Šport
20 ogledov

Prevc, veliki up slovenskega skakanja

Žurnal24 main
Spoznajte velikega upa slovenskaga skakanja Petra Prevca, ki gre prvič na tekmo svetovnega pokala. Šolo bo dal na stran in se posvetil skokom, je povedal v svojem prvem večjem intervjuju - za Žurnal24.

Je zlat z zimskega olimpijskega festivala evropske mladine. Na mladinskem svetovnem prvenstvu je osvojil šesto mesto. Star je šele 17 let in prihaja iz Skakalnega kluba Triglav Kranj. Ime mu je Peter Prevc. Z omenjenima dosežkoma in skoki v zadnji zimi je vzbudil zanimanje glavnega trenerja reprezentance Matjaža Zupana. Ta ga je septembra priključil treningom A-ekipe. Mladi Peter se je na pripravah dokazal. "Pravzaprav je bil morda boljši od katerega od štirih fantov, ki gredo na prvo tekmo, a ker je Kuusamo za debitanta lahko zelo trd oreh, smo se odločili, da gre bolj postopno. Morali se bomo odločiti, kako naprej, saj gre s takimi skoki lahko na svetovni pokal," je pred desetimi dnevi v intervjuju za Žurnal24 o Prevcu dejal Zupan. Odločitev, kako naprej, je zdaj padla: Peter gre ta konec tedna prvič na tekmo svetovnega pokala. Veliki up slovenskega skakanja smo pred odhodom v Lillehammer ujeli na Fakulteti za šport, kjer je moral pred prvo tekmo opraviti še testiranje v Biomehanskem laboratoriju.

Peter, prva tekma se bliža. Ste že nestrpni? Je kaj treme?
Rekel sem si, da se ne bom obremenjeval, a bolj ko je tekma blizu, bolj mi sili v glavo. Se moram kar malo zadrževati, da ne bi preveč razmišljal. Za zdaj še lahko spim. Treme pa še ni.

Kako ste se odzvali, ko vas je trener Zupan minuli konec tedna poklical in povedal, da greste v Lillehammer na tekmo?
Že ob koncu priprav mi je povedal, da bom prvo tekmo spustil, nato pa se bo videlo, kako bodo skakali drugi fantje. Ker Jernej ni pokazal dobrih skokov, so se odločili zame, da se malo preizkusim. To mi je dvignilo motivacijo in v teh dneh še lažje treniram.

Pričakujem predvsem to, da se preizkusim in vidim, kako je na tekmi svetovnega pokala.
Peter Prevc
In kaj porečejo vaši starši, brata, prijatelji in sošolci, zdaj ko greste na svetovni pokal?
Mislim, da imajo oni to bolj v glavi kot jaz. Seveda so vsi ponosni.

Kakšna so vaša pričakovanja od prve tekme?
To bo krst. Pričakujem predvsem to, da se preizkusim in vidim, kako je na tekmi svetovnega pokala. Nimam še rezultatskih pričakovanj. Moram najprej skočiti, da vidim, koliko je treba za dober rezultat.

Se sploh že zavedate, da boste konec tedna tekmovali proti Ahonenu, Römorenu, Ammanu … Krajncu, proti vsem najboljšim, ki ste jih prejšnjo zimo gledali po televiziji?
Ne, tega se res ne zavedam. Sploh ne vem, s kakšnimi zvezdami bom tekmoval. Najraje bi koga od njih prosil za avtogram.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Trener Zupan je v intervjuju za Žurnal24 o vas govoril s samimi lepimi besedami. Ni edini, ki meni, da ste svetla prihodnost slovenskega skakanja. Je zaradi tega kaj dodatnega pritiska?
Pričakovanja res so, a kar si jaz mislim, je nekaj drugega. S pričakovanjih drugih se ne obremenjujem. O tem ne razmišljam.

Jeseni ste prvič trenirali z A-ekipo in s trenerjem Zupanom. Kakšni so bili ti treningi? Kako ste se ujeli s Kranjcem, Piklom in drugimi fanti?
Treningi so bili podobni kot prejšnje obdobje, le bolj se je osredotočalo na podrobnosti. Nisem imel težav s prilagajanjem. S fanti se tudi vedno bolje razumemo. Ni zadreg in težav med nami. Na pripravah je bilo res dobro vzdušje. Trenirali smo dobro, in to na skakalnici, kjer bo zdaj moja prva tekma.

Po mladinskem svetovnem prvenstvu ste dejali, da je Kranjec vaš vzornik. Kaj vam je pri njem tako všeč?
Predvsem mi je všeč njegov pristop, ko se na vsakem treningu maksimalno potrudi. Nikoli ne zabušava, je stoodstotno v skokih. Že prej sem nekajkrat treniral z njim in sem dobro videl, kako resno se je treba lotiti treningov.

Dobro sem skakal in sem si rekel, da lahko nekaj dosežem.
Peter Prevc
Javnost vas še ne pozna najbolje. Nam poveste kaj več o sebi? Kdaj ste začeli s skoki? Kdo vas je navdušil?
Navdušil me je oče, ko me je enkrat v Kranj peljal na trening. To je bilo leta 2002. Takrat sem naredil nekaj treningov in so mi skoki postali všeč. In tako sem ostal v skokih. Skačeta tudi moja brata, eden je star 13, drugi pa 10. Skoki so v družini. Včasih smo pozimi kar za hišo naredili manjšo skakalnico in skakali.

Kdaj ste ugotovili, da lahko s skoki naredite kariero?
To je bilo zadnjo zimo, ko sem prišel v dobro formo. Dobro sem skakal in sem si rekel, da lahko nekaj dosežem.

Stari ste šele 17. Hodite še v šolo. Bo zdaj kaj trpela?
Hodim na Ekonomsko gimazijo Kranj, kolikor se pač da. Do zdaj je šlo. Zdaj se bo šola malo ustavila in bo imel prednost šport.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.