Šport
64 ogledov

Prevcu zlati red za zasluge

mina lavtižar, peter prevc Mediaspeed.net
Skakalni as Peter Prevc bo iz rok predsednika države prejel zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke in prispevek k slovenskemu športu.

Predsednik republike Borut Pahor bo v torek ob 14. uri na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje, zlati red za zasluge, slovenskemu športnemu skakalcu Petru Prevcu za izjemne športne dosežke, prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim, so danes sporočili iz urada predsednika Pahorja.

Predsednik Pahor bo hkrati podelil tudi srebrni red za zasluge slovenskemu gradbenemu inženirju, enemu največjih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu, Janezu Gorišku za inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov in poletov ter red za zasluge ekipi trenerjev smučarskih skakalcev za prispevek k vrhunskim dosežkom A-reprezentance v smučarskih skokih, torej glavnemu trenerju reprezentance Goranu Janusu, njegovima pomočnikoma Janiju Grilcu in Nejcu Franku ter kondicijskemu trenerju Matjažu Polaku.

"Slovenski junak, veliki zmagovalec, planiški orel. Te besede so danes v Sloveniji sinonim za Petra Prevca, 23-letnega skakalca iz Selške doline, ki je celotno zimsko sezono več kot navduševal Slovence s svojimi rekordnimi smučarskimi poleti na svetovnih velikankah. Je edini skakalec v zgodovini smučarskih poletov, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, zmagal na novoletni turneji in v razvrstitvi poletov ter postal svetovni prvak v poletih. Svoje zmage je okronal z vsemi štirimi najprestižnejšimi lovorikami skakalnega športa in postavil več rekordov, med drugim po skupnem številu osvojenih točk, skupnem številu stopničk in skupni dolžini skokov. V enem letu je preskočil neverjetnih 23,26 km," je v obrazložitvi odlikovanja Prevcu med drugim zapisal predsednik države.

V njej tudi ni pozabil omeniti, da "Peter Prevc Slovencev ni prepričal zgolj z izjemnimi športnimi uspehi. Očaral nas je tudi s svojo osebnostjo. Njegova preudarnost, ki je ne omaje nobena zmaga, osredotočenost pri uresničevanju svojih sanj, skromnost in tovarištvo, ki ju izžareva skupaj s celotno ekipo slovenskih smučarskih skakalcev, vedno znova navdušujejo in navdihujejo. S svojimi izjemnimi uspehi se je Peter Prevc uvrstil med športnike, ki pišejo zgodovino vrhunskega športa in postavljajo nove mejnike človekovih sposobnosti."

Komentarjev 1
  • sprehajalec 12:23 23.maj 2016.

    Da ga je sprejel papež v Vatikanu, pa niste poročali. Samo Pahor. Res ste skrajno pristranski, sedaj šele vidim ob takih novicah.