Šport
14 ogledov

Prva dirka v 2011 Stonerju

Stoner se na Hondi očitno odlične znajde ... (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Avstralec Casey Stoner (Honda) je zmagovalec uvodne dirke letošnje sezone razreda MotoGP v Katarju. Na drugem mestu je končal Jorge Lorenzo (Yamaha), tretjem pa Dani Pedrosa (Honda).
Že pred začetkom dirke v najelitnejšem razredu je bilo jasno, da bo v moštvu Suzukija poškodovanega Španca Alvara Bautisto, ki si je v petek na treningu ob padcu zlomil nogo, zamenjal Američan John Hopkins. Američan bo Bautisto zamenjal na naslednji dirki v španskem Jerezu. Prvi voznik Suzukija v letošnji sezoni je že prestal operacijo, manjkal pa naj bi bo VN Portugalske, ki bo konec aprila.

Dirko je s prvega mesta začel Avstralec Stoner, ki se je pred letošnjo sezono preselil iz Ducatija k Hondi, vendar je bolje začel Španec Dani Pedrosa. V prvem krogu je nato v vodstvo prišel aktualni svetovni prvak Lorenzo. Stoner je s tretjega mesta najprej prehitel Pedroso na drugem mestu, nato pa še Lorenza. Tudi Pedrosa ni želel dolgo čakati za Lorenzom in v vodstvu sta bili kmalu obe Hondi. Sedemnajst krogov pred koncem je v vodstvo prišel Pedrosa, ki je tako pokazal, da ga zanima le zmaga. Kar nekaj krogov je kazalo, da se bosta za zmago udarila kolega iz tovarniške Honde, vendar je Pedrosa popustil, Stoner je prevzel vodstvo in ga brez težav povečeval. Osem krogov pred koncem je Španca prehitel še Lorenzo in začel je še lov na vodilnega Avstralca, ki pa je bil danes bil prehiter.

V ozadju je Američan Ben Spies bil bitko z legendarnim Rossijem, pri kateremu je bilo jasno, da se še ni spoprijateljil z Ducatijem, tudi Spies pa je imel kar nekaj težav s privajanjem na tovarniško Yamaho. Njegova želja pred dirko je bila boj za stopničke. Američan se je nato prebudil in se odlepil od Italijana, ki je do konca dirke ostal na sedmem mestu.

Stoner je dirko odpeljal pametno, ni veliko tvegal in svojim tekmecem je pobegnil na varno razdaljo. Za druge in tretje mesto pa sta se borila dva Španca, Pedrosa in Lorenzo, do sprememb na vrhu pa do konca ni več prišlo.

"Ne bi se moglo izteči bolje. To je odličen start sezone. Ta vikend smo bili res močni, motor je bil odličen, dobro sem se počutil in vselim se nove dirke," je po dirki dejal nasmejani Stoner. Nobenega razočaranja ni bilo videti pri drugouvrščenem Lorenzu: "Danes sem dal od sebe vse kar sem lahko. Vozil sem povsem na meji, vendar sem pazil ne končam v pesku." Pedrosa pa je spregovoril še o manjših težav, ki so ga oddaljile od boja za zmago: "Dirka je bila dobra, bil sem konstanten. Motor je bil hiter, imel pa sem nekaj težav z levo roko, zato sem tudi upočasnil. Moj cilj je bil končati dirko. Bomo videli, kako bo na naslednjih dirkah."

Moto2 Bradlu, 125 ccm Terolu
V razredu moto2 je slavil Nemec Stefan Bradl (Kalex), drugo mesto je osvojil Italijan Andrea Iannone (Suter), tretje pa Švicar Thomas Lüthi (Suter), ki je v boju za zadnjo stopničko ugnal Alexa De Angelisa iz San Marina in Japonca Jukija Takahašija. Lanski svetovni prvak v razredu do 125 ccm, Španec Marc Marquez, je v letošnji sezoni prestopil v moto2, svojo prvo dirko pa je v petem krogu končal s spektakularnim padcem. V najšibkejšem razredu do 125 ccm je zmagal Španec Nicolas Terol, drugo mesto je zasedel Nemec Sandro Cortese, tretje pa še en Španec Sergio Gadea, vsi trije na Aprilii.

VN Katarja, končni izidi v razredu MotoGP:

1. Casey Stoner (AUS/Honda)
2. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha)
3. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda)
...
6. Ben Spies (ZDA/Honda)
7. Valentino Rossi (ITA/Ducati)

VN Katarja, končni izidi v moto2:

1. Stefan Bradl (NEM/Kalex)
2. Andrea Iannone (ITA/Suter)
3.Thomas Lüthl (ŠVI/Suter)

VN Katarja, končni izidi v 125 ccm razredu:

1. Nicolas Terol (ŠPA/Aprilia)
2. Sandro Cortese (NEM/Aprilia)
3. Sergio Gadea (ŠPA/aprilia)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.