Šport
30 ogledov

Prišel, drsal in zabijal gole

Zvone Šuvak ni želel govoriti o finančnem stanju kluba. Po naših informacijah na Žurnal24 main
V tokratni rubriki, ki govori o naših legendarnih športnikih, predstavljamo izvrstnega jeseniškega napadalca Zvoneta Šuvaka, ki ga dandanašnji poznamo predvsem kot TV-komentatorja.

Osemkratni državni prvak, najboljši strelec v zgodovini jugoslovanske hokejske reprezentance, strokovni komentator na televiziji, novopečeni dedek – vse to je legendarni jeseniški napadalec Zvone Šuvak.

 

Preberite še ...

Legende: Brane Oblak
Legende: Aljoša Žorga
Legende: Britta Bilač

Skromni začetki ...
Zdaj petdesetletni Jeseničan se takole spominja svojih hokejskih začetkov: "Potem ko so starejši fantje začeli odhajati na treninge, smo mlajši sami ostajali na dvorišču. Spraševali smo jih, kam odhajajo, čez čas pa smo se jim vsi pridružili. Začeli smo drsati, oče pa mi je leta 1965 s sindikalnega izleta na Češkem prinesel drsalke. Potem se je moje veselje nad hokejem le še stopnjevalo. Spominjam se, da smo kot mulci zjutraj kidali sneg, da bi lahko igrali, nato pa je prišlo prvo moštvo in nas nagnalo z ledu. Kljub temu smo cele dneve igrali hokej, kaj drugega pravzaprav niti nismo imeli za početi."

Še iz časov aktivne kariere © Joco Žnidaršič

 
... izjemno nadaljevanje
Šuvak je leta 1977 prvič zaigral za člansko ekipo Jesenic , v naslednjih sezonah pa je bil večkrat najboljši strelec lige. Skupno je v državnih prvenstvih Jugoslavije in Slovenije zbral 520 zadetkov in 314 podaj. "Mnogi pravijo, da se pravi strelec rodi, sam pa se s tem ne bi popolnoma strinjal. Vsak igralec je drugačen. Jaz sem bil eksploziven in hitro sem znal odreagirati pred golom. Zadetka ni lahko doseči in to je povezano tudi z veliko treninga, tudi samostojnega. Po treningih sem velikokrat ostajal na ledu in streljal na gol, veliko hokeja smo odigrali dobesedno tudi na dvorišču. Najpomembnejše so bile zame kreativnost, zbranost pred golom in sposobnost hitre reakcije," meni Šuvak in dodaja: "Hokej je kolektiven šport. V uspeh so vključeni igralci, trenerji, uprava in gledalci. Če so vsi enotni, se to odraža tudi v rezultatih. Vsak kamenček v mozaiku mora biti na svojem mestu, sicer je to le kup peska. Tudi Zvone Šuvak ne bi bil tako dober strelec, če ob sebi ne bi imel Draga Horvata, Eda Hafnerja, za sabo Iva Ščapa in izjemnega vratarja Cveta Pretnarja."

 
 

Zmage z 20:0 in 17:0 so bile tudi zato tako visoke, ker je Zvone zabijal toliko golov.

Zvone Šuvak

 
Nastopi v reprezentanci
Blestel je tudi v jugoslovanski reprezentanci , za katero je v 155 nastopih zbral 203 točke. "Nastop za državno reprezentanco je vselej nekaj posebnega. Žal je pri nas tako, da so bile razmere v izbrani vrsti vedno še slabše kot v klubih. Nekoč sem tako izjavil, da Jugoslavija po kakovosti spada v sredino skupine B, po organizaciji pa v skupino Ž," je povedal Šuvak, ki se lahko pohvali tudi s tem, da je Južni Koreji na eni tekmi zabil kar deset golov, na svetovnem prvenstvu 1979 pa je nagrado za najboljšega igralca turnirja prejel iz rok španskega kralja Juana Carlosa . "To so reči, na katere med kariero niti nisi ne vem kako pozoren, ko se jih spominjaš, pa le vidiš, da je bilo to zares lepo," se spominja Šuvak.

Zvone Šuvak je kariero sklenil pred 12 leti, trenutno pa se ukvarja z nepremičninami. © Nik Rovan

 
 
 

Žal je HZS povsem neorganizirana. Bilo je storjenih veliko strokovnih napak. Menim, da veliko pove že podatek, da zveza nima predsednika, čeprav se že bližajo kvalifikacije za OI.

Zvone Šuvak o Hokejski zvezi Slovenije

 
Poslovnež, komentator ...
Po končani hokejski karieri, to je sklenil v sezoni 1995/96 v dresu Bleda , se je najprej posvetil športni poti hčera. "Po končani karieri sem bil najprej trener obeh hčera v tenisu. To sem počel pet ali šest let, nato sta dekleti odšli na študij v ZDA, ki sta ga uspešno dokončali. Trenutno se ukvarjam z nepremičninami, vedno je kaj za početi. Tako sem postal tudi strokovni sokomentator na televiziji Šport TV. To je zame nov izziv," je še dejal Šuvak, ki je spremembe v najhitrejši moštveni igri opisal takole: "Hokej se je zelo spremenil, mogoče še bolj kot drugi športi. Na igro so zelo vplivale tudi spremembe pravil. Tako na primer ni več črte na sredini in prepovedane podaje prek dveh črt. Nova pravila so povzročila, da je igra še hitrejša in bolj dinamična. Vse pa zdaj bolj temelji na moči."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.