Šport
52 ogledov

Prevčevi uspehi odmevni v ZDA

peter prevc EPA
Kdo pravi, da se za smučarske skoke zanima le peščica evropskih držav? O odmevnosti uspehov Petra Prevca priča razglasitev Ameriške športne akademije.

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je v izboru za športnika leta 2016 Ameriške športne akademije osvojil tretje mesto. Pred njim sta končala le ameriški plavalec Michael Phelps in jamajški sprinter Usain Bolt. V ženski konkurenci je zmagala ameriška telovadka Simone Biles. Prevc je bil na akademiji razglašen za športnika meseca marca 2016.

Po celoletnem glasovanju se je Prevc znašel v družbi športnikov, kot so sprinter Bolt, košarkarja Stephen Curry in LeBron James, golfist Rory McIlroy, teniški igralec Andy Murray, plavalec Michael Phelps in nogometaš Cristiano Ronaldo. Skupaj za nagrado kandidira po 14 predstavnikov in predstavnic najrazličnejših športov.

michael phelps | Avtor: EPA EPA

Na koncu je prvo mesto v moški konkurenci osvojil Phelps, ki je na olimpijskih igrah v Riu osvojil šest medalj, pet zlatih in eno srebrno. Sicer ima Phelps 28 olimpijskih odličij, 23 od tega jih je zlatih, in je športnik za največ medaljami vseh časov.

Pred Prevcem je končal tudi najhitrejši Zemljan Bolt, ki je v Braziliji ponovil uspehe iz Londona 2012 in Pekinga 2008, ko je osvojil zlato na 100 in 200 metrov ter s štafeto na 4 x 100 m.

usain bolt | Avtor: EPA EPA

Na tretjem mestu med moškimi je slovenski smučarski letalec, ki je v prejšnji sezoni osvojil skupni seštevek svetovnega pokala, zmagal je novoletno turnejo ter osvojil še mali kristalni globus v poletih ter naslov svetovnega prvaka v poletih.

V ženski konkurenci je slavila Bilesova, dobitnica štirih zlatih in ene bronaste kolajne v Riu. Druga je bila madžarska plavalka Katinka Hosszu, ki se je iz Brazilije vrnila s tremi zlatimi in eno srebrno medaljo. Tretje mesto je osvojila ameriška teniška igralka Serena Williams za zmago v finalu grand slama v Wimbledonu.

simone biles | Avtor: EPA EPA

Akademija, neodvisna akreditirana športna univerza s programi za izobraževanje, raziskave in storitve, nagrado vsako leto podeli tistemu, ki je pomembno prispeval k športu.

Komentarjev 2
  • marialorca 17:44 25.januar 2017.

    Katinka Hosszu in Peter Prevc sta na kislem zelju (kuhano, pečeno, surovo) .... to se ve .... ostali pa? Čez nekaj let se bo ugotovilo, da jima ta družba kvaru ugled.

  • Papaja Popi 16:48 25.januar 2017.

    Ve se za koga smo glasovali.