Šport
31 ogledov

"Prihodnost našega tenisa je svetla"

Polona Hercog je 52. igralka na lestvici WTA. (Foto: EPA) Žurnal24 main
"Prihodnost slovenskega tenisa je svetla. Imamo Polono Hercog, pred katero je še celotna kariera," po uvrstitvi v svetovno skupino pokala Fed razmišlja kapetan reprezentance Iztok Božič.

Kdo bi si leta 2004, ko je slovenska ženska reprezentanca izpadla iz svetovne skupine pokala Fed, mislil, da bo Slovenija tako kmalu znova postala članica svetovne elite. Polona Hercog, Katarina Srebotnik, Maša Zec Peškirič in Tadeja Majerič so minuli konec tedna sanje spremenile v realnost. Štiriperesna deteljica – Tina Pisnik, Katarina Srebotnik, Maja Matevžič, Tina Križan – je leta 2003 spisala prvo poglavje slovenske teniške pravljice, varovanke kapetana Iztoka Božiča so poskrbele za nadaljevanje. S prepričljivo zmago proti Japonski je Slovenija znova na svetovnem teniškem zemljevidu.

A če je bila pred osmimi leti uvrstitev Slovenije v svetovno skupino logična posledica odličnih iger in visokih uvrstitev vseh štirih deklet na turnirjih WTA, je tokratni uspeh prišel veliko bolj nepričakovano. Ko je slovenska reprezentanca na začetku februarja odšla na tekmovanje prve evroafriške skupine na Portugalsko, je bil njen cilj zgolj obstanek, saj nihče ni pričakoval, da bo komaj 19-letna Polona Hercog nosila breme cele ekipe ali da bo Katarina Srebotnik po skoraj enoletni odsotnosti zaradi poškodb odigrala nekaj izjemnih partij, ki so vrhunec doživele v Mariboru, kjer je premagala dve top 100 igralki na svetu.

Toda nepopustljiva volja 29-letne Velenjčanke in mladostniška zagnanost Mariborčanke so Slovenijo najprej pripeljale do štirih zmag v evroafriški skupini, nato pa ob kančku sreče pri žrebu in ne nazadnje tudi zavoljo islandskega vulkana, ki je Japonke za nekaj dni prizemljil v domovini, še do gladkega uspeha v Mariboru.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Seveda bo igranje v svetovni skupini velik zalogaj tako za Teniško zvezo Slovenije kot tudi za igralke. Predsednik TZS Marko Umberger se že veseli novih izzivov in dvobojev, saj uvrstitev v svetovno skupino prinaša tudi lepo finančno nagrado za zvezo. "Upam, da bo ta uspeh dal zagon slovenskemu tenisu in da se bo čim več mladih odločilo za treniranje te lepe igre," pravi Umberger, medtem ko direktor TZS Zoran Kofol dodaja: "Želim si, da bi država in Olimpijski komite Slovenije spremenila odnos do tenisa. Naša panoga je še vedno precej zapostavljena."

Igralke se s tovrstnimi zadevami seveda ne obremenjujejo, zanje bo veliko pomembneje, kako se bodo obrnile žogice na žrebu parov 2. junija v Parizu. "Prihodnost slovenskega tenisa je svetla. Imamo Polono Hercog, pred katero je še celotna kariera, imamo Katarino Srebotnik, ki je dokazala, kaj pomenijo izkušnje, hkrati pa imamo tudi dobro zaledje," pravi Iztok Božič.

In nasploh najbolj navdušujoče je, da slovenski tenis ni več le v domeni deklet, temveč da tudi fantje v zadnjih letih premikajo zgodovinske mejnike. Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Luka Gregorc morajo letos dobre predstave na turnirjih ATP prenesti še v reprezentanco in se končno, po desetih letih, znova prebiti v višji rang tekmovanja za Davisov pokal, prvo evroafriško skupino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.