Šport
18 ogledov

Prezelj popravil rekord iz leta 2004

Rožle Prezelj Gregor Katič
Dvodnevni altetski pokal v Mariboru je v največji meri zaznamoval skakalec v višino Rožle Prezelj, ki je preskočil 2,32 m in za centimeter popravil svoj državni rekord iz leta 2004.

Rožle Prezelj je drugi dan atletskega pokala v Mariboru v skoku v višino preskočil 2,32 m in izboljšal svoj slovenski rekord. Sabina Veit (Štajerska) je v teku na 200 m zmagala s 23,32 in je le za dve stotinki zaostala za normo B za olimpijske igre v Londonu. Atleti in atletinje ljubljanskega Massa so na dvodnevnem tekmovanju ubranili naslova.

Martina Ratej (Kladivar) je bila prva v metu kopja, vendar s 57,31 m ni bila zadovoljna. Boljše volje je bil Brent LaRue po prvem mestu na 400 m ovire (49,98). Na 200 m je bila druga Kristina Žumer (Mass, 23,71), njen brat Jan Žumer pa je tako kot v soboto na 100 m tudi na dvakrat daljši razdalji slavil prepričljivo zmago z 21,16 pred slovenskim rekorderjem Maticem Osovnikarjem (Mass, 21,68). Slednji je le za dve stotinki prehitel Luko Zakrajška (Olimpija, 21,70).

Veliko presenečenje pa je pripravila grosupeljska mladinka Maruša Mišmaš (Mass), saj je v teku na 800 m z 2:05,80 premagala Sonjo Roman (2:05,98), potnico na OI v teku na 1500 m; Mišmaševa je v soboto slavila tudi na 1,5 km ter bila v zadnji predaji Massa na 4 X 400 m. Mladinec Žan Rudolf, ki je v Velenju v četrtek postavil slovenski članski rekord na 800 m, je zanesljivo zmagal na dva stadionska kroga (1:51,33). V troskoku sta prvouvrščena preskočila 15,61 metra, Andrej Batagelj (Kladivar) pa je zmagal, ker je imel boljši drugi poskus (15,56 m) kot Martin Gradišek (Krka, 15,20 m).

Kranjčan Prezelj, prvo ime tekmovanja v Mariboru, je v tretjem skoku zmogel 2,24 m, nato je v drugem poskusu preskočil 2,28 m, zatem pa je letvico postavil na 2,32 m. Letvico je preskočil že prvič in dosegel slovenski rekord ter nadaljeval na 2,35 m. V prvem skoku je bil najbližje uspeha. "Če bi mi kdo zjutraj rekel, da bom dosegel državni rekord, mu ne bi verjel. Toda sem optimist, danes se mi je vse sestavilo. Bil je moj dan in zelo sem vesel. Atletika je tak šport, da se trdo delo vedno obrestuje. Danes ne razmišljam o EP ali OI. Danes se je zame čas ustavil. Nočem se obremenjevati in sam sebi dodajati pritisk. Malo se bom umiril, spočil in potem razmislil o naslednjih ciljih. Pred SP lani v Daeguju sem na treningu skočil 2,28 m, pa mi potem ni uspelo. Toda sem v izjemni formi in upam, da bo tako tudi na največjih tekmovanjih sezone," je bil zadovoljen pravnik Prezelj, že finalist OI in SP, ki je prejšnji rekord, 2,31 m, skočil 24. januarja leta 2004 v Ljubljani.

Ratejeva je začela s 57,31 in 56,61 m, nato pa je imel štiri neveljavne mete. Potem je ni bilo niti na razglasitev izidov. Veitova od mitinga v Postojni nima sreče, najprej so jo ustavile zdravstvene težave. "Moja forma trenutno je dobra, posebej glede na vse, kar se je dogajalo ta teden, saj smo imeli smrtni primer v družini. Moji cilji ostajajo enaki kot na začetku sezone. Želim si dober nastop na EP in izpolniti normo za OI," je bila kratka Veitova. LaRue je imel ta teden nekaj prebavnih težav, po dobrem nastopu v Velenju pa je tudi v štajerski prestolnici dokazal, da lahko na EP veliko pričakuje. Želi si tudi dobre predstave na OI in izboljšanje slovenskega rekorda.

Sedemnajstletna Mišmaševa je letos že popravila rekord za starejše mladinke Romanove na 1000 m, tokrat pa se je mladinskemu rekordu Romanove na 800 m (2:03,87) zelo približala. Ves čas je bila tesno za Romanovo in jo v zadnjih desetih metrih tudi prehitela. "V zaključku sem že videla, da mi Romanova nekoliko uhaja, zato sem pospešila. V samem finišu sem imela dovolj moči za zmago. Zelo sem vesela, ker takega razpleta nisem pričakovala, po sobotni zmagi na 1500 m pa sem bila tudi že malo utrujena. Dejala sem si, da bom tekla za Romanovo, potem pa bom v cilju videla, kako bo," je dejala Mišmaševa. "Za menoj so dve zelo nesrečni sezoni, polni poškodb. Vesela sem, da se mi je uspelo vrniti. Zelo zgodaj sem začela tekmovati zaradi norm za EP in OI. Ta teden bo še močno trenirala, potem nastopila na EP, sledile pa bodo še OI," je dodala Romanova.

Tudi mladinec Rudolf nadaljuje z lepimi predstavami in je ugnal člana in najhujšega tekmeca Mitjo Krevsa (Štajerska, 1:51,73). "Vesel sem, da sem v Velenju dosegel rekord. Tokrat sem tekel na finiš in znova zmagal. Na EP si želim prav tak tek kot danes, ker mi najbolj ustreza, poskušal pa se bom uvrstiti v drugi krog ter v polfinalu dosegel tudi normo za OI. Na mladinskem SP pa bo težko, ker nekateri mladinci iz Kenije in Etiopije tečejo precej hitreje od članov v Evropi. Kljub temu si želim nastopiti v finalu," je pojasnil Rudolf.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.