Šport
11 ogledov

Prevc ni vedel, da vodita dva Slovenca

peter prevc EPA
"Pred nastopom nisem vedel, da sta Domen in Robi na prvih dveh mestih. Ko sem videl razvrstitev, sem bil zelo vesel že po prvi seriji, še toliko bolj pa po drugi, ko smo zadržali uvrstitve,'' je po še enem zgodovinskem uspehu povedal Peter Prevc.

Slovenski smučarji skakalci so drugič v zgodovini osvojili prva tri mesta na tekmi za svetovni pokal. Triindvajsetletni Peter Prevc je bil pred 16-letnim bratom Domnom, tretji je bil 34-letni Robert Kranjec. Uspeh je na tekmi v japonskem Sapporu, kjer so trije Slovenci slavili že leta 2014, s šestim mestom dopolnil Anže Lanišek.

"Pred nastopom nisem vedel, da sta Domen in Robi na prvih dveh mestih. Ko sem videl razvrstitev, sem bil zelo vesel že po prvi seriji, še toliko bolj pa po drugi, ko smo zadržali uvrstitve. V prvi seriji sem malo prezgodaj začel odskok. Ker sem v poskusni seriji zamudil sem moral popravljati, pa spet ni šlo. V finalu sem odskok ujel in sem ga tudi tehnično dobro izpeljal in je letelo. Jutri je nova tekma, malo se moram umiriti, naspati in nato znova naprej," je dejal Peter Prevc in dodal. "Pot na Japonsko je bila dolga, na letalu nisem mogel spati, mislil sem, da bom v hotelu. Pa sem šel zgodaj v posteljo, zjutraj zgodaj vstajamo, povsem drugačen ritem kot običajno, toda kljub temu sem šel stoodstotno pripravljen."

Svoj največji uspeh v karieri je ponovil Domen Prevc, ki je bil za Petrom drugi že 19. decembra 2015 v švicarskem Engelberg, kar je bila prva bratska naveza na prvih dveh mestih v tem tekmovanju. "Ta skakalnica mi zelo leži, skoki so bili dobri in z rezultatom sem zadovoljen. Skok bi sicer ocenil z osmico, me je kar malo metalo v zraku. Sem prvič v Sapporu, malo mi je nagajalo zaletišče, kar se faze leta tiče pa mi je zelo všeč. Od ostalih članov sem izvedel, da je skakalnica dobra, kaj več ne, trenerji pa so mi povedali, na kaj moram biti pozoren pred skoki," je pojasnil Domen.

Kranjec je v Sapporu še četrtič stopil na zmagovalne stopničke; pred dvema letoma je bil tretji za Jernejem Damjanom in Petrom Prevcem, leta 2013 pa je bil drugi in tretji. "Nastopa sem se lotil kot vsake tekme. Lani sem bil tudi tu, pa nisem osvojil niti točke. Tokrat pa sem napravil vse skoke konstantno in to iz treningov prenesel tudi na tekmo. Vse stvari so se nam izšle, vsi smo dobro skakali in tudi pogoje smo imeli dobro. Lahko bi tudi na drugi tekmi na tej skakalnici ponovili kaj podobnega. S temi občutki, ki jih imam sedaj, bom šel na tekmo in upam, da bom jutri tehnično ponovil današnje skoke," si je zaželel Kranjec.

"Zelo sem zadovoljen, ker mi na treningu ni šlo, odlično pa sem opravil drugi skok, mogoče je bilo napaka, ker nisem nadaljeval med preletom. Na silo ne bom šel na višja mesta, skušal pa bom biti čim bolj sproščen, kot sem bil danes, ter tekmovati z veseljem," pa si je zaželel Lanišek, ki je dosegel drugi izid kariere; četrti je bil 13. decembra lani v ruskem Nižnem Tagilu.

Na 26. mestu je svoj prvi nastop v svetovnem pokalu končal Bor Pavlovčič, pred tednom dni na tem prizorišču že tretji na tekmi celinskega pokala, na 27. pa je bil Jaka Hvala. Slednji je bil 1., 2., in 3. na saporskih tekmah celinskega pokala med 22. in 24. januarjem letos. "Drugi dvojček po dveh letih na tekmah za svetovni pokal v Sapporu, odlično. Čestitke Petru, Domnu in Robiju, ki so prikazali odlične skoke, pa tudi Anžetu, ker so bile razlike v finalu zelo majhne. Dobra sta bila tudi Bor in Jaka. Celotna ekipa je delo opravila odlično," je nanizal slovenski trener Goran Janus.

Komentarjev 2
  • maresem2 17:03 30.januar 2016.

    Vi ste pravi carji in ambasadorji Slovenije, ne pa naša državniška in lopovska - mafijska banda.

  • Nevtrino 16:45 30.januar 2016.

    Odprto prvenstvo Slovenije v Sapporu!