Šport
27 ogledov

Prizorišča SP - 1. del

Peter Mokaba Stadium, Pietersburg/Polokwane. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pred vami je prvi izmed treh delov predstavitve prizorišč leotšnjega mundiala v JAR. Začenjamo z mesti, kjer bo zagotovo nastopila tudi naša izbrana vrsta.

Polokwane - Peter Mokaba Stadium

Ime: Peter Mokaba Stadium
Mesto: Polokwane
Dokončan: 2010
Kapaciteta: 45.264 gledalcev

Tekme, ki jih bo gostil:
13. junija ob 13.30:
Skupina C - Alžirija - Slovenija
17. junija ob 20.30:
Skupina A - Francija - Mehika
22. junija ob 20.30:
Skupina B - Grčija - Argentina
24. junija ob 16.00:
Skupina F - Paragvaj - Nova Zelandija

Mesto
Polokwane je živahno mesto v središču province Limpopo obdano z razgibano savansko pokrajino s čudovitimi gorami v ozadju. Je ekonomsko in kulturno središče Limpopa in je zaradi svoje ugodne strateške lege, meji namreč na Bocvano, Zimbabve in Mozambik, pravi magnet za razne investicije. Limpopo je tudi domovina svetega drevesa, kruhovca, domačini ga imenujejo "baobab".

Ime mesta Polokwane pomeni "varno mesto", predhodno pa je bilo poznano kot Pietersburg. Že dolga stoletja pred prihodom belega človeka, v času železne dobe, je na tem ozemlju živelo ljudstvo Mapungubwe. Mesto Polokwane je svoj največji razcvet doživelo v 19. stoletju, ko so v Eerstelingu odkrili zlato, leta 1886 pa so ga poimenovali Pietersburg po Generalu Petrusu Jacobusu Joubertu, vodji Voortrekkerjev, prvih nizozemskih naseljencev.

Nogomet na poklicni ravni je v Polokwane prvič prišel leta 1995, ko se je domači ekipi Real Rovers prvič uspelo uvrstiti v najelitnejšo južnoafriško nogometno ligo - Premier Soccer League. V tej ligi sta odtlej nastopili še dve Polokwanski moštvi, Dynamos in Black Leopards, toda trenutno obe nastopata v nižjih ligah.

Stadion
Peter Mokaba Stadium je svoje ime dobil po velikem borcu za človekove pravice, ki se je rodil in deloval v Polokwaneju. Mokaba se je boril za emancipacijo Južnoafriške republike, proti režimu apartheida. Med ljudmi je bil znan po svojem borbenem duhu in neverjetnih vodstvenih sposobnostih. Stadion Peter Mokaba ima v posebnem spominu tudi eden najboljših afriških nogometašev vseh časov, Didier Drogba, ki je prav tukaj debitiral v dresu Slonokoščene obale. To je bilo leta 2001, odločilno tekmo afriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo pa je tedaj z rezultatom 2:1 dobila Južnoafriška republika.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Port Elizabeth - Nelson Mandela Bay Stadium

Ime: Nelson Mandela Bay Stadium
Mesto: Port Elizabeth
Dokončan: 2009
Kapaciteta: 46,082 gledalcev

Tekme, ki jih bo gostil:
12 Junij ob 13.30: Skupina B Južna Koreja - Grčija
15 Junij ob 16.00: Skupina G Slonokoščena obala - Portugalska
18 Junij ob 13.30: Skupina D Nemčija - Srbija
21 Junij ob 16.00: Skupina H Čile - Švica
23 Junij ob 16.00: Skupina C Slovenija - Anglija
26 Junij ob 16.00: Tekma osmine finala
02 Julij ob 16.00: Tekma četrtfinala
10 Julij ob 20.30: Tekma za tretje mesto

Mesto
Port Elisabeth je del Nelson Mandela Baya, ki je ena najbolj obiskanih destinacij v državi, ime pa je dobil po svetovno znanem politiku in borcu za človekove pravice ter prvem temnopoltem predsedniku Južnoafriške republike, Nelsonu Mandeli. "Prijateljsko mesto" je obdano s čudovitimi plažami in je eno največjih pristanišč v regiji.

