Šport
28 ogledov

Pri SZS pojasnujejo razlog za spor

Tina Maze v Soldnu Anže Furlan
Na Smučarski zvezi Slovenije so pripravili novinarsko konferenco ob zadnjem sporu s Tino Maze in njeno ekipo. Tini Maze so se opravičili, češ da je šlo za poziv Massija in ne Mazejeve. Ta se je na opravičilo že odzvala.

Alpska smučarka Tina Maze se je odzvala na današnje opravičilo Smučarske zveze Slovenije, kjer so poudarili, da v včerajšnjem sporočilu za javnost napačno sporočili, da Mazejeva postavlja pogoje in za nastop v Mariboru zahteva 90.000 evrov. Kot je povedala za Pop TV, se je za tako napako težko opravičiti, vseeno pa tudi ona pričakuje dogovor s SZS.

"Napako je težko popraviti, glede na to, da je šla v medije po celem svetu in da so očrnili moje ime. Na nek način priznajo napako, a krivdo prelagajo na Andreo, kar je nesprejemljivo. Andrea je v časovni stiski skušal narediti, kar se da in dal je določene predloge, kar so obrnili in to predstavili kot zahteve in ultimate," je v Val d'Iseru razmišljala Mazejeva ter dodala: "Navijačem se opravičujem, da morajo poslušati takšne zgodbice. Žal mi je, da je tako."

Ob tem najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov dodaja, da si še vedno želi slovo v Mariboru v začetku januarja. "Tekmo sem si želela izpeljati zaradi navijačev in tistih, ki me spremljajo. Treba se je dogovoriti, moja želja pa ostaja, da se poslovim z lepimi občutki. Ne glede na to, kar se je zgodilo, bom skušala narediti najboljše."

Njen trener in partner Andrea Massi pa je današnje opravičilo zavrnil in dodal, da bi sam, če bi bil direktor zveze, ob opravičilu dal tudi odpoved. "SZS zahteva, da dela za smučarsko zvezo na Zlati lisici, dajo pa ji nič," je med drugim poudaril Massi.

Opravičilo podali na tiskovni konferenci

"Vzrok za sklic te novinarske konference je včerajšnje in današnje dogajanje,” so ob začetku srečanja z mediji dejali na Smučarski zvezi Slovenije. Gre za spor, ki ga je po njihovih besedah sprožila ekipa Tine Maze, ki si je želela za nastop na Zlati lisici finančno nadomestilo ali pa nastop z oznakami lastnih pokroviteljev.

"SZS je prejela poziv Tine Maze, v katerem obvešča vodstvo panoge za alpsko smučanje, da bo nastopila na tekmi FIS svetovnega pokala v veleslalomu za Zlato Lisico, ki bo 7. 1. 2017 v Mariboru. V reprezentančnem dresu bo nastopila, če bo vsak izmed zlatih sponzorjev prispeval določena finančna sredstva in bi na tak način pridobila 90.000 evrov. V nasprotnem primeru namerava nastopiti v svojih oblačilih in dresu na katerem so njeni sponzorji," so tako včeraj zapisali pri slovenski krovni smučarski organizaciji.

SZS se je Tini Maze zdaj opravičila za napako pri predstavitvi zahtev. Za zaplet krivijo šefa njene ekipe Andreo Massija. V naslednjih dneh bodo poskušali najti kompromis. "Včeraj smo zapisali, da smo prejeli poziv Tine Maze in to je bil lapsus, ker smo v resnici prejeli Massijev poziv v njenem imenu. Za to se Tini osebno opravičujem," je dejal direktor SZS Jožko Križan.

"Morda smo ravnali prenagljeno, a bolje prej kot prepozno. Začeli so se vršiti pritiski s strani Andree Massija na sodelavce SZS in nekatere sponzorje. Morali smo jih zaščititi in postaviti meje. Naša linija je, da se držimo pravil, da se držimo zastavljenih načrtov," je še dodal.

V taboru Mazejeve trdijo, da je Massi le podal predlog in da ničesar ni zahteval. "V povsem zasebni komunikaciji sem direktorju SZS, gospodu Križanu, sporočil le okvirno idejo oziroma ponudbo, za katero še zdaj menim, da je realna. Tina je namreč profesionalka. Njen nastop v reprezentančnem dresu ne bi smel biti samoumeven. A vse to so bili le pogovori, za katere ne vem in ne razumem, zakaj so se s pomočjo SZS znašli v javnosti. Zveza si je na ta način zabila avtogol," je za sportal dejal Massi.

Jožko Križan | Avtor: Profimedias Profimedias

"Kot velja za vse tekmovalce, je treba s Tino Maze pogodbeno opredeliti nastop za tekmo," je  dejal Križan. Prepričan je, da se bodo dogovorili tudi z Mazejevo, ki jo je Križan ocenil kot edinstvenega šampiona in njeno slovo za edinstveni dogodek, a zveza ne sme in noče delovati mimo pravil. "Tina si zasluži veličastno slovo od velike kariere na belih strminah. Pri tem smo pripravljeni pomagati v okviru zmožnosti."

Pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad, je ob tem povedala, da se je z odvetnikom Tine Maze Damjanom Terpinom že dogovorila za sestanek in nekakšno skupno izjavo, če bo ta zadovoljila obe strani. Sestali naj bi se že v petek ali pa v ponedeljek, saj je časa do tekme malo.

Pogoji za nastop Mazejeve na poslovilni tekmi v Mariboru so sicer jasni. Tekmovalka mora pred nastopom za reprezentanco izpolniti pogoje, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane reprezentance. Imeti mora predhodno urejeno članstvo v matičnem klubu ter podpisano pogodbo s SZS, kjer je tudi jasno opredeljeno, da lahko tekmovalec nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji. Ob tem mora imeti tudi status aktivne tekmovalke (FIS koda), smučarska zveza jo bo v tem primeru tudi prijavila na tekmo.

Komentarjev 27
  • Hi5 11:39 16.december 2016.

    Tina sama tukaj nima velikega vpliva. Te reči ima 100% pod kontrolo Massi, ki si je pač zadal nalogo, da od zadnje Tinine promocijske tekme še nekaj nakasira. In tak način pač ne gre skupaj z razmišljanjem in delovanjem SZS ...prikaži več in verjetno nekaterimi pravili. Obe strani imata svoj prav in svoje zahteve, tako da ne gre zameriti nobenemu. Edina nerodnost je sedaj ta, da vsi o tem poslušajo in si ustvarjajo svoje mnenje, kar seveda ni najbolje. Vsa čast kemiji Tine in Massija, da sta dosegla kar sta. Predvsem zato, ker sta delala po svojem sistemu. Se pa mora makaronček zavedat, da ni šef vsakomur tako kot je Tini in da se je treba pogovarjat in ne zahtevat oziroma predlagat kot on temu reče.

  • Zmago 11:39 16.december 2016.

    Vau, kako si šparaven. Niti po pomoti ne napišeš velike začetnice ali presledka za ločilom,...... To je pač tvoj prepoznavni nivo ......... !!

  • Plavi-mil 11:24 16.december 2016.

    POdpiram Tino 100% , ta naša gnila SZS se pase samo na rezultatih naših športnikov, dokler ni prišel Massi je bila Tina povprečna, isto se danes dogaja s Štuhčevo, nekaj hudo gnilega je v SZS, če ne dobijo, kar si ...prikaži več zaželijo prav po komunistično, te oblatijo in ponižajo, specialnost teh komunajzarjev, nič delati, samo krasti.