Šport
49 ogledov

Prevc: Falun je ena največjih lekcij

peter prevc EPA
Slovenija na svetovnem prvenstvu v Falunu ni povečala števila osmih kolajn, osvojenih na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju.

Najbližje je bil tokrat skakalec Peter Prevc, ki je na posamični tekmi na veliki napravi za odličjem zaostal za 1,1 točke. Tudi zaradi tega je končna bilanca nižja od pričakovanj pred odhodom na Švedsko.

Največja so bila pričakovanja prav pri skakalcih. Slovenija je na Švedsko prišla z vodilnim skakalcem v svetovnem pokalu, ki je nedavno kot prvi človek na smučeh preletel 250 metrov, ob tem pa so slovenski orli na zadnji ekipni tekmi pred SP v tako rekoč osmešili konkurenco. Skupaj so Slovenci v sezoni zbrali že 17 uvrstitev na stopničke.

Orli niso izpolnili pričakovanj

Tokratni izkupiček je bil v primerjavi s celotno sezono medel. Prevc, na zadnjem SP v Val di Fiemmeju 2013 in na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju je osvojil po dve medalji, je ob nesrečnem četrtem mestu na veliki napravi na mali osvojil 13. mesto, naslednja najboljša skakalna uvrstitev pa je bilo 20. mesto mladega Nejca Dežmana na manjši napravi. Med ekipami so Slovenci osvojili šesto mesto, v mešanih ekipah pa peto, a bili v skromni ekipni konkurenci skokov daleč od medalj.

"Težko je, če ti ne gre najbolje. Ti skoki so težava v glavah. Malo specifična je tudi skakalnica, ni nam pisana na kožo, a to je šport. Mi nismo realizirali svojega," je po sobotni ekipni tekmi v Falunu razmišljal trener Goran Janus, ki je prvič, odkar vodi slovensko izbrano vrsto, na velikem tekmovanju ostal brez medalje, a v šali dodal: "Saj pred mojim prihodom nismo osvojili niti četrtega mesta in očitno moramo osvojiti vse."

Prevc nezadovoljen, zdaj boj za veliki kristalni globus

Janus se je ozrl naprej, pri čemer ima v mislih boj Prevca za skupno zmago v svetovnem pokalu: "Zdaj se spet začenja svetovni pokal. Pomembno je, da Peter ohranja, kar je pokazal tukaj na koncu. Do Lahtija se moramo spočiti. Zanimivo bo. Nemec Severin Freund je v super formi, dobro skače Avstrijec Stefan Kraft. Vse se bo odločalo v Planici."

Nezadovoljen je z izkupičkom tudi Prevc: "Ni bilo visoke konstante. Vedno sem se lovil, si predstavljal skok. Kar sem poskusil, ni delovalo in šele, ko je bilo vsega konec, sem naredil skok, kot bi jih moral kazati celo prvenstvo. Ta skok je dobro popotnica, zdaj si ga moram vbiti v glavo, si ga zapomniti in upam, da mi ne bo še treba spet prehoditi desetdnevne poti, da bom spet skakal odlično."

"Falun je ena največjih lekcij. Lovil sem se, nič ni šlo po načrtih. Zame je to tretje SP, prvo brez kolajne in morda je prav poraz tisto, iz česar potem največ potegneš," je še dejal Prevc, ki je poudaril, da četrto mesto seveda ni poraz, a osredotočen je naprej, najprej na tekme konec tedna v Lahtiju, kjer bodo preizkusili tudi skakalnico, ki bo SP gostila čez dve leti: "Letos me čaka še veliko dela."

Organizacija SP nadvse uspešna

Na mednarodni zvezi so bili zadovoljni predvsem z velikim številom gledalcev, saj so prireditelji v tednu in pol prodali 230.000 vstopnic, napovedana je bila prodaja 170.000 kart. Prav s to prodajo vstopnic so Švedi vnaprej potrdili, da bo prvenstvo tudi po poslovni plati uspešno. Nekoliko manjše od želja je bilo le število gledalcev na prvi tekmi skakalcev in nordijskih kombinatorcev. Številni gledalci pa so dali tekmovanju tudi vzdušje, ki je prireditev spremenilo v športni praznik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.