Šport
19 ogledov

Prva slalomska zmaga za Tino

Ostali Slovenci lahko le sanjajo o zaslužkih Tine Maze. (Foto: EPA)
1/21
Žurnal24 main
Tina Maze je poskrbela za nov izejemen uspeh. S prvo slalomsko zmago (!) na finalu v Lenzerheideju je kot prva Slovenka osvojila tretje mesto v skupnem seštevku in dokončno premagala Elisabeth Görgl.

Črnjanka Tina Maze je kot prva Slovenka dosegla skupno tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Na finalu v švicarskem Lenzerheideