Šport
136 ogledov

Prihaja četrti direktor v petih letih

Jurij Žurej Saša Despot
SZS je na seji izvršilnega odbora dobila novega direktorja. Na predlog predsednika krovne smučarske organizacije Enza Smrekarja je bil brez glasu proti imenovan Jožko Križan, ki bo svojo funkcijo uradno nastopil 1. novembra.

Križan bo na vročem stolčku direktorja smučarske zveze, ki imajo v zadnjih letih sila kratek rok trajanja, nasledil uspešnega Jurija Žureja, ki je zagrizel v kislo finančno jabolko organizacije na robu preživetja ter s sanacijo preprečil stečaj. Žurej bo funkcijo direktorja opravljal še do 31. oktobra, s funkcije se poslavlja predčasno iz osebnih razlogov in pod bremenom pritiskov in zakulisnega delovanja bivših akterjev na zvezi.

Križan bo četrti direktor smučarske zveze po letu 2010 in slovesu Staneta Valanta, ki je bil predsednik zveze 18 let, ter slovesu Jara Kalana, ki je bil direktor zveze 12 let. Nato je sledilo burno obdobje, ko je SZS zamenjala tri direktorje in ostala brez dveh predsednikov. Tomaž Lovše je odstopil po korejskem škandalu leta 2012, pred iztekom mandata se je pod težo domnevnih nepravilnosti poslovil tudi Primož Ulaga, ki ga je nasledil Enzo Smrekar. Nestabilen je bil tudi direktorski stolček, ki sta ga pred Žurejem zasedala najprej Matija Vojsk in nato Barbara Kürner Čad.

"Zavihali bomo rokave, nadaljeval se bo sanacijski program, tako kot je bilo začrtano od septembra lani," je bil po imenovanju na torkovi seji izvršilnega odbora poln delovnega elana novi direktor Križan, ki je na zvezo prišel letos ter se z njenim delovanjem spoznaval od julija kot poslovni vodja panoge za alpsko smučanje. Pred prihodom na zvezo je bil zaposlen na Olimpijskem komiteju Slovenije, zadolžen za področje marketinga.

"Poudarek bom dal predvsem gradnji odnosov, komunikaciji, konkretno bomo to počeli tedensko, s panogami in med panogami, da bo ta hiša in struktura, ki stoji za njo, s panogami, klubi, močnejša v poslovnem smislu in tudi s sliko v javnosti. To, da se odkrito pogovarjamo na sejah izvršilnega odbora in da se izpostavijo tudi kakšne stvari, ki so pereče, samo kaže na to, da ima ta ekipa namen stvari reševati. Ni pa enostavno, bo še veliko dela, v velikih in manjših panogah. Slišali ste debato, ki je bila kompleksna, ampak s ciljem, da se te stvari rešujejo, mislim, da je to težka, ampak dobra popotnica," je po seji izvršilnega odbora, na kateri je bilo znova v ospredju vprašanje finančnega poslovanja zveze in panog, dejal Križan.

Enzo Smrekar | Avtor: Mediaspeed.net Mediaspeed.net
Novi direktor se ne obremenjuje s pritiski bivših akterjev, ki še vedno delujejo iz ozadja in zaradi česar se je za odstop odločil njegov predhodnik: "Stavim na dobro delo, na odprte relacije in mislim, da je to adut, s katerim lahko tako jaz kot ekipa, ki bo delovala, nekaj naredimo. Ti vplivi oziroma omenjeni deležniki ne bodo kar tako ugasnili, bomo pa delali na tem, da bo njihov domet omejen."

O stanju smučarske zveze je dobro seznanjen: "Glede na situacijo, v kateri je bila leto ali dve leti nazaj, je bil sanacijski program nuja. Pri tem so tudi kakšni ukrepi, ki so manj priljubljeni in je treba biti strikten. Na eni strani želimo športne uspehe, na drugi strani pa to generira stroške, kar je treba balansirati. Pred nami je zato leto, ki ne bo enostavno, leto, ki ga bo treba zvoziti, marsikaj bo v naslednjih tednih bolj razjasnjeno, tako na panogi, iz katere prihajam, kot na drugih panogah. To je izziv. Mislim pa, da, če to leto zvozimo, da se bo nekoliko sprostilo in da bomo res lahko dali poudarek vsebinam, športnikom, športu, novim produktom, kar je tudi predvideno s sanacijskim načrtom."

Odhajajoči direktor Žurej, ki bo še povezan s smučanjem z delovanjem v domačem klubu, je nasledniku zaželel srečo: "Trenutno procesi potekajo normalno, tudi sanacijski načrt, bo pa treba zelo paziti, da se dejansko ostaja na liniji, da ne bo prišlo do novih problemov, predvsem mu pa v interesu smučanja želim čim lažjo pot, čim bolj uspešno ter da bomo vsi veseli, da smo danes Jožka potrdili in da bo to v interesu vseh."

Žurej je odgovoril tudi na vprašanje o pritiskih, ki so ga prisilili k odstopu: "Pritiski so bili predvsem s strani ljudi, ki bi morali biti za moj pojem v postopkih, ne pa izvajati pritiske. Zelo konkretno bom rekel, da bi se z določenimi morali ukvarjati represivni organi, tudi s stališča etičnih norm gre za vprašljive osebnosti. Ampak danes to ni več pomembno, pomembno je, da se mora ta ladja poenotiti in pluti v isto smer in da se ne sme ukvarjati s temi ljudmi, ampak da zagotovi čim boljše pogoje za športnike."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.