Šport
13 ogledov

Prevc: Ne bo alkohola, v vasi ga ni

Zmagovalni oder STA
Trideset let po kolajni Jureta Franka na olimpijskih igrah v Sarajevu ima Slovenija novo srebro, ki ji ga je priskakal Peter Prevc.


Smučarskim skokom je Peter Prevc priboril četrto olimpijsko kolajno, po ekipnem bronu na svetovnem prvenstvu v Oslu in dvema na svetovnem prvenstvu v Predazzu dve leti kasneje pa je osvojil še svojo četrto na velikih tekmovanjih. In verjetno ne zadnje, saj bo med glavnimi favoriti tudi na veliki skakalnici, Slovenija pa se ne bo predala niti na ekipni tekmi.

"Vsekakor sem pobral tudi nekaj njegovega bremena, po mojem mnenju je bil on glede na skoke na treningih celo večji kandidat za kolajne. Vsi smo bili ves dan slabe volje, navajeni smo bili, da nas je sedem, zdaj smo na tekmo odšli le trije. Razpoloženje pa nam je popravila novica, da vez ni strgana. Smo si pa rekli, da se bomo zaradi njega dodatno potrudili," je Prevc priznal, da je s poškodbo Kranjca na svoja pleča dobil dodatno breme, ki že tako ali tako ni bilo majhno. "Seveda sem bil pod velikim pritiskom. Novinarji in javnost so zadnji čas to kolajno glasno napovedovali. Toda v pravem času sem se zbral. Pomagali so pogovori, ki smo jih s trenerji opravljali tukaj, na kaj se osredotočiti, kako se aktivirati pred tekmo, in super se nam je izšlo."

"Malo rdeče niti, trda igla in dva nahrbtnika veselja"

Prevc je po spremenljivih nastopih na treningu v poskusni seriji spet skočil neprepričljivo, toda v pravem trenutku je bil pravi, kar je odlika velikih športnikov, športnikov za največje tekme.

"Prvi dan na treningih sem videl, da na silo nič ne gre, moral sem iti korak za korakom, popravljal sem napake, pokazalo se je, da smo jih odpravili. Da sem človek za velike tekme, pa zaenkrat ne morem reči, to se bo pokazalo pozneje. Posebnega recepta za te uspehe uspehe nimam. Mogoče malo rdeče niti, trdo iglo in dva nahrbtnika veselja. Ne, ne vem, kakšen je recept, glavno pa je, da se vse dobro sestavi, ne razmišljam, zakaj," dobrega razpoloženja ni skrival mirni Prevc. Slovenski adut je bil po prvi seriji tretji, v drugi pa je prehitel Norvežana Andersa Bardala.

"Ne bo alkohola"

"Po prvi seriji, ko mi je uspel dober skok, sem se razbremenil. Bilo mi je precej lažje, tudi drugi skok je bil dober. A s Kamilom Stochom se nisem mogel enakovredno kosati, on je bil danes razred zase, bil je nepremagljiv, za kar si zasluži čestitke," je slovenski junak športno priznal, da je bil boljši Poljak, za kar mu bo poskušal vrniti na veliki skakalnici.

"Zdaj mi bo veliko lažje. Imam kolajno, lahko bom bolj sproščen. Najprej pa se moram dobro spočiti. Kako bomo proslavili kolajno, ne vem, bomo videli, kaj mi bodo pripravili. Zagotovo pa ne bo alkohola, saj ga v olimpijski vasi ni."

Damjan: Vmes smo se kar lepo hecali

V senci Prevčevega uspeha sta bila dosežka preostalih dveh Slovencev. Jernej Damjan je osvojil celo zelo dobro deveto mesto.

"Nisem računal na kaj takega. Jaz sem zadovoljen z rezultatom, s prvim skokom niti ne, naredil sem majhno napako, a vsi smo skupaj, tako da moraš delati čim manj napak in imeti malo sreče, da prideš do rezultata. To je danes uspelo Perotu in jaz sem zelo vesel. Med obema serijama pri njem nisem videl nobene živčnosti, vmes smo se kar lepo hecali," je bil dobre volje Ljubljančan.

"Za naprej bom gradil na prvem skoku"

Njegov someščan Jurij Tepeš sicer ni bil tako visoko, a je tudi njemu odleglo, saj je končno sestavil vsaj en skok:

"Prvi skok je bil nasploh prvi, ki sem ga tukaj naredil, kot bi si želel. Res je, da mi je malo pomagal vzgonski veter, toda tudi v drugo sem imel vse pogoje, da skočim dobro, toda skok se mi ni posrečil. Bom pa za naprej gradil na tem prvem skoku, ki mi je vlil nekaj samozavesti za veliko skakalnico."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.