Šport
12 ogledov

Preventivno proti nalezljivim boleznim

Zdravstveni nasveti zloženka EuroBasket 2013
Zaradi EuroBasketa 2013 bo v Slovenijo prišlo veliko tujcev, ki lahko vse zdravstvene nasvete preberejo v čisto sveži zloženki.

"Poleg tekem na EuroBasketu 2013 so predvideni številni spremljevalni dogodki ter druga uradna in neformalna družabna srečanja, zaradi česar se povečuje tudi tveganje za pojav morebitnih izbruhov nalezljivih bolezni in drugih okužb," opozarjajo organizatorji. Zato so s pristojnimi službami pripravili zloženko s splošnimi informacijami in nasveti za tuje in domače obiskovalce EuroBasketa 2013.

Možen izbruh nalezljivih bolezni

"Na osnovi epidemiološke situacije doma, v Evropi in svetu smo pripravili oceno tveganja za nalezljive bolezni ter naredili načrt delovanja in sodelovanja epidemiološke službe v času prireditve. Identificirana področja nalezljivih bolezni, ki bi lahko predstavljala tveganje za zdravje ljudi ob tem dogodku, so izbruhi črevesnih bolezni, akutnih respiratornih bolezni, meningokokne invazivne bolezni, ošpic in legionarske bolezni," pojasnjuje Nuška Čakš Jager z IVZ.

Kaj je v zloženki? 

V zloženki je poleg splošnih navodil, ki jih moramo upoštevati na vsakem potovanju, zapisano, da je Slovenija varna država in da je voda pitna. Da za vstop ni predpisanega nobenega cepljenja, je pa pred odhodom dobro preveriti, ali imajo obiskovalci opravljena vsa rutinska cepljenja, še posebno proti rdečkam in ošpicam.

Omejeno točenje alkohola na prireditvah

V zloženki je tudi pojasnjeno, da je v Sloveniji prepovedana prodaja alkoholnih pijač mlajšim od 18 let in ljudem, ki kažejo očitne znake opitosti. "Prepovedana je prodaja oziroma ponudba alkoholnih pijač v športnih objektih eno uro pred začetkom in med športno prireditvijo. Osebi, ki je vidno pod vplivom alkohola, lahko organizator prepreči dostop na prireditev," so še zapisali.

Pazite se klopov!

Med previdnostnimi nasveti v zloženki opozarjajo na klopni meningoencefalitis in boreliozo. Predlagana je uporaba sredstev za odganjanje mrčesa ter oblačil z dolgimi rokavi in hlačnicami pa tudi čimprejšnja odstranitev klopov. Opisani so vsi simptomi pa tudi to, da je meningoencefalitis mogoče uspešno preprečiti s pravočasnim cepljenjem.

Zaščitite se s kondomom 

"Pri nezaščitenih spolnih odnosih obstaja tveganje za spolno prenesene okužbe. Med temi so gonoreja, sifilis, hepatitis, HIV/AIDS in druge, ki jih je mogoče dobiti tudi pri spolnih odnosih z osebami, ki so sicer videti zdrave. Za zmanjšanje tveganja je potrebna dosledna uporaba kondoma," svetujejo v zloženki.

Celotno brošuro si lahko ogledate tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.