Šport
86 ogledov

Prva Latvijka z zmago na grand slam turnirjih

Jelena Ostapenko EPA
Latvijska teniška igralka Jelena Ostapenko je zmagovalka odprtega prvenstva Francije v Parizu, potem ko je v finalu po uri in 59 minutah premagala Romunko Simono Halep s 4:6, 6:4 in 6:3.

Komaj 20-letna latvijska teniška senzacija Jelena Ostapenko, sploh prva nepostavljena igralka, ki se je po Slovenki Mimi Jaušovec leta 1983 prebila do velikega finala, je dobro začela dvoboj in takoj odvzela servis Romunki Simoni Halep, a ji je ta že v naslednji igro vrnila z enako mero. V nadaljevanju je bil dvoboj zelo izenačen, obe igralki sta na nasprotno stran igrišča s svoje osnovne črte pošiljale močne in natančne udarce, po dokaj izenačeni predstavi pa je bila v prelomnih trenutkih malce bolj zbrana izkušenejša Halepova in po 37 minutah prvi niz dobila s 6:4.

Teniška igralka iz Constante je suvereno odprla drugi niz in povedla s 3:0. A njena pet let mlajša tekmica ni vrgla puške v koruzo in je v peti igri odvzela uvodni udarec Halepovi ter dvoboj vrnila v "normalne tirnice". A to ji ni bilo dovolj, v sedmi igri je znova odvzela servis Halepovi in povedla s 4:3. Izkušenejša Romunka je v naslednji igri resda naredila "re-break", a ji je Ostapenkova vrnila z enako mero, v naslednji igri pa po 46 minutah slavila s 6:4.

Odločitev o letošnji zmagovalki pariškega turnirja je tako padla v tretjem nizu, v njej pa je več preudarnosti in zbranosti imela dokaj neizkušena teniška igralka iz Rige. Sprva ji ni najbolje kazalo, saj ji je Halepova v četrti igri odvzela začetni udarec in povedla s 3:1, a je bila Ostapenkova v nadaljevanju za razred boljša. Takoj je tekmici odgovorila z enako mero, v nadaljevanju pa dobila vse nadaljnje igre in po slabih dveh urah postala prva Latvijka s končno zmago na turnirjih za grand slam.

"Ne morem verjeti, da sem zmagala v Parizu. Vse skupaj je kot v sanjah, enostavno ne najdem pravih besed, da izrazim svoja občutke. Kot majhna deklica sem po televiziji spremljala dvoboje v Roland Garrosu in sanjala o nastopu na turnirju, zdaj pa sem ga celo osvojila. Med celotnim finalnim dvobojem sem skušala ostati agresivna, imela sem tudi nekaj padcev v svoji igri, a borila sem se za vsako točko posebej in to se mi je na koncu tudi obrestovalo," je bila po sanjski zmagi navdušena Latvijka, ki je za končno zmago prejela ček v višini 2,1 milijona evrov, po zmagoslavju na pariškem turnirju pa bo naredila tudi viden skok na lestvici WTA in s 47. napredovala na 12. mesto.

V nedeljo bo ob 15. uri na sporedu še moški finale, na nasprotni strani mreže pa si bosta stala Španec Rafael Nadal in Švicar Stan Wawrinka. Španec, sicer 14-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam, naskakuje svojo deseto zmago na Roland Garrosu (po dvakrat je zmagal tudi v Wimbledonu in New Yorku ter enkrat v Melbournu), medtem ko Wawrinka doslej še ni okusil grenkobe poraza na finalnih dvobojih za grand slam. V svoji vitrini ima tri končne zmage v Melbournu 2014, v Parizu 2015 in New Yorku 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.