Šport
10 ogledov

Prezelj osmi v Monte Carlu

Rožle Prezelj Gregor Katič
Rožle Prezelj je na mitingu diamantne lige v Monte Carlu v skoku v višino s preskočenimi 2,22 metra zasedel osmo mesto, slavil je Jesse Williams (2,32). Trije najboljši izidi sezone.

Kranjčan Rožle Prezelj je na atletske diamantne lige, ki poteka v Monte Carlu, v skoku v višino zasedel osmo mesto (2,22 metra). Zmagal je Američan Jesse Williams (2,33 metra).

Že uvodoma je ameriška prva štafeta 4 X 100 metrov s 37,61 sekunde dosegla najboljši izid sezone na svetu, kar je pozneje na 1.500 m etrovuspelo še Kenijcu Asbelu Kipropu (3:28,88), Američan Aries Merritt pa ga je na 110 metrov ovire izenačil (12,93). Največje presenečenje je bilo v skoku s palico, saj Rusinja Jelena Isinbajeva, svetovna rekorderka in branilka olimpijskega naslova, končala brez izida na zadnjem mestu.

Prezelj je v prvem poskusu zmogel 2,17 m, 2,22 pa v drugem. Letvico na 2,26 m je trikrat podrl in prehitel dva tekmeca. Zmagal je Američan Jesse Williams (2,33 m). "S samo uvrstitvijo sem lahko zadovoljen, saj je težko priti že na samo diamantno ligo. Vesel sem, da sem po dokaj neuspešnih nastopih na EP in na prejšnjem mitingu v Londonu tokrat nastopil bolje. Tudi na višini 2,26 m sem imel dobre skoke. Iz poskusa v poskus sem bil boljši. Žal imam smolo v tej sezoni na 2,26 m in je letvica ponovno padla. Upam, da jo bom uspešno preskočil na OI v Londonu. Nimam več nobene tekme v naslednjih štirinajstih dnevih, ko me nato v Londonu čakajo olimpijske kvalifikacije. Skušal se bom čim bolj pripraviti in spočiti. Treniral ne bom več veliko in upam, da bo sreča na moji strani," je dejal Prezelj.

Trell Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay in Ryan Bailey so za dobri dve desetinki prehiteli drugo ekipo ZDA, v kateri so bili Mike Rodgers, Maurice Mitchell, Travis Patton in Jeff Demps, ki je bila druga s 37,83. Zmagovalci pa so izboljšali aprilski dosežek sezone jamajške četverice, ko je ekipa Racers, v kateri sta bila tedaj tudi Usain Bolt in Yohan Blake, tekla 37,82 sekunde.

Kiprop, olimpijski in svetovni prvak, je na 1,5 km z osebnim rekordom ugnal rojaka Nixona Chepsebeja, ta je s 3:29,77 prav tako tekel najhitreje letos, ter pred igrami v Londonu napovedal obrambo naslova. Na visokih ovirah je Aries Merritt še tretjič letos tekel 12,93 sekunde ter ugnal rojaka in svetovnega prvaka Jasona Richardsona (13,07).

Američan LaShawn Merritt, favorit za OI za zlato, je v teku na stadionski krog začel šepati in je predčasno končal tek, v katerem se je med belgijska brata Borlee, Jonathan je presenetljivo slavil s 44,74, Kevin pa je bil tretji (44,94), uvrstil Kirani James iz Grenade (44,76). "Na 250 metrih sem, ko se dvignil nogo, začutil neugodje. Zato sem se odločil, da ne bom tvegal. Čeprav sem upal, da bom dobro nastopil tudi v Monaku, pa je, jasno, glavni cilj London," je dejal 26-letni Meritt, dvakratni olimpijski zmagovalec.

Nemka Silke Spiegelburg je zmagala v skoku s palico s 4,82 m. Isinbajeva se je po nekaj velikih tekmah, na katerih je končala pod pričakovanji, v vrh vrnila marca letos v Carigradu, kjer osvojila še svoje četrto zlato na dvoranskih prvenstvih. Toda v Monaku je ponovno pokazala svojo ranljivost. Na 4,70, kar je bila njena začetna višina, je namreč letvico trikrat podrla. Tako se je znova postavilo vprašanje, ali bo bogati zbirki, med drugim, ima po dve zlati odličji na SP in OI ter po enega na EP na prostem in v dvorani, v Londonu dodala še kakšno zlato.

Veliko presenečenje je pripravil 17-letni mladinski svetovni prvak Kenijec Conselus Kipruto, ki je na 3000 m zapreke z osebnim rekordom (8:03,49) prvi poraz v sezoni prizadejal rojaku Paulu Kipsieleju Koechu (8:03,90). Evropska prvakinja Sandra Perković iz Hrvaške je s 65,29 m prepričljivo zmagala v metu diska in že osvojila tudi skupno prvo mesto v točkovanju; svetovna podprvakinja Nadine Müller iz Nemčije je bila druga (64,64 m).

Po olimpijskih igrah se bo diamantna liga nadaljevala 17. avgusta v Stockholmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.