Šport
26 ogledov

Primer Fak - status quo

Fak in kolegi že nekaj tednov trenirajo na beli Pokljuki. (Foto: Slovenia Biathl Žurnal24 main
Prestop Jakova Faka iz hrvaške v slovensko biatlonsko reprezentanco je še naprej nerazrešen. Hrvati še naprej želijo odškodnino, naši denarja nimajo. Biatlonec bo spregovoril v ponedeljek.
"Po osvojenih medaljah na svetovnem prvenstvu v biatlonu (Pjongčang 2009) in na Zimskih olimpijskih igrah (Vancouver 2010) sem se odločil za nadaljevanje športne kariere v okolju, ki mi omogoča športni razvoj in nadgradnjo že doseženih rezultatov. S svojim dejanjem nisem želel obrniti hrbta lastni zvezi, temveč sem bil le prisiljen poskrbeti za pogoje, ki mi omogočajo (vsaj) razmišljanje o nadaljevanju uspešne kariere. Ker bi želel nadaljevati kariero pod slovensko zastavo, bi svojo zgodbo in težave na tej poti pred začetkom zimske sezone rad delil tudi z vami." S temi besedami je novinarje na pogovor v ponedeljek povabil Jakov Fak.

Kot je povedal tiskovni predstavnik hrvaške biatlonske zveze Hrvoje Grubišić, na Hrvaškem še kar vztrajajo pri odškodnini za izpad sponzorskih sredstev, ki ga ima tamkajšnja zveza zaradi odhoda najuspešnejšega hrvaškega biatlonca v Slovenijo. V hrvaški zvezi so izpeljali korespondenčno sejo in še enkrat poudarili, da vztrajajo na pokritju finančnega primanjkljaja, ki je nastal zaradi nesklenjenih pogodb s sponzorji, ker Jakov Fak namerava v novi sezoni tekmovati za Slovenijo. O tem bodo obvestili tudi slovensko zvezo, preden bodo tekmovalcu dokončno dovolili nastopati za Slovenijo, pa se bodo o tem posvetovali še s hrvaškim olimpijskim komitejem.

V Sloveniji že nestrpno pričakujejo izpisnico, saj se bo sredi meseca iztekel rok, ko bo tekmovalca treba prijaviti pri Mednarodni biatlonski zvezi, saj v nasprotnem primeru ne bo smel nastopati za Slovenijo. V najslabšem položaju je v tem trenutku tekmovalec, ki se je odločil za menjavo potnega lista. V slovenski zvezi vztrajajo, da z reprezentanco ne bo smel več sodelovati, če ne prestopi, saj je bil tak dogovor sklenjen med tekmovalcem in zvezo. Jasno pa je, da bo brez sodelovanja s slovensko reprezentanco težko v novi sezoni nastopal tudi za Hrvaško, za katero je še vedno registriran na mednarodni zvezi.

V Sloveniji so si želeli, da bi Fak prestopil že prej, a so se lani z njim dogovorili, da v olimpijski sezoni 2009/10 še tekmuje za Hrvaško, v Vancouvru je nato osvojil medaljo, nato pa prestopi v slovensko reprezentanco. Tekmovalec bo svoje stališče do nastale problematike predstavil na novinarski konferenci v ponedeljek v Zagrebu, kot pa je zapisal v vabilu za medije, si še vedno želi nastopati za Slovenijo, predvsem zato, ker ima v Sloveniji pogoje za razvoj in nadgradnjo svojih uspehov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.