Šport
32 ogledov

''Prevc lahko podre oba rekorda''

severin freund EPA
Najboljši nemški skakalec Severin Freund ne dvomi, da lahko Peter Prevc po številu zmag in osvojenih točk v eni sezoni premaga aktualnega rekorderja Gregorja Schlierenzauerja.

Severin Freund je v zaključku lanske sezone za las ugnal Petra Prevca in se veselil prvega velikega kristalnega globusa v njegovi karieri. Nemški skakalec je tudi letos v zavidljivi formi, saj se nahaja na drugem mestu skupnega seštevka, a prevlade slovenskega šampiona ne more ogroziti.

Prevca in Freunda po 19. od skupno 30. tekem loči neverjetnih 572 točk! Ob tem velja omeniti, da je imel Nemec po 18. tekmah na svojem računu skoraj 100 točk več kot v enakem obdobju lani.

''V bistvu je sezona res dobra, a nekdo drug kaže izjemne predstave,'' je Prevčevo prevlado komentiral Freund. ''To se v zadnjih letih ni dogajalo. A prevlada enega športnika ni nič novega. Seveda vse skupaj ni tako zanimivo, a Peter si zasluži, da je na vrhu. Je na dobri poti, da doseže nov rekord po številu osvojenih točk,'' je dodal Nemec.

Prevc je trenutno pri 11. zmagah in 1574 točkah, do konca sezone pa je še 11 tekem. Rekorder Gregor Schlierenzauer je v sezoni 2008/2009 nanizal 13 zmag in rekordnih 2083 točk. Najboljši skakalec na svetu ima tako lepe možnosti, da se z zlatimi črkami zapiše v zgodovino smučarskih skokov.

Prevc je tako dominanten, da je na zadnji tekmi v Vikersundu slavil kljub podrsu v zadnji seriji, potem ko je kar za 18 metrov preskočil drugouvrščenega Stefana Krafta. ''To se lahko zgodi le na tekmi smučaskih poletov, saj so daljave toliko pomembnejše. Peter ni nepremagljiv. V Vikersundu ni dobil vseh tekem. Situacija je nekoliko drugačna kot lani, ko smo bili bolj izenačeni. Peter vse počne dobro, ostali se malce mučimo. To nas ne jezi, ampak nam daje motivacijo. Če bi se to nadaljevalo več let, bi postalo dolgočasno, vendar ne verjamem, da se bo to zgodilo,'' je dejal Freund, ki ne dvomi, da Prevc lahko podre rekord legenarnega Avstrijca.

''Ne vem, kakšne so številke, a zagotovo mu lahko uspe. Vprašanje je, kako dolgo bo lahko ostal v takšni formi. Če pogledamo v tem trenutku, je to dosegljivo,'' je povedal Nemec in dodal, se veseli razprodanih tekem v Planici, kjer bodo Slovenci znova pripravili praznično vzdušje.

severin freund | Avtor: EPA EPA
''Seveda. Vedno se veselimo tekem, kjer vemo, da bo dobro vzdušje. Četudi bo prvenstvo do takrat že odločeno, se veselim vsake razprodane tekme. To je vedno nekaj posebnega,'' je dejal 27-letnik.

Freund je s potekom sezone zadovoljen, najbolj pa ga je razveselilo drugo mesto na novoletni turneji, kar je njegov daleč najboljši rezultat. ''Kar zadovoljen. Ni šlo vse po načrtu, a dosegel sem najboljši izid na turneji štirih skakalnic. Potem sem imel nekaj težav, še posebej po padcu v Innsbrucku. Ekipna kolajna na svetovnem prvensvu je bila zelo pomembna za nas, saj mnogi niso verjeli, da jo lahko osvojimo,'' je povedal Freund.

Bolečine po padcu so ga spremljale nekaj časa, zdaj so posledice poškodbe dokončno odpravljene. ''Čutil sem bolečino v hrbtu. Diagnosticirali so mi hernijo diska, karkoli že to pomeni. Očitno se to lahko zgodi, če si imel operacijo na hrbtenici. S tem nimam več težav. Trenutno me pesti kolk. Verjetno so to posledice napetosti telesa zaradi padca. Ni tvegano in s tem se moram pač živeti'' je sklenil Freund. 

severin freund | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:33 19.februar 2016.

    Tale poba mi je poleg Kasasana še najbolj pri srcu ! Ne vem kateri sodnik bo Kraftu povedal , da Amanmarki niso telemarki !