Šport
22 ogledov

Prule in Celje sta mu nagajala

tominec_bam
1/2
Žurnal24 main
Rokometno EP je tik pred vrati. Na pogovor smo povabili nekdanjega selektorja naše izbrane vrste Matjaža Tominca. Podrobnosti izjemno zanimivega pogovora si lahko ogledate v članku in videih.

Matjaž Tominec je bil na čelu slovenske rokometne reprezentance od novembra leta 2000 do aprila 2002. Vodil jo je na dveh velikih tekmovanjih, in sicer na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 2001 in evropskem prvenstvu 2002 na Švedskem, ter na sredozemskih igrah v Tuniziji leta 2001. Tominec je imel od vseh slovenskih selektorjev verjetno največ smole. Na to mesto je bil namreč imenovan neposredno po prvih večjih uspehih slovenske izbrane vrste, pri katerih je sicer kot svetovalec tedanjega selektorja Leopolda Jerasa sodeloval tudi on, po 5. mestu na evropskem prvenstvu na Hrvaškem ter 8. mestu na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000. Zaradi teh uspehov pa so bili apetiti slovenske rokometne javnosti precej večji kot v času njegovih predhodnikov.

Za priprave na SP v Franciji je imel Tominec tako in tako premalo časa, poleg tega pa mu zaradi poškodb niso mogli pomagati nekateri nosilci igre s prejšnjih velikih tekmovanj, kot so recimo Roman Pungartnik, Uroš Šerbec, Tettey Banfro, Branko Bedekovič in Iztok Puc. Slovenija je nato vsem tem težavam navkljub v Franciji uprizorila nekaj lepih predstav, toda drugi krog se je, zaradi nesrečnega poraza proti Norveški z golom razlike, za las izmuznil.

Zgodba s teh priprav se je nato leto pozneje ponovila in položaj je Tominca, ki je sicer tudi že prej preizkusil nekaj mladih igralcev, nekako prisilila v pomladitev reprezentance, kar pa so nekateri izkušenejši igralci mogoče vzeli nekoliko preveč osebno. Pod taktirko Matjaža Tominca je v slovenski izbrani vrsti v manj kot dveh letih debitiralo več kot deset mladih rokometašev, med njimi recimo Matjaž Brumen, Jure Natek, Goran Kozomara, Gorazd Škof, Vid Kavtičnik, Boštjan Kavaš in še nekateri drugi. Na evropskem prvenstvu na Švedskem je Slovenija nato kljub močno zdesetkani zasedbi izpolnila osnovni cilj in se iz skupine s Španijo ter Islandijo uvrstila v drugi krog tekmovanja, kjer je nato vzela celo točko dvakratnim dobitnikom bronastega odličja s svetovnih prvenstev Jugoslovanom. Odlično so odigrali tudi proti Nemcem, za konec pa doživeli visok poraz proti Francozom, ki so ga Francozi potrebovali za napredovanje, medtem ko Sloveniji ni pomenil praktično ničesar.

Tominčevo selektorsko ero pa je zaznamovala še ena neprijetnost. To je bilo namreč obdobje, ko sta v slovenskem rokometu kraljevala kluba Prule 67 in Celje PL, ki sta Tomincu vseskozi "nagajala". Nekdanjega selektorja smo povprašali, zakaj je bilo tako.

Zanimalo pa nas je seveda tudi Tominčevo mnenje o nedavnem imenovanju Zvonimirja Serdarušića na mesto selektorja ter Romana Pungartnika na mesto direktorja reprezentance. "Odkar je prišel Serdarušić, spremljam tudi poglede na reprezentanco, po prihodu Romana Pungartnika na mesto direktorja reprezentance pa se je vse skupaj še nekoliko profesionaliziralo, tako kot je na zahodu, recimo v Nemčiji. Pri tem moram dodati, da so bili pogoji za delo tudi v času Jankovića optimalni, medtem ko razmišljanje določenih ljudi še ni bilo tako odprto. Bo pa šele čas pokazal, kaj to pomeni za slovenski rokomet," nam je zaupal Tominec.

V skupini s srebrnimi in bronstimi z zadnjih dveh svetovnih prvenstev, Poljaki, vedno nevarnimi Nemci in Švedi, ki so v hitrem vzponu, velja v evropskih medijih Slovenija za četrto ekipo z najmanj možnostmi za napredovanje. Matjaža Tominca smo vprašali, ali bi lahko tovrstno "podcenjevanje" s strani drugih reprezentanc predstavljalo prednost za našo izbrano vrsto.

Nekdanji selektor si, kot vsak Slovenec, želi čim boljšo uvrstitev naših fantov na evropskem prvenstvu v Avstriji, kljub temu pa je v napovedih skrajno previden, saj se zna, kot pravi Tominec, za največjo pomanjkljivost naše reprezentance izkazati nepredvidljiva mentaliteta naših igralcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.