Šport
77 ogledov

Prizorišče olimpijskih iger popolnoma onesnaženo

Zaliv Guanabara
1/6
EPA
V vodi zaliva, kjer naj bi tekmovali veslače, jadralci, triatlonci in plavalci vsebuje viruse, zaradi katerih bi lahko hudo zboleli.

Eno leto pred začetkom poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru se športniki upravičeno bojijo za svoje zdravje. Več atletov je že izrazilo veliko skrb glede onesnaženosti zaliva Guanabara, v katerem naj bi tekmovali veslači, jadralci, triatlonci in plavalci. Raziskava tiskovne agencije Associated Press  je celo pokazala, da je v vodi več različnih virusov, zaradi katerih bi lahko športniki hudo zboleli.

"Mednarodna zdravstvena organizacija nam je zagotovila, da ni večjega tveganja za zdravje športnikov. Seveda se bo nekaj posameznikov inficiralo, a moramo na stvar gledati realistično in spoznati, da bo na tem  prizorišče veliko tekmovanj in bo okužb zelo malo," je ocenil razmere dr. Richard Budget, vodja medicinskega oddelka mednarodnega olimpijskega komiteja.

Fabiana  Beltrame, brazilska veslačica, druge športnike pomirja: "Na teh vodah veslam že več kot deset let in se nikoli nisem z ničemer okužila." Ne glede na svoje izkušnje pa je tudi ona zaradi raziskave vznemirjena: "Športniki se na olimpijske igre pripravljamo štiri leta. Zaradi nevarnih vodnih razmer pa bi lahko vse izgubili."

"Zaenkrat nobena ekipa ni zahtevala, da se prizorišče zamenja," Guardian povzema Garyja Jobsona, nekdanjega predsednika ameriške jadralske reprezentance. A športniki s prizoriščem nikakor niso zadovoljni.

"Ves čas pljuvam, ko voda pljuska po meni. Grozen zaliv jezero je, nikoli v življenju še nisem videla kaj tako umazanega. Voda je črna," je vznemirjena španska jadralka na deski Blanca Manchon.

"Še posebej pozorni smo glede vrezov in manjših poškodb. Po navadi se zaradi manjših stvari sploh ne obremenjujmo, sedaj pa smo zelo pazljivi in jih takoj povežemo," je za Guardian povedala trenerka japonske jadralne reprezentance Aiko Saito.

Brazilske oblasti so sedaj obljubile, da se bodo razmere do olimpijskih iger korenito spremenile. Smeti iz jezera lovijo z velikimi mrežami, kako bodo izboljšali kvaliteto vode, pa še ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.