Šport
30 ogledov

Prva domača zmaga Slovenije

Sašo Udovič je proti Estoniji zabil za 2:0. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Sedmega aprila leta 1993 je slovenska nogometna reprezentanca na prvi uradni domači tekmi po osamosvojitvi v prijateljski tekmi z 2:0 premagala Estonijo.

To je bila tretja tekma slovenske reprezentance. V prvih dveh je remizirala v gosteh proti Cipru in Estoniji, obakrat je bilo 1:1. Sedmega aprila pred osemnajstimi leti pa je na stadionu za Bežigradom pred 2.500 gledalci padla Estonija. Za Slovenijo, ki je nastopila oslabljena, so igrali Marko Simeunović, Gregor Židan, Đoni Novak, Andrej Poljšak, kapetan Marko Elsner, Robert Englaro, Alfred Jermaniš, Samir Zulič, Jani Pate, Igor Poznič in Sašo Udovič, v drugem polčasu pa so priložnost dobili še Igor Benedejčič, Boško Boškovič, Dušan Kosič in Ante Šimundža. Tekma, ki jo je sodil Avstrijec Alfred Wieser, je bila odločena že v prvem polčasu, ko sta v 13. in 14. minuti zadela Zulič in Udovič. Na selektorskem stolčku je takrat sedel Bojan Prašnikar, ki je po tekmi povedal: "Zmaga Slovenije je zelo pomembna, saj je naša prva v mednarodni konkurenci. V prvem polčasu smo igrali dobro, v drugem pa slabše, kar je posledica utrujenosti igralcev po nedeljskih prvenstvenih tekmah. Igrali smo brez sedmih igralcev, ki imajo obveznosti v svojih klubih v tujini. Z njimi bomo v prihodnosti še močnejši."

Drugi dogodki na današnji dan:

7. 4. 2002 – Plavalec Peter Mankoč je na svetovnem prvenstvu v Moskvi (kratki bazeni) osvojil zlato kolajno na 100 metrov mešano. Blaž Medvešek pa je presenetil na 200 metrov hrbtno, kjer je osvojil bron.

7. 4. 2000 – Iranski napadalec Ali Daei (takrat član berlinske Herthe) je bil izbran za najboljšega azijskega nogometaša leta 1999.

7. 4. 1999 – Partizan in AEK sta v Beogradu odigrala tekmo v znak protesta proti Natovemu bombardiranju.

7. 4. 1968 – Dirkač formule 1 Jim Clark se je smrtno ponesrečil na VN Nemčije v Hockenheimu.

7. 4. 1943 – V ligi ameriškega nogometa NFL so sprejeli pravilo, da morajo igralci nositi čelade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.