Šport
13 ogledov

Prosti čas namenim svoji službi

Mike Posma že skoraj mesec dni sedi na klopi hokejistov ZM Olimpije. Žurnal24 main
Nekdanji hokejist, ki ni nikoli sanjal o igranju v ligi NHL. Raje je sanjal in še vedno sanja o tem, da v Bronxu igra bejzbol pri moštvu New York Yankees. V resničnem življenju je trenutno trener ZM Olimpije.
Trener ZM Olimpije ste skoraj en mesec. Kako ste se sploh znašli na sončni strani Alp?
Ko so me poklicali iz Ljubljane, me ni bilo doma. Tako da mi je žena, še preden sem izvedel za ponudbo, pripravila kovčke. Takoj je spoznala, da je to dobra priložnost. Pri moji karieri me popolnoma podpira.

Kakšne so bile vaše prve besede ženi, ko ste prišli v Ljubljano?
Rekel sem ji, da sem prišel v lepo mesto, ki ima hokejsko tradicijo. Ni bila presenečena, saj smo dolgo živeli v Evropi. Najtežji pa se mi zdi jezik, čeprav je zanimiv, saj ga ne govori veliko ljudi. Drugače mi je življenje v Evropi všeč, rad delam v različnih državah. Našel sem rutino, spoznal nekaj zanimivih ljudi, skratka – počutim se dobro. Je pa težko živeti brez družine, a takšno je življenje v profesionalnem športu. Na to smo se že navadili, saj je moja družina tudi zadnja štiri leta, ko sem bil v Švici, živela v ZDA. Mislim pa, da otroka bolj pogrešata očeta, kot mama svojega moža.


Mike Posma bo 16. decembra star 40 let. © Dejan Mijović

 
Imate kaj prostega časa ali ste razpeti med stanovanjem in Tivolijem?
Imam veliko dela. Služba in položaj, v katerem smo, mi vzameta veliko časa. Ko najdem prosti čas, pa se rad sprehodim po mestu in okoli gradu. Ko se bomo izboljšali, si bom prav gotovo ogledal celo Slovenijo. Rad tudi berem, vendar pa večji del dneva razmišljam o hokeju. Prosti čas torej namenim svoji službi. Zame je to izziv, zato mi ni žal niti minute v dnevu, ko poskušam izboljšati stanje svoje ekipe.

 
 

Moraš udariti čim večkrat in upati, da bo čim več udarcev zadelo cilj. Po drugi strani pa moraš upati, da jih sam prejmeš čim manj.

Mike Posma

 
Velika ljubezen torej. Je tudi edina, ali je bil v mladosti aktualen še kakšen drug šport?
Na severu države New York je pozimi zelo mrzlo. Vse zamrzne. Reke, jezera, tudi naše dvorišče, ki ga je za naju z bratom oče polil z vodo. Zadrsal sem pri dveh letih. Pozimi je bil na sporedu hokej, poleti pa smo vsi igrali bejzbol. In nato spet hokej. V našem malem mestu je bilo tako pri vseh vrstnikih. Zelo je pomembno, da vzpostaviš dobre odnose. Še vedno imam namreč prijatelje iz otroštva.

Šport je torej za mladostnike zelo pomemben?
Vse, kar otroke spravi z ulice, je pomembno. Ne samo šport. Ali je to sodelovanje v glasbeni skupina ali pa v dramskem krožku. Vse, kar zahteva sodelovanje v skupini. V življenju je na vseh področjih tako. Skupinske aktivnosti. Stvari se opravljajo v skupinah, posamezniki pa so pomemben del tega. Prej ko se to naučiš, uspešnejši si in tudi bolj zadovoljen. Pa tudi v težave ne boš zašel. Izoblikuješ si osebnost, postaneš pa tudi odgovoren. Da sploh ne omenjam dobre fizične pripravljenosti.

Mike Posma bi bil rad trener po okusu igralcev. © Dejan Mijović

 
Kakšen trener je Mike Posma? Avtokratski ali demokratski?
Ne vem, upam, da nisem avtokratski. Poskušam biti pošten, rad imam enostavne stvari. Sem še mlad trener, a imam že veliko izkušenj. Rad bi bil trener po okusu igralcev. Nekdo, ki jim je dostopen. Vedno rad prisluhnem novim idejam, a na koncu dneva bo vseeno obveljala moja odločitev. Odprt sem za predloge, saj to naredi ustvarjalno okolje.

 
 

Nisem bogataš, kajti če bi bil, ne bi zdaj sedela tukaj.

Mike Posma

 
Ste bili na ledu drugačni?
V karieri sem naredil nekaj stvari, ki bi jih lahko storil drugače. Ne bom pa rekel, da jih obžalujem. Za uspeh ekipe sem bil vedno pripravljen narediti skoraj vse, kar je bilo potrebno. V hokeju moraš biti pogumen in močan, saj je veliko medsebojnih stikov. Če se ti kdo postavi po robu, mu moraš pokazati zobe. Moraš udariti čim večkrat in upati, da bo čim več udarcev zadelo cilj, po drugi strani pa upati, da jih sam prejmeš čim manj. Na koncu dneva pa je najpomembnejše, da daš vse od sebe. Če si dal, je to uspeh.

Štejete to, da niste nikoli zaigrali v ligi NHL, za svoj neuspeh?

Imel sem lepo priložnost, da bi zaigral tam, saj sem bil na naboru izbran zelo visoko. A sem bil eden od zadnjih, ki so jih v New Jerseyju poslali v nižje lige. Nato sem se odločil, da si bom kariero ustvaril v Evropi. Tega, da mi ni uspelo v NHL, nisem nikoli obžaloval, saj sem uspešno igral na stari celini. A kot otrok nisem nikoli sanjal o igranju v ligi NHL.

O čem pa ste potem sanjali?
Sanjal sem, da bom igral profesionalni bejzbol. No, to sanjam še zdaj. V svojih sanjah igram za moštvo New York Yankees. A to se ne bo zgodilo. Če se vrnem na prejšnje vprašanje; ko se odločam, vedno tehtam razloge za in proti. Še posebno zdaj, ko se odločam za vso družino. Ko pa se odločim, sem svojemu cilju stoodstotno predan.

Mike Posma napoveduje spremembe v igralskem kadru ljubljanskega moštva. © Dejan Mijović

 
Ste v svoji igralski in trenerski karieri veliko zaslužili?
Nisem bogataš, kajti če bi bil, ne bi zdaj sedela tukaj. Zaslužil sem dovolj, a zdaj me zanima le, kako bi svojo trenersko kariero popeljal še malce višje. A tega ne delam zaradi denarja, temveč zaradi izziva.

Kakšna pa je vaša plača tu?
Nerad govorim o denarju, saj tudi mene ne zanima, koliko zaslužijo drugi. Sem odprt, lahko se pogovarjava o marsičem, o nekaterih stvareh pa se nerad pogovarjam.

Neradi tudi odgovarjate na vprašanje glede prihodnosti nekaterih igralcev pri Olimpiji. Zdaj imate že enajst tujcev. Bo kdo moral oditi?

Veliko je ugibanj. Smo v takšnem položaju, da bo do tega prišlo in mora priti do sprememb. A ne vem še, kdaj in kdo. Igralci se trudijo, zato tega še ne bi komentiral. A če želimo biti boljši, bo moralo priti do ene ali dveh sprememb. Še vedno verjamem, da se lahko uvrstimo v končnico. V takšnih položajih sem bil že kot igralec in trener. A to je zame le dodatni motiv. Tudi igralci si želijo dokazovanja, so ponosni na to, da igrajo. Dali bomo vse od sebe. V drugem delu se bomo v boju za končnico borili, kot da bi šlo za življenje. Tam se bo videlo, kdo je dober in kdo ne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.