10 12.maj 2016.

    Upajmo, da jim uspe.