Šport
73 ogledov

''Prevc je naš motiv, naš idol''

ema klinec EPA
Druge zimske mladinske olimpijske igre so minile ob prevladi slovenskih skakalcev Eme Klinec in Bora Pavlovčiča, ki sta osvojila obe posamični zlati kolajni, skupaj z kombinatorcem Vidom Vrhovnikom pa nato Sloveniji priskakala še ekipno zlato.

"Oba, tako Bor kot Ema, sta prišla na Norveško odlično pripravljena. To sta že pred nastopom na mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju pokazala v svetovnem pokalu. Oba sta bila favorita in tukaj jima gre samo čestitati, ker sta to vlogo favorita tudi ubranila. Skoki so bili lepi, tekmovanje je bilo sicer malenkost vetrovno, ampak naredili smo razliko, oba sta res lepo oddelala svojo nalogo. Že prej na posamičnem tekmovanju, nato pa skupaj s kombinatorcem še na ekipnem, sta pobrala tri zlate olimpijske kolajne. To je poleg mladinskega svetovnega prvenstva nekaj največ kar lahko tak mlad tekmovalec dobi," je prepričan smučarski skakalni trener Zoran Zupančič, ki je na drugih zimskih olimpijskih igrah spremljal obetavna slovenska skakalca.

Ko ima Slovenija take skakalce v svojih vrstah, sedemnajstletnega Pavlovčiča in enako staro Klinčevo, se za slovenski skakalni podmladek ter nove sotekmovalce in naslednike serijskega zmagovalca tekem svetovnega pokala Petra Prevca nikakor ni treba bati. "Mislim, da dobro delo zadnjih ne par let, ampak zadnjih deset, petnajst let zadnja leta daje rezultate. Mislim, da je naš idol Peter Prevc posejal seme še za nadaljnjih 20 let. Tukaj res kapo dol z vsem spoštovanjem, on je za nas motiv, on je za nas idol, za vse te naše otroke, upam, da mu bodo ti mladi tekmovalci, ki prihajajo za njim, čim bolj sledili," je dejal Zupančič, trener mladih skakalcev iz Poljanske doline in Žirov.

V prihodnosti si lahko obetamo še več uspehov

S petim mestom na posamični tekmi nordijskih kombinatorcev se je dobro odrezal Vid Vrhovnik, ki je bil član tako slovenske skakalne ekipe, ki je pobrala ekipno zlato na mešani tekmi skakalcev in kombinatorcev, ter, skupaj s Klinčevo, Pavlovčičem in tekačema Anjo Mandeljc in Luko Markunom, član slovenske nordijske ekipe z osvojenim četrtim mestom na novi mešani ekipni tekmi skakalcev, skakalk, kombinatorcev, tekačev in tekačic.

Vrhovnika je na igrah v Lillehammerju spremljal nekdanji tekmovalec, zdaj trener Anže Obreza: "Najprej bi Vida pohvalil za prikazane nastope v Lillehammerju, sploh na posamični tekmi je naredil soliden skok, je pa imel potem malce smole z vetrom in so se trije pred njim odpeljali ter zbrali malenkost preveč točk prednosti, da bi se lahko boril za kolajne. Ekipno pa so res odlično opravili svoj nastop. Drugače pa se za kombinacijo zadeve premikajo v pravo smer. Trenutno se je število mladincev kar povečalo pri nas, v naši ekipi. Zadnji dve leti se načrtno in dobro dela, tako da lahko pričakujemo v naslednjih letih še kakšen bolj odmeven rezultat."

"Vid za svetovni pokal še ni zrel, malce je premlad. Z Norveške se odpravlja naprej na mladinsko svetovno prvenstvo v romunski Rašnov, kjer se mu bodo pridružili še ostali fantje, ki potujejo iz Slovenije v Romunijo, tako da bodo tam poskušali najboljše, kar se bo dalo. Potem pa počasi z leti sledi preskok na višji rang tekmovanja, če bo šlo vse normalno po planu," je še dejal Obreza.

V Rašnov se bosta z zelo dobrimi norveškimi vtisi in izkušnjami odpravila tudi nova mladinska olimpijska prvaka Bor Pavlovčič in Ema Klinec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.