Šport
29 ogledov

Prevc tekmoval v nemogoči opremi

peter prevc EPA
Po polovici 65. novoletne turneje je v najboljšem položaju Poljak Kamil Stoch. Od slovenskih predstavnikov najbolje kaže branilcu lanske lovorike Petru Prevcu.

Novoletna turneja štirih skakalnic se bo po tekmah v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu nadaljevala z današnjimi kvalifikacijami v Innsbrucku.

Nastopilo bo kar sedem slovenskih orlov, in sicer Anže Semenič (#17), Rok Justin (#25), Jernej Damjan (#26), Cene Prevc (#43), Jurij Tepeš (#48), Peter Prevc (#60) in Domen Prevc (#70).

Po polovici letošnjega tekmovanja v posebnem seštevku turneje vodi Kamil Stoch (591 točk), ki je obe tekmi končal na drugem mestu. Poljak ima le točko prednosti pred zmagovalcem uvodne preizkušnje Stefanom Kraftom in šest točk pred junakom druge tekme Danielom Andrejem Tandejem.

Od slovenskih predstavnikov je v najboljšem položaju Peter Prevc na devetem mestu (545), nedaleč stran od branilca zlatega orla pa sta tudi Domen Prevc (12. mesto/523) in Cene Prevc (15. mesto/528).

Nemci udrihali po orlih

Po drugi tekmi v Garmisch-Partenkirchnu, ko je postalo jasno, da se sicerjšnji favorit Domen Prevc bržkone ne bo mogel vmešati v boj za skupno zmago, so veliko prahu dvignile objave nemških medijev, ki bratoma Prevc očitajo neustrezen odnos do predstavnikov sedme sile. Za nameček je bilo prelitega tudi ogromno črnila na temo Domnove mladosti in domnevne nezmožnosti - kot so ocenili tuji novinarji - za soočanje s takšnim pritiskom.

Slovenski tabor se je na provokacijo nemških kolegov odzval na najboljši možen način: s tišino! Nemcem je tako poskus, da bi vnesli nemir v slovensko reprezentanco, spodletel, saj orli ostajajo osredotočeni na skakanje.

Nič ne kaže na to, da bi objava v časopisu Süddeutsche Zeitung (SZ) kakorkoli vplivala na najboljša slovenska skakalca, ki sta se z mislimi že preselila v Innsbruck.

''Prva polovica turneje štirih skakalnic je končana. Bomo videli, kaj bo prinesla druga,'' je pred nadaljevanjem tekmovanja v Avstriji optimistično zapisal Domen in Nemcem, ki so morebiti pričakovali odziv na zlobne jezike, simbolično pokazal figo. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je na prvi tekmi osvojil 26., na drugi pa peto mesto.

Menjava boleče opreme

V pogovoru za Sportal je 17-letnik razkril, da ni razočaran nad rezultati in okrcal (pre)visoka pričakovanja. ''Nisem razočaran, če sem kakšno tekmo slabši. Ljudje so postali malce požrešni, kar zadeva moje rezultate. Pričakujejo, da bom nenehno zmagoval,'' je za Siol.net povedal Prevc in dodal, da je k slabšim rezultatom pripomogla tudi menjava opreme. ''Jaz pa vem, da sem zamenjal čevlje, nekaj sem moral žrtvovati, saj se mora noga navaditi na čevelj. Enkrat je bilo treba to narediti. Škoda, da sem na začetku sezone dobil slabe čevlje. Tisti so bili nemogoči, noga me je zelo bolela v njih. Vrnili smo jih in nove dobili šele takrat, ko je bila sezona že v teku. V prejšnjih je bil karbon narobe oblikovan, zato sem imel občutek, kot da je notri nož," je za Sportal še dodal prvi skakalec sezone.

domen prevc | Avtor: EPA Domen Prevc (na sliki) se bo ekipi pridružil nekoliko kasneje. EPA


S prikazanim je lahko zadovoljen tudi Peter Prevc, ki resda ne skače tako kot v lanski sezoni, a deveto mesto v skupnem seštevku novoletne turneje je kljub vsemu vrhunski rezultat.

''Tudi z rezultatom druge tekme sem zadovoljen,'' je zapisal slovenski šampion, ki je desetemu mestu iz Oberstdorfa dodal enajsto v Garmischu. ''Zasidral sem se okoli desetega mesta, upam, da se kmalu prebijem malo višje,'' je dodal Prevc.

Kvalifikacije v Innsbrucku se bodo začele ob 14.00.

Komentarjev 7
  • polkainmajolka 20:45 04.januar 2017.

    Kaj nebi opremo, smuči in čevlje zamenjali na začetku sezone in ne na koncu?

  • ode 20:16 03.januar 2017.

    Čudno a ne. Sredi novoletne turneje je ugotovil, da ima nemogoče čevlje.

  • GWRmov 14:34 03.januar 2017.

    Dajmo naši orli!https://www.youtube.com/watch?v=SOeGjuNR8i0