Šport
22 ogledov

Pričeska in Zidanov knock-out

Žurnal24 main
Vračamo se v zgodovino svetovnih prvenstev. To je zadnji del. Pred 12 leti so bili presenečenje SP Hrvati. Leta 2002 je Ronaldo s pričesko, ki jo pomnimo še danes, pozabil na poraz iz prejšnjega prvenstva.
Vrstni red SP 1994:
1. Brazilija
2. Italija
3. Švedska
4. Bolgarija
Zlata žoga: Romario (Brazilija)
Zlata kopačka: Oleg Salenko (Rusija) in Hristo Sojčkov (Bolgarija)

SP 1994 v ZDA
Da bi Američani končno vzljubili (običajni) nogomet, so organizirali prvenstvo leta 1994. Tekme so imele rekorden obisk (v povprečju skoraj 69.000 obiskovalcev), a po SP je bil v ZDA nogomet spet na stranskem tiru. Prvič je na SP pod imenom Rusija zaigrala ekipa nekdaj zelo uspešne Sovjetske zveze, medtem ko zaradi vojne v Bosni in Hercegovini ni smela nastopiti Jugoslavija (Srbija in Črna gora). To je bilo prvo SP, ko je bil svetovni prvak odločen po streljanju enajstmetrovk. Za svoj prvi naslov po letu 1970 so Brazilci premagali Italijo. Brazilska junaka sta bila Romario in Bebeto, italijanski pa Roberto Baggio, pa čeprav je zgrešil odločilno enajstmetrovko. V tekmi za tretje mesto sta se pomerili presenečenji prvenstva Švedska in Bolgarija. Slednji so na krilih Hrista Stojčkova v prvem delu prvenstva prekinili niz 17 zaporednih tekem SP brez zmage. Rus Oleg Salenko je postal prvi najboljši strelec prvenstev z manj kot štiri odigranimi tekmami.

Vrstni red SP 1998:
1. Francija
2. Brazilija
3. Hrvaška
4. Nizozemska
Zlata žoga: Ronaldo (Brazilija)
Zlata kopačka: Davor Šuker (Hrvaška)

SP 1998 v Franciji
Prvenstvo je bilo prvič v domovini Julesa Rimeta, ki si je 68 let prej izmislil nogometna prvenstva sveta. Domači Les Bleus je igral svoj najboljši nogomet in po finalni zmagi 3:0 nad Brazilci z najboljšim igralcem SP na čelu Ronaldom je pokal dvignil Zinedine Zidane. Bilo je to prvo prvenstvo z 32 državami udeleženkami in prvo z doseženim zlatim golom. Med novinkami na SP 1998 je bila bronasta Hrvaška, ki je bila na čelu s karizmatičnim selektorjem Ćirom Blaževićem in z najboljšim strelcem Davorjem Šukerjem veliko presenečenje. Prav poseben rekord svetovnih prvenstev je dosegel Danec Ebbe Sand. Postal je rezervist z najhitreje doseženim zadetkom. Zabil je v 16. sekundi po vstopu v igro. Med junaki prvenstva je bil tudi Argentinec Gabriel Batistuta, ki je na drugem SP zapored na eni od tekem dosegel hat-trick. Težko predstavljivo potezo pa so si privoščile reprezentance Savdske Arabije, Koreje in Tunizije: pred zadnjo tekmo skupinskega dela so zamenjale vsaka svojega selektorja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vrstni red SP 2002:
1. Brazilija
2. Nemčija
3. Turčija
4. Južna Koreja
Zlata žoga: Oliver Kahn (Namčija)
Zlata kopačka: Ronaldo (Brazilija)

SP 2002 v Južni Koreji in na Japonskem
Prvenstvo je bilo prvič v Aziji in prvič sta ga gostili dve državi. V Južni Koreji so na največjem tekmovanju debitirali Slovenci. Z uvrstitvijo med osem so presenečenja pripravili Senegal (šele 79. na Fifini lestvici), ZDA in Južna Koreja. Slednji so pravzaprav igrali celo za bron, a na tisti tekmi je bila boljša Turčija, ki je pred tem s pomočjo Senegala domov poslala branilce naslova Francoze. Hakan Sukur je za bron zadel že v 11. sekundi. V finale ste se prebili tisto leto najboljši moštvi – Brazilija in Nemčija. Ronaldo s pričesko, ki jo pomnimo še danes, je pozabil na poraz izpred štirih let. Kot najboljši strelec prvenstva je v finalu dvakrat premagal Oliverja Kahna in tako Braziliji pomagal do petega naslova prvaka.

Vrstni red SP 2006:
1. Italija
2. Francija
3. Nemčija
4. Portugalska
Zlata žoga: Zinedine Zidane (Francija)
Zlata kopačka: Miroslav Klose (Nemčija)

SP 2006 v Nemčiji
Zadnje prvenstvo so zaznamovali nogometaši Italije in Francoz Zinedine Zidane. Slednji je v podaljšku z glavo v prsi butnil Marca Materazzija in osramočen predčasno odšel v slačilnico. Njegovi soigralci so ob streljanju enajstmetrovk morali priznati premoč Azzurrom oziroma najboljšemu vratarju Gianluigiju Buffonu, ki so tako četrtič postali svetovni prvaki. Na tem prvenstvu se je pred strelce vpisalo kar 10 Italijanov. Najboljši strelec svetovnega prvenstva v Nemčiji je bil domačin Miroslav Klose, ki je zadel tudi za bron na tekmi s Portugalsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.