Šport
23 ogledov

Prva etapa Gilbertu, Brajkovič padel

Philippe Gilbert Reuters
Belgijski kolesar Philippe Gilbert je zmagovalec prve, 191,5 kilometrov dolge etape Dirke po Franciji od Passage du Goisa do Mont des Alouttesa. V ciljnem sprintu je ugnal Avstralca Cadela Evansa.

Na tretjem mestu je zaključil Norvežan Thor Hushovd (Garmin Cervelo). S pobegom so poskušali Nizozemec Lieuwe Westra (Vacansoleil) in Francoza Jeremy Roy (FDJ) ter Perrig Quemeneur (Team Europcar). Trojica je napadla že na samem začetku in si hitro prikolesarila šest minut in 45 sekund prednosti, nato pa je pospešila tudi glavnina in začela loviti ubežnike, 18 kilometrov pred ciljem pa je bila bega tudi konec.

Devet kilometrov pred ciljem je med glavnino prišlo do trka, kar je iz boja za etapno zmago izločilo kar nekaj tekmovalcev, skupina približno 40 kolesarjev pa si je prikolesarila prednost dobrih 30 sekund. Gilbert je napadel slab kilometer pred ciljem, kljub poskusu Švicarja Fabiena Cancellare pa je zmago slavil Belgijec, ki je s tem oblekel tudi rumeno majico vodilnega. "Bilo je 500 metrov pred ciljev in bil sem v vodstvu ... šel sem po zmago," so bile prve besede Gilberta ob prihodu v cilj.

Pred Gilbertom je s pobegom poskusil Cancellara, ki pa je kmalu ugotovil, da nima pomoči ostalih kolesarjev. Brez težav pa je to uspelo Belgijcu, ki je z močnim tempom pustil tekmece za sabo, še najbolj se mu je približal Evans na drugem mestu in s tremi sekundami zaostanka, Hushovd pa je na tretjem mestu zaostal šest sekund.

V zadnji padec v glavnini se je zapletel tudi branilec naslova Španec Alberto Contador (Saxo Bank), ki je nato skušal uloviti skupino, vendar je na koncu za zmagovalcem zaostal minuto in 21 sekund. Med nesrečnimi kolesarji sta bila tudi Luksemburžan Andy Schleck (Team Leopard) in Slovenec Jani Brajkovič (RadioShack).

Med štirimi slovenski predstavniki se je najbolje odrezal Grega Bole (Lampre), ki je za zmagovalcem zaostal šest sekund in končal na 20. mestu, z istim zaostankom je Brajkovič etapo končal na 39. mestu. Kristjan Koren (Liquigas) je bil 89., z zaostankom 1:20. Borut Božič (Vacansoleil) je z zaostankom šestih minut in 50 sekund zasedel 192. mesto.

"Začetek Toura je bil veliko bolj miren, kot sem pričakoval. Tempo je bil počasen, stopnjeval pa se je v zadnjih 35 kilometrih. Bilo je tudi nekaj neumnih padcev, najhujši pa se je zgodil osem kilometrov pred ciljem. Žrtev je bil Alberto Contador, ki je kar nekaj izgubil. Sam nisem bil vpleten v tej nesreči, ki jo je zakrivila neprevidna gledalka. Zato pa sem se moral zaradi padca ustaviti dobra dva kilometra pred ciljem. Po radiu sem vprašal Johana Bruyneela, če velja pravilo zadnjih treh kilometrov. Ko mi je sporočil, da bom dobil čas zadnjega v skupini, sem šel lagodno do cilja. Najbolj pomembno je, da se je dirka začela. Noge sicer niso bile prave, vendar pa je tako vedno v uvodnih etapah. Jutri nas čaka ekipna ura resnice, preizkušnja, v kateri želimo biti povsem v ospredju. Treningi so pokazali, da smo dobro uigrani," je po prvi etapi dejal Brajkovič.

Tour De France, 1. etapa:

1. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma Lotto) 4:41:31
2. Cadel Evans (Avs/BMC) + 0:03
3. Thor Hushovd (Nor/Garmin) + 0:06
4. Jose Joaquin Rojas (Špa/Movistar) + 0:06
5. Jurgen Van den Broeck (Bel/Omega Pharma Lotto) + 0:06
6. Geraint Thomas (VBr/Sky) + 0:06
7. Andreas Klöden (Nem/RadioShack) + 0:06
8. Rein Taaramae (Est/Cofidis) + 0:06
9. Chris Horner (ZDA/RadioShack) + 0:06
10. Tony Martin (Nem/HTC) + 0:06
...
20. Grega Bole (Slo/Lampre) + 0:06
39. Janez Brajkovič (Slo/RadioShack) + 0:06
89. Kristjan Koren (Slo/Liquigas) + 1:20
192. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) + 6:50

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.