Šport
30 ogledov

Prva košarkarska kolajna za Rusijo

Šved Fridzon Rusija olimpijske igre 2012 London Reuters
Ruska košarkarska reprezentanca je v tekmi za tretje mesto na olimpijskih igrah v Londonu z 81:77 ugnala Argentino. Prav vsi pa čakajo na veliki finale med ZDA in Španijo, ki se začenja ob 16. uri.

Rusi v samostojni zasedbi po razpadu nekdanje Sovjetske zveze doslej še niso osvojili olimpijske kolajne, bili pa so že dvakrat srebrni na svetovnih prvenstvih, od štirih kolajn na evropskih prvenstvih pa so zlato osvojili leta 2007 v Španiji. Argentinci so po presenetljivem zlatem odličju na igrah leta 2004 v Atenah, pred štirimi leti osvojili še bron v Pekingu. Sedanja uspešna argentinska generacija je v Londonu, kjer je bila ena najstarejših, olimpijske nastope sklenila na četrtem mestu, precej mlajši Rusi pa z bronom še niso rekli zadnje besede.

Argentinci in Rusi so se v prvi polovici izmenjevali v vodstvu, nobena ekipa pa si ni priigrala občutnejše prednosti. Južnoameričani so s točko prednosti dobili uvodno četrtino, Rusi pa so šli na odmor prvega polčasa s prednostjo dveh. Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala lepa igra obeh ekip, prvo večjo prednost pa so si ob koncu tretje četrtine priigrali Rusi. Sergej Monja je povišal na 61:50, v zaključku pa Rusi minuto in 16 sekund niso zadeli niti točke in pred zadnjo četrtino so ekipi ločile le štiri točke (61:57).

Manu Ginobili je kmalu po začetku zadnjega dela izenačil na 62:62, nato pa se je Andreju Kirilenku v napadu izdatno priključil še Aleksej Šved s štirimi zaporednimi točkami (71:66). Andres Nocioni s trojko in Ginobili so svoji reprezentanci dobri dve minuti in pol pred koncem znova zagotovil vodstvo (72:71). V zaključku je odločala zbranost pri prostih metih, v igri živcev pa so bili Rusi boljši od sicer izkušenejših tekmecev.

Vajeti igre je v svoje roke prevzel Šved in 37 sekund pred koncem s svojo šesto trojko povišal razliko na dve točki (79:77). Nocioni je 22 sekund pozneje zgrešil trojko, ko se je žoga nekaj časa plazila po obroču. Po nekaj zaporednih slabih posredovanjih na obeh straneh je Šved odločno ukrepal in ukradel žogo Carlosu Delfinu ter jo podal v protinapad, kjer je brez brez težav kot duh sam Vitalij Fridzon zaključil tekmo (81:77). Obupni poskus Delfina za trojko ob zvoku sirene, tudi če bi imel možnost za uspeh, ne bi prinesel drugačnega zmagovalca.

Najboljši mož tekme je bil Šved s 25 točkami in sedmimi podajami, Kirilenko je dodal 20 točk in osem skokov, Fridzon pa 19 točk. Ginobili je dvoboj zaključil z 21 točkami ter s po tremi podajami in skoki, Delfino je zbral 15 točk in sedem skokov, Delfino pa 15 točk in šest skokov.

Olimpijske igre, košarkarski turnir:

Tekma za tretje mesto:

Rusija : Argentina 81:77 (61:57, 40:38, 19:20)
Šved 25, Kirilenko 20, Fridzon 19; Ginobili 21, Nocioni 16

Finale, ob 16.00:

ZDA - Španija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.