Šport
11 ogledov

Pri napovedih je težko biti pameten

Borut Božič (levo) in Grega Bole (desno) sta v sprintu brez dvoma najhitrejša ko Žurnal24 main
"Sem veliko boljši kot na primer lani v takem času," je o svoji pripravljenosti pred nedeljsko cestno kolesarsko dirko na SP v Vareseju med drugim povedal reprezentant Borut Božič.
 
 

Mogoče lahko pričakujemo podobno dirko, kot je bila tista v Salzburgu, vendar je pri napovedih težko biti pameten

Borut Božič

 
"Vedno si želiš, da bi bila boljša, vendar je načeloma tista prava," je o svoji pripravljenosti pred SP v kolesarstvu povedal v zadnjem tednu rahlo prehlajeni Božič, ki priznava, da bi moral za popolno formo v zadnjem času odpeljati kakšno dirko več, vendar ga v moštvu niso uvrstili v ekipo, ki je nastopila na zadnjih dveh dirkah: "Dirkati sem si želel zaradi glave in motivacije, še bolj pa zato, ker je težko opraviti trening, ki bi bil tak kot dirka." Razlog, zakaj ga v moštvo niso uvrstili, pa je jasen.

Njegova ekipa Cycle Collstrop bo letos razpadla, idrijski sprinter pa se že dogovarja o podpisu pogodbe z nizozemskim moštvom Vacansoleil : "Nizozemci pravijo, da ne bo težav, tudi menedžer mi je to potrdil, vendar pa zaenkrat nisem še ničesar podpisal. Ne vem, zakaj, mogoče bom takoj po SP. Mislim pa, da je resno, saj so me tudi uradno že razglasili za njihovega člana." Tudi ogrodje te ekipe naj bi bilo večinoma že sestavljeno, čeprav si Božič želi, da bi se jim pridružil še kdo izmed boljših, saj bi ga s tem nekoliko razbremenili.

Borut Božič se je tako veselil prve zmage v tej sezoni. © AFP

 
Kako je, če v moštvu ni dovolj kvalitetnih kolesarjev, je Božič občutil letos, ko je moral pogostokrat "vskočiti", čeprav na dirki ni imel namena nastopiti: "Zato sem imel slab razpored dirk. Preveč startov naenkrat, potem pa nič. Preživel sem na primer en mesec v Belgiji, nastopil pa samo na šestih dirkah, od tega na eni štiridnevni dirki in dveh enodnevnih. Startov imam sicer veliko, vendar me pri vsem skupaj bolj moti slab razpored, ki sem ga imel."

 

Preberite še ...

Brajkovič osmi v vožnji na čas
Intervju: Jani Brajkovič
Bettini: Grem kot motor
Na SP z dobrimi občutki
Utrujenost večja od želje

Božič: "Sem veliko boljši kot lani."
"Najbolje sem se počutil v času državnega prvenstva. Noga je bila prava, tudi ko sem dobil zadnjo dirko v Belgiji, zato mi je lahko žal, da v tistem času nisem mogel nekoliko več dirkati," se je sezone še spominjal Božič, ki si je prav z naslovom državnega prvaka privozil vozovnico za nastop na Olimpijskih igrah. Zdaj je čas za drugi vrhunec sezone, za nastop na cestni dirki na SP v Vareseju . "Sem veliko boljši kot na primer lani v takem času. Po Eneco Touru sem bil 14 dni doma in sem opravil ciklus treningov, ki mi vedno koristi. Na zadnjih dirkah sem se počutil že veliko bolje," je še dodal Božič, za katerega bo to že tretje svetovno prvenstvo med elito.

Značilnost vse cestnih dirk na takih prireditvah je še ena. Dolžina. Kolesarji morajo namreč premagati več kot 250 kilometrov, v Vareseju jih bodo morali tako prepeljati nekaj več kot 260, dodatno težavo pa bo predstavljal še tehnično zelo zahteven in razgiban krog. "Z dolžino se ne obremenjujem. Če nisi dober, potem težko končaš tudi sto kilometrov krajšo dirko. Seveda pa štejejo samo vrhunske uvrstitve, zato nima smisla, če dirko končaš deset minut za najboljšimi oziroma na stotem mestu."

Borut Božič pred odhodom na SP v Varese. © Anže Petkovšek

 
Pri napovedih je težko biti pameten
"Kako se bo dirka razpletla je težko govoriti, saj je vse odvisno od tega, kakšno jo bomo naredili kolesarji. Po grafiki sodeč je proga težka, vendar vseeno nekoliko lažja kot lani. Mogoče lahko pričakujemo podobno dirko, kot je bila tista v Salzburgu, vendar je pri napovedih težko biti pameten," je Božič samo potrdil besede praktično vseh kolesarjev in selektorjev, ki na takih preizkušnjah nikoli ne vedo, kaj lahko pričakujejo. Božič poudarja, da so najmočnejši Španci in Italijani .

Seveda pa so vedno možna presenečenja. "Za Samuela Sancheza pravzaprav ne vemo, kako dober je, saj v zadnjem času ni dirkal. Poleg tega je trenutno zelo dober Alejandro Valverde. Italijani bodo dirko zagotovo poskušali narediti čimbolj težko. Če bo tako kot na OI, potem nas čaka pravi 'masaker'," je dejal Božič, ki se dobro zaveda – kako ironično –, da ga lahko prav Španci tako "pokopljejo" kot tudi rešijo: "Zame bi bilo dobro, če bodo pomagali Freireju. Seveda moram biti tudi sam dovolj dober, da bom lahko ohranil stik z najboljšimi. Nekateri bodo zagotovo čakali na sprint, to so vsaj Belgijci z Boonenom in Avstralci z McEwnom, ki zdaj res dober, in Nemci z Greiplom, ki pa imajo tudi Schumacherja. "

 
 

Freire. Njega bi nekoliko izpostavil, čeprav bo na domačih tleh Bettini še posebej motiviran.

Borut Božič

 
Pozor! Prihaja Van Avermaet
Božiča, ki nam je priznal, da je s sezono lahko zadovoljen, čeprav si želi, da bi številna druga in tretja mesta lahko zamenjal za kakšno zmago več, smo prosili, naj nam razkrije, kdo je zanj prvi favorit: "Freire. Njega bi nekoliko izpostavil, čeprav bo na domačih tleh Bettini še posebej motiviran." Zanimivo, Božič je poleg teh dveh kolesarjev izpostavil še enega, ki ga je pred dnevi kot nevarnega za boj za medalje omenil tudi Paolo Bettini : "Greg Van Avermaet je odlično pripravljen. Poleg tega, da zdrži tudi na zahtevnih dirkah, je še zelo hiter, kar pomeni, da zna biti kako nevaren."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.