Šport
13 ogledov

Prevc napel vse mišice: orli peti, zlato Nemcem

Kranjec Tepeš Prevc Damjan Soči 2014 olimpijske igre skakalci ekipna tekma
1/21
Reuters
Slovenija kljub dvema izvrstnima nastopoma Petra Prevca, najboljšega posameznika ekipne tekme, na petem mestu ni posegla v boj za kolajne na slovesu od olimpijskih iger v Sočiju. Zlato so Avstrijcem speljali Nemci, na stopničkah še Japonci.

Peter Prevc je v slogu svojega vzdevka napel vse mišice, a mu z najboljšima skokoma ekipne tekme ob razpoloženih tekmecih Slovenije ni uspelo vključiti v boj za odličja.

Zlata so se na koncu veselili Nemci (1041,1 točke), ki so na veliki skakalnici tesno preskočili Avstrijce (1038,4), bron pa so osvojili Japonci (1024,9). Slovenci (995,6) so bili v postavi Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Jernej Damjan (995,6) kljub ponesrečenemu prvemu skoku Kranjca po prvi seriji peti, uvrstitve pa v finalu niso popravili.

Po zmagah na obeh letošnjih ekipnih tekmah svetovnega pokala so bili Slovenci pred olimpijskim turnirjem glavni favoriti za zlato, poškodba Kranjca, ki je stiskal zobe z opornico, poleg v ponedeljek izvrstnih tekmecev, ki niso delali napak, ni ponudila možnosti orlom.

Tepeš začel izvrstno

Pred prvim nastopom Tepeša je izjemno nastopil Norvežan Anders Bardal, bronasti z male naprave, ki je vikinge popeljal v vodstvo s 137,5 metra. Tepeš je prikazal verjetno najboljši skok v Sočiju in pristal pri 133 metrih, kar je bilo dovolj za takratno tretje mesto, le minimalno za Japonsko.

Prvi Avstrijec Michael Hayböck je skočil meter dlje od Tepeša in orle po prvem krogu tekmovalcev izrinil s tretjega mesta. Taku Takeuči (127,0) je za Japonsko v drugem krogu tako kot v poskusni seriji napravil prvo večjo napako in odprl vrata za prevzem tretjega mesta Slovencem. Še slabši je bil za Poljsko tudi Piotr Žyła (121,0).

Napaka Kranjca drago stala Slovenijo

Toda Kranjec je z napako na odskočnem pomolu nastopil podobno slabo in jezno zamahnil v izteku po 120,5 metra. Daljava je orle pomaknila na šele osmo mesto (231,0 točke) za vodilno Norveško (261,1), Nemčijo (259,3) in Avstrijo (252,0).

Neugodne razmere v tretjem krogu so zmedle tudi Andersa Jacobsena, ki je pristal pri vsega 119 metrih in zapravil norveško vodstvo, medtem ko se je Damjan pripravljal na zelo pomemben skok, s katerim je poskušal "rešiti" Kranjčev zaostanek, a mu to s 128 metri ni najbolj uspelo. 

Avstrija v vodstvo s skokom Dietharta

Andreas Wellinger je na drugo mesto po tretjem krogu popeljal Nemce (384,6 točke), prvi pa so bili po zaslugi Thomasa Dietharta naši severni sosedje Avstrijci (388,0). Slovenijo je od tretje Japonske (376,0) na osmem mestu pred nastopom najboljšega posameznika Prevca ločilo 25,5 točke (350,5).

Prvi od osvajalcev kolajn v zadnjem krogu, Japonec Noriaki Kasai, je nastopil v svojem zimzelenem slogu in s 134 metri dvignil svoje rojake. Malce slabše je tokrat nastopil zlati Poljak Kamil Stoch (130,5 m), in to je bila priložnost za Prevca, ki je bronasto-srebrni skakalec iz Dolenje vasi ni izpustil iz rok (133,5). Slovenija se je po slabših daljavah Nemca Severina Freunda in Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja približala na petem mestu. Prevc je bil z Bardalom najboljši posameznik prve serije.

Skok Tepeša premalo za dvig s petega mesta

Druga serija se je za orle začela slabo in po tem, ko je svoj prvi skok le malce poslabšal Bardal, napake ni storil niti Japonec Reruhi Šimizu. Tepeš je s skokom 126,5 metra izgubil tudi interni dvoboj s Poljakom Maciejem Kotom in Slovenija je spet padla po lestvici navzdol. Avstrija je po zaslugi Hayböcka znova prevzela vodstvo pred Nemčijo, zaostanek orlov do brona pa se je povišal do 30,7 točke.

Ko sta v drugo dobro nastopila še Takeuči in Žyła, je bila pred preostalimi orli že skoraj nemogoča naloga. Kranjec je sicer presegel oziroma izenačil daljavi Japonca in Poljaka s 131,0 metra, a je Slovenija na šestem mestu še naprej zaostajala. Avstrijo (Thomas Morgenstern) in Nemčijo (Marinus Kraus) je na vrhu ločilo vsega 0,3 točke!

Zaostanek preveč tudi za Prevca

Ker najbližji konkurenti niso popuščali, tudi dober poskus Damjana s 130,5 metra ni prav nič približal orlov. Je pa zato Nemce na vrh vrnil Wellinger (134,5 metra), za katerim je Diethart zaostal za dva metra in Avstrija je bila kar naenkrat 3,4 točke v zaostanku pred nastopi zadnje skupine.

Prevc je skočil z 31 točkami zaostanka za tretjimi Japonci – pristal je pri izjemnih 136 metrih v slabih vetrovnih razmerah in Slovenija je prevzela vodstvo, v katerem je ostala tudi po nastopu Norvežana Runeja Velte. Stoch je hladnokrvno le za meter zaostal za Prevcem in na vrh vrnil Poljake.

Freund zdržal pritisk

Kasai je najprej potrdil novo japonsko kolajno s 134,0 metra, toda na vrhu sta bila še Freund in Schlierenzauer, ki sta odločala o srebru in zlatu. "Schlieri" je s 132 metri le malo pritisnil na Freunda, ki v drugo ni bil boljši od osvajalca velikega kristalnega globusa – toda zlato je po nekaj sekundah napetega čakanja vseeno romalo v Nemčijo! 

Nemci so tako prekinili niz avstrijskih ekipnih zmag na velikih tekmah, ki je trajal vse od svetovnega prvenstva leta 2005 v Oberstdorfu. Obenem so Nemčiji priskakali tretji ekipni naslov olimpijskih prvakov po letu 1994 in 2002. Andreas Wank, Kraus, Wellinger in Freund so na koncu za 2,7 točke ugnali avstrijsko falango, za katero je današnje srebro sploh prva skakalna kolajna teh iger.

"Nismo niti sanjali"

"Navdušen sem nad celotno ekipo. Vsi skupaj smo prebrodili kar nekaj težav, zato nismo niti sanjali, da bi se lahko olimpijske igre za nas tako fantastično končale," je dejal trener nemške vrste Werner Schuster. Slovenski skakalni tabor se tako v domovino po zaslugi Prevca vrača s kar dvema olimpijskima odličjema, za še tretje pa je Slovencem zmanjkalo tudi nekaj športne sreče.

Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, kjer je Prevc v boju tudi za skupno zmago, se bo nadaljevala že 25. februarja, ko se s tekmama v Falunu začne nordijska turneja.

Olimpijske igre, ekipna tekma (M), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.