Port Elizabeth se nahaja v regiji Eastern Cape Province, arhitektura mesta pa je zelo raznolika, saj je nastajala v različnih zgodovinskih obdobjih, še vedno stoji in je v uporabi več zgradb, ki so nastale sredi 19 stoletja, med njimi tudi slovita Opera, ki je grajena v tipičnem viktorijanskem slogu.

Na teh območjih sta prvotno živeli ljudstvi lovcev in nabiralcev, Khoi in San. Pred prihodom Evropejcev pa so širše območje reke Sundays naselili pripadniki ljudstva Xhosa. Prvi britanski osvajalci so v Port Elizabeth prispeli v začetku 19. stoletja in mesto je kmalu postalo nekakšen prehod proti notranjosti kontinenta za vse britanske priseljence. Zlata mrzlica je pristanišče zajela leta 1896. 6. junija 1820 je Sir Rufane mesto poimenoval Port Elizabeth po svoji ženi, ki je nekaj let prej umrla v Indiji. Leta 2000 je Port Elizabeth postal del Mestne občine Nelson Mandela Bay.

Poleg nogometa sta v mestu izjemno poularna tudi kriket in rugby. Mesto je trenutno brez nogometnega premierligaša. Zadnji klub, ki je igral med nogometno elito je bil Bay United. Iz Port Elizabetha prihaja tudi nekaj nekdanjih in sedanjih južnoafriških reprezentatnov, med njimi Frank Schoeman, Patrick Mayo ter napadalec Blackburna Elrio van Heerden.

Stadion
Nelson Mandela Bay Stadium je prvi samo nogometu posvečen stadion v mestu. Zgrajen je bil posebej za prihajajoče svetovno prvenstvo, dokončali so ga približno eno leto pred začetkom tekmovanj. Stadion bo med mundialom gostil osem tekem, kot zadnjo bodo na njem odigrali tekmo za tretje mesto. Ob pogledu na mogočno zgradbo pade v oči še zlasti edinstven dizajn strehe. Pred izgradnjo Nelson Mandela Bay Stadiuma je večino nogometnih tekem v mestu gostil EPRU (Eastern Province rugby stadium). Svoj ognjeni krst je doživel na velikem južnoafriškem derbiju, ko sta se tukaj pomerila Kaizer Chiefs in Orlando Pirates, najpopularnejši ekipi v državi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Johannesburg - Soccer City Stadium, Ellis Park Stadium

Mesto
Johannesburg ali "zlato mesto", kot ga imenujejo v Južnoafriški republiki, je poslovno središče države, ki proizvede približno 12% državnega BDP-ja. Johannesburg je motor, ki poganja ekonomijo celotne JAR in nudi tudi domovanje najboljšima ekipama v državi, rivaloma Kaiser Chiefs in Orlando Pirates. Kljub vsemu pompu in hrupu velikega mesta pa je Johannesburg pravi urbani gozd, saj je v veliki meri pokrit z zelenjem v 2328 parkih.

Ime: Soccer City Stadium
Mesto: Johannesburg
Zgrajen: 1987
Kapaciteta: 88.460 gledalcev

Tekme, ki jih bo gostil:
11 Junij Ob 16.00 Skupina A JAR - Mehika
14 Junij Ob 13.30 Skupina E Nizozemska - Danska
17 Junij Ob 13.30 Skupina B Argentina - Južna Koreja
20 Junij Ob 20.30 Skupina G Brazilija - Slonokoščena obala
23 Junij Ob 20.30 Skupina D Gana - Nemčija
27 Junij Ob 20.30 Tekma osmine finala
02 Julij Ob 20.30 Tekma četrtfinala
11 Julij Ob 20.30 Finale

Johannesburg je kuturno in etnološko eno najbolj raznolikih mest na svetu, saj v njem živijo pripadniki praktično vseh afriških narodov, ki skupaj s potomci evropskih, indijskih in kitajskih priseljencev oblikujejo neverjeten "koktejl" navad in običajev.  Širše območje Johannesburga so že v kameni dobi naselili pripadniki ljudstva San. Večji val priseljevanja belih osvajalcev je prišel z zlato mrzlico v drugi polovici 19. stoletja. Mesto je odigralo ključno vlogo tudi v boju proti apartheidu, saj so v Kliptownu leta 1955 podpisali znamenito listino svoboščin (Freedom Charter).

