Šport
37 ogledov

"Pričakujem, da bomo nagajali favoritom"

goran janus skoki trener Boštjan Tacol
Slovensko reprezentanco v smučarskih skokih čaka prvi vrhunec sezone 2012/13, nastop na novoletni turneji štirih skakalnic. Ta se bo s prvo tekmo začela v nedeljo v Oberstdorfu, dan prej bodo na sporedu kvalifikacije. Glavni cilj ekipe je izboljšati lanska dosežka Roberta Kranjca in Petra Prevca s 14. oziroma 20. mestom, želje so še višje.

Slovensko ekipo v smučarskih skokih bo na tradicionalni, že 61. novoletni turneji zastopalo šest skakalcev. Prvo ime reprezentance bo komaj 19-letni Jaka Hvala, to zimo z devetim mestom v skupni razvrstitvi svetovnega pokala najboljši slovenski skakalec, tik za njim je Peter Prevc na 11. mestu.

V Nemčijo bodo odpotovali še Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar in Tomaž Naglič, ki je v ekipi zamenjal Jerneja Damjana, se je odločil glavni trener reprezentance Goran Janus.

Zadnje priprave za turnejo so opravili domači Planici, kjer so jim dobro uredili 120-metrsko skakalnico. "Lani smo novoletno turnejo končali na 14. oziroma 20. mestu v skupni razvrstitvi, letos si želimo predvsem izboljšati lanske izide. Glede na to, na kako visoki ravni so fantje skakali že na minulih tekmah svetovnega pokala v Engelbergu in nato na treningih, pa lahko pričakujemo letos tudi kakšno presenečenje," je povedal Janus, ki se bo z ekipo na novoletno turnejo odpravil v petek.

Ponagajali bodo favoritom

"Kar se tiče novoletne turneje, imamo letos v ekipi tri novince, ki bodo prvič nastopili na turneji - Jako, Tomaža in Matjaža. Cilji za turnejo so bili zastavljeni že prej - se pravi enkrat skupno do 12. mesta in drugič do 20. Verjamem, da so po zadnjih uspešnih tekmah želje in apetiti še večji. Jaz osebno tudi pričakujem, da bomo malo ponagajali favoritom in mešali štrene pri vrhu," je pred prvim vrhuncem sezone prepričan glavni trener slovenske vrste, ki ga veseli, da so se v dosedanjem delu sezone izkazali tudi mladi skakalci:

"Jaz mislim, da je za vsakega trenerja zelo dobrodošlo, če ima takšnega tekmovalca, kot je Jaka. Če starejši tekmovalci malo zanihajo, je dobrodošlo, da se naprej prebije kakšen mlad tekmovalec in vem, da bi se pri nas v ozadju našel še kakšen. Tudi zato je možno, da bo prišlo v ekipi po tekmi v Garmischu do kakšne menjave. Bomo videli, kako nam bo šlo, a naprej nam je v interesu, da s temi šestimi odskačemo najboljše, kot znamo."

Hvala: "V veselje mi bo skakati"

"Zagotovo je bil moj dolgoročni cilj, ko sem se resneje začel ukvarjati s skoki, da bi se nekoč prebil v A-ekipo in lahko stalno nastopal na tekmah svetovnega pokala. Letos mi je to uspelo in zelo se veselim novoletne turneje. V takšnem vzdušju, kot je tam na vsaki tekmi, mi bo v veselje skakati. Gre za eno največjih tekmovanj v smučarskih skokih, kar jih je. A vseeno grem na turnejo sproščeno. Visokih rezultatskih ciljev nimam, predvsem bi rad užival na tekmah. Želim si, da bi sestavil čim več dobrih skokov," je pred turnejo razkril Hvala.

"Pred turnejo si želim, da bi se lahko med tekmami toliko spočil, da bom lahko ves čas s polno paro tekmoval in pa da ne bi bil spet žrtev sistema na izpadanje kot lani, ko sem bil šesti 'lucky loser' in nato 31., imel pa sem 17. dosežek. A tistih začetnih pritiskov, ki sem jih imel še lani, ni več in grem lahko na vsako tekmo bolj sproščeno. Kakšnih posebnih rezultatskih pričakovanj nimam, ker se sicer lahko hitro kaj 'zakomplicira'," pa je povedal Prevc.

V prejšnji zimi je skupno zmago na turneji slavil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je tudi letos eden glavnih favoritov, edino slovensko skupno zmago na turneji pa je v sezoni 1996/97 dosegel Primož Peterka.

Schlieri prepričan v napet finiš

Schlierenzauer je prepričan, da bo končnega zmagovalca odločila šele zadnja tekma v Bischofshofnu. "Letos sem povsem sproščen in ne čutim prav nobenega pritiska, saj sem turnejo že osvojil, s čimer sem lani izpolnil tudi svoje otroške sanje. Za popotnico imam tri zmage v svetovnem pokalu in prvič grem na turnejo v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu, kar bo še dodatna motivacija," je napovedal priljubljeni Schlieri in dodal, da pričakuje zelo razburljivo in zanimivo turnejo:

"Letos je krog favoritov za zmago še širši kot lani. Veliko nas je, ki smo zelo skupaj. Poleg konkurence v lastni ekipi imajo zelo močno ekipo tudi Nemci, Norvežani in še več je takšnih, k lahko zmagajo."

Uvodni tekmi v Oberstdorfu 30. decembra nato sledijo preizkušnja na olimpijski napravi v Garmisch-Partenkirchnu, ki bo 1. januarja 2013, Innsbruck 4. januarja in zadnja tekma turneje, ki bo 6. januarja v Bischofshofnu.

Komentarjev 2