Šport
6 ogledov

Proti Latviji v jugoslovanskih dresih

Naši pred tekmo z gostitelji že pridno trenirajo. Žurnal24 main
Slovenija bo na zadnji tekmi proti Latviji v torek igrala v dresih jugoslovanske reprezentance iz leta 1966. Če vas zanima, zakaj, si to preberite v nadaljevanju.
 

Imajo več igrišč kot mi hokejistov

Kanada ima 545.000 igralcev in 2643 pokritih igrišč, Slovenija pa ima 979 hokejistov in šest pokritih igrišč.

Mednarodna hokejska zveza IIHF praznuje sto let obstoja. V njeno čast se je petnajst reprezentanc (izjema je le Belorusija ) odločilo, da bodo eno tekmo na prvenstvu odigrale v retrodresih – dresih, ki so zaznamovali njihovo zgodovino. Slovenija bo tako na zadnji tekmi predtekmovanja proti Latviji v torek igrala v dresih jugoslovanske reprezentance iz leta 1966. Takrat je svetovno prvenstvo elitne druščine gostila Ljubljana .

Brez slovenskega sodnika

Na SP bo pravico delilo 16 glavnih sodnikov in prav toliko linijskih. Med njimi ni nobenega Slovenca. Najbolj izkušen je 42-letni Švicar Danny Kurmann . Sodil je že na dvojih olimpijskih igrah in štirih svetovnih prvenstvih divizije A. Vsako tekmo na SP bodo sodili štirje sodniki, dva glavna in dva linijska. In še podatek: Kanada ima 33.211 registriranih sodnikov in 2022 sodnic, medtem ko Slovenija premore 54 sodnikov in tri sodnice.


Dresi na tekmi proti Latviji bodo drugačni. © Saša Despot

 
Pokal ostaja enak
Tudi letos bo svetovni prvak prejel pokal, ki ga IIHF najboljšim podeljuje od leta 2001. Zasnoval ga je francoski umetnik André Ricard . Pokal je visok 46 centimetrov, tehta deset kilogramov in pol, prevladuje srebro z nekaj zlatimi dodatki, spodnji del pa je iz ebenovine. Ricard je za izdelavo potreboval osem mesecev. Svetovni prvaki na ledu sicer prevzamejo izvirno različico, pozneje pa dobijo repliko v trajno last. Izvirnik hranijo v pisarnah IIHF v Zürichu.


Kopitarja v Kanadi še kako dobro poznajo. © Vesna Stanič

 
Manjša igrišča
Ena od značilnosti letošnjega SP bodo manjša oziroma ožja igrišča. Mednarodna hokejska zveza IIHF je za naslednja velika tekmovanja v Severni Ameriki , vključno z olimpijskimi igrami v Vancouvru , odločila, da bodo ledene ploskve imele enake mere kot v ligi NHL . Na zanje nove mere so se morali navaditi tudi vsi slovenski hokejisti, razen seveda prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja . Kapetan Marcel Rodman je poudaril, da so imeli na začetku nekaj težav, saj igra nikakor ni stekla, a so nato že na pripravljalni tekmi z Norveško pokazali, da se hitro prilagajajo drugačnim meram.

Kopitarja poznajo vsi
Anžeta Kopitarja domači hokejski poznavalci hitro prepoznajo. Podobno je tudi z njegovimi tekmeci na ledu. Kanadski hokejisti se sicer niso prav posebno obremenjevali s svojimi naslednjimi nasprotniki, po četrtkovem treningu, ko so odgovarjali na novinarska vprašanja, pa so vseeno vsi po vrsti ob vprašanjih glede poznavanja Slovencev omenjali le Kopitarja. Tako Rick Nash kot Shane Doan in Ryan Getzalf so poudarili izjemno kakovost mladega napadalca Los Angelesa in obenem dejali, da je on edini, ki ga poimensko poznajo iz zasedbe svojih tekmecev uvodne preizkušnje SP.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.