Johannesburg je tudi nogometno središče Južnoafriške republike, saj iz mesta ali širšeg območja prihaja večji del profesionalnih nogometnih ekip v državi. Poleg Kaizer Chiefs in Orlando Pirates iz Jo'burga prihajajo še Jomo Cosmos, BidVest Wits in eno najstarejših moštev v državi, Moroka Swallows. "Soweto Derby" oziroma obračun med Kaizer Chiefs in Orlando Pirates je glavni nogometni dogodek v državi, ki vedno pritegne lepo število gledalcev.

Jomo Sono, Kaizer Motaung, Ace Ntsoelengoe, Doctor Khumalo, Lucas Radebe so zgolj nekatera slavna nogometna imena s poreklom iz Johannesburga

Stadiona
Soccer City Stadium
je umetniško eden najbolj dovršenih in zagotovo najbolj dih jemajoči nogometni objekt v Afriki, ki je bil obnovljen pred prihajajočim svetovnim prvenstvom in bo gostil prvo in zadnjo tekmo največjega športnega dogodka v letu. Navdih za obliko stadiona so arhitekti dobili v tradicionalni afriški posodici "calabash". Dejstvo, da se Soccer City nahaja zelo blizu najbolj nogometnega dela mesta - Soweta, skoraj samo po sebi zagotavlja nepozabno vzdušje in nabito polne tribune na vseh tekmah, ki bodo odigrane na tem stadionu.

Ime: Ellis Park Stadium
Mesto: Johannesburg
Zgrajen: 1982
Kapaciteta: 61.639 gledalcev

Tekme, ki jih bo gostil:
12 Junij Ob 16.00 Skupina B Argentina - Nigerija
15 Junij Ob 20.30 Skupina G Brazilija - Severna Koreja
18 Junij Ob 16.00 Skupina C Slovenija - ZDA
21 Junij Ob 20.30 Skupina H Španija - Honduras
24 Junij Ob 16.00 Skupina F Slovaška - Italija
28 Junij Ob 20.30 Tekma osmine finala
03 Julij Ob 20.30 Tekma četrtfinala

Prvotni objekt je sprejel okoli 80.000 gledalcev, ob pomembnejših nogometnih dogodkih pa je z manjšimi preureditvami lahko sprejel tudi do 94.000 obiskovalcev. FNB Stadium, kot se je imenoval pred obnovo, je gostil že številne odločilne tekme in velja za zibelko južnoafriškega nogometa. Soccer City je gostil tudi prvo zborovanje, ki ga je vodil sloviti Nelson Mandela, po tem ko so ga leta 1990 izpustili iz zapora.

Ellis Park Stadium je drugi nogometni stadion v Johannesburgu, ki bo gostil tekme SP. Nahaja se v centrumesta, leta 2009 pa je gostil finale Pokala konfederacij med Brazilijo in ZDA. Tudi ta objekt, sicer zgrajen za rugby leta 1982, je bil za potrebe mundiala prenovljen. Prvi stadion je bil na tem mestu postavljen že daljnega leta 1928, ime pa je dobil po JD Ellisu, mestnemu svetniku, ki je s svojim prizadevanjem omogočil izgradnjo objekta. Ellis Park Stadium je domovanje trenutno najboj priljubljene ekipe v državi, Orlando Pirates FC.

Ellis Park Stadium bo imel vedno posebno mesto v srcih južnoafriških ljubiteljev športa, saj je gostil prvo veliko tekmovanje po dolgih letih prepovedi igranja na mednarodnih prizoriščih, ki je doletela JAR zaradi apartheidskega režima. Leta 1995 so vsi Južnoafričani družno, belo in temnopolti skupaj, do povsem nepričakovanega naslova svetovnih prvakov v rugbyju, po senzacionalni zmagi nad Novo Zelandijo, pospremili svoje športne ljubljence.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.