Šport
12 ogledov

Pričakovali veliko, na koncu le 16.

Teja Gregorin je na progo odrinila prva. (Foto: Slovenia Biathlon Team) Žurnal24 main
Slovenska mešana biatlonska štafeta je na svetovnem prvenstvu v ruskem Hanti Mansijsku – brez Jakova Faka – osvojila 16. mesto. Slavila je norveška izbrana vrsta – pred Nemčijo in Francijo.

Prvo zlato kolajno na letošnjem biatlonskem svetovnem prvenstvu v ruskem Hanti Mansijsku so osvojili norveški biatlonci Tora Berger, Ann Kristin Flatland, Ole Einar Björndalen in Tarjei Boe. V mešanih štafetah so bili drugi Nemci in tretji Francozi. Slovenija je osvojila 16. mesto. Za Slovenijo se je tekma po dveh kazenskih krogih Teje Gregorin slabo začela. Gregorinova je predala šele kot 20., Andreja Mali je pridobila eno mesto, Janez Marič se je z 19. prebil na 15. mesto, Klemen Bauer pa je po zadnjem streljanju moral prav tako enkrat v kazenski krog in bil na koncu 16. Po prostem dnevu se bodo tekmovalci in tekmovalke v soboto pomerili v sprintu.

"Pričakovanja so bila bistveno višja. Niti ne vem, kaj se je pri streljanju stoje dogajalo. Naboji niso šli tja, kamor bi morali. Krivda je moja. Za toliko zgrešenih strelov ni krivo orožje ali kaj drugega. Upam, da se bom do sobote spravila k sebi in naredila tako, kot je treba," je krivdo za slabše nastope prevzela Gregorinova. Bolj zadovoljen je bil Marič: "Moram biti. Dve ničli in dober tek. Po slabem začetku je bil pač to dober trening za sprint in upam, da bom v soboto v smučini še hitrejši."

Tokrat so se visoki cilji ustavili že pri strelskem izkupičku Gregorinove, ki je po štirih dodatnih nabojih imela pokrite le tri tarče in morala dvakrat v kazenski krog. Ostali so potem skušali le še izboljšati slabo pozicijo. "Veliko smo zaostajali in seveda sem se odločila za rizično streljanje, a se nisem najbolje znašla. Kriv je bil tudi veter, saj so bile na strelišču razmere povsem drugačne kot na nastrelitvi. Seveda sem tudi jaz skušala dati vse od sebe," je lovljenje tekmic opisala Malijeva.

S končnim razpletom Slovenci na tekmovališču dva tisoč kilometrov vzhodno od Moskve nismo imeli ničesar. Dolgo je kazalo na nemško zmago, saj je rahlo obolela olimpijska prvakinja Magdalena Neuner v dvoboju z Ann Karin Flatland Nemčiji pritekla kar veliko prednost, ki so jo Nemci, branilci naslova, imeli do zadnje predaje, kjer pa izkušeni Michael Greis v dvoboju z mladim vodilnim tekmovalcem skupnega seštevka svetovnega pokala Tarjeijem Boejem ni imel možnosti in Norveška se je veselila svoje prve zmage v tej disciplini na SP, Boe pa jo proslavil tako, da je v cilj pritekel z zastavo. "Tudi zame je nekaj povsem posebnega," je priznal tudi velikan svetovnega biatlona Bjöerndalen, ki se je veselil že 35. medalje na SP, 15. zlate, a prve zlate v mešani štafeti.

Sicer pa so tekmovalci biatlonsko svetovno prvenstvo prvič odprli z mešano štafeto. Pri IBU priznavajo, da zato, ker je štafeta med kandidati za uvrstitev v olimpijski program in da so z današnjo tekmo, na kateri je nastopilo kar 26 štafet, zelo zadovoljni. V petek imajo tekmovalci prost dan, v soboto pa se bodo pomerili v sprintu.

SP, mešana štafeta:

1. Norveška 1:14:22,5/0 (Tora Berger, Ann Kristin Flatland, Ole Einar Bjöerndalen, Tarjei Boe)
2. Nemčija + 22,9/0 (Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Arnd Peiffer, Michael Greis)
3. Francija 1:16,2/0 (Marie-Laure Brunet, Marie Dorin, Alexis Boeuf, Martin Fourcade)
 ...
16. Slovenija 6:14,8/3 (Teja Gregorin, Andreja Mali, Janez Marič, Klemen Bauer)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.