Šport
10 ogledov

Proti Fincem v mislih le zmaga

Žurnal24 main
Naslednji konec tedna se bodo Slovenci v prvem dvoboju evroafriške skupine Davisovega pokala v dvorani Tivoli pomerili s Finsko. "Imamo zelo dobro ekipo, ki jo proti Finski zanima le zmaga."

Športna dvorana Tivoli v teh dneh dobiva novo podobo. Na košarkarski parket bodo delavci položili približno devetdeset ton peska, ki bo naslednji konec tedna služil kot podlaga za dvoboj prve evroafriške skupine Davisovega pokala med Slovenijo in Finsko.

Varovanci kapetana Blaža Trupeja, ki si glede na uvrstitve in dosežke Blaža Kavčiča ter Grega Žemlje zaslužijo poimenovanje "zlata generacija slovenskega tenisa", so v sredo v Kranju začeli priprave na zgodovinski nastop v prvi evroafriški skupini in legendarni dvorani Tivoli.

Slovenija je sicer že dvakrat nastopila v prvi evroafriški skupini, leta 1995 in 2001. V obeh primerih je v njej igrala le eno leto; 1995 je oba dvoboja izgubila s prepričljivih 0:5, 2001 pa se je poslovila po dveh tesnih porazih 2:3 s Finsko in Zimbabvejem. Prišel je torej čas za revanšo, predvsem pa čas, da Slovenija ostane v prvi evroafriški skupini.

Tekmec je ravno pravšnji, forma glavnih slovenskih adutov tudi, tako da kapetanu Blažu Trupeju misli uhajajo v nekoliko oddaljeno prihodnost. "Moj osebni cilj in cilj vseh fantov v ekipi je, da se ob ugodnem žrebu in podlagah nekoč uvrstimo v svetovno skupino Davisovega pokala. To je zanesljivo dosegljivo, saj imamo zelo dobro ekipo, ki jo proti Finski zanima le zmaga," pravi Trupej.

Tako Blaž Kavčič kot Grega Žemlja sta pred dvobojem v dobri formi. Ljubljančan se je ravnokar vrnil iz ZDA, kjer se je preko kvalifikacij prebil do drugega kola glavnega turnirja v Delray Beachu, Kranjčan Žemlja pa je ob koncu avstralske turneje osvojil challenger turnir v Caloundri.

Osrednja naloga kapetana Blaža Trupeja bo priprava igralcev na preskok s trdih podlag na pesek, ki je za prvega finskega igralca, 45. tenisača na svetu Jarkka Nieminena, najmanj priljubljena podlaga. A glede na to, da sta Kavčič in Žemlja (v ekipi sta še Luka Gregorc in Aljaž Bedene) v zadnjih mesecih igrala le na trdih podlagah, bo imel Trupej kar zahtevno delo. "V nedeljo se bomo iz Kranja preselili v Ljubljano, da se bomo lahko čim bolje pripravili na podlago v Tivoliju. Upam, da bo čim bolj trda, tako da bo preskok nekoliko lažji," meni Trupej.

V finski ekipi so poleg 30-letnega Jarkka Nieminena, ki je bil leta 2006 že 13. na svetu, še Henri Kontinen (270.), Harri Heliovaara (285.) ter Micke Kontinen.

Poleg samega dvoboja – v petek bosta dve igri posameznikov, v soboto so na sporedu dvojice, v nedeljo pa še dve partiji "singlov" – bo v naslednjem tednu še nekaj spremljevalnih teniških prireditev. Tako bosta Kavčič in Žemlja v ponedeljek loparje prekrižala z rekreativnima igralcema tenisa Juretom Koširjem in Miranom Pavlinom, sredi tedna pa bosta nekaj ekshibicijskih točk odigrala tudi v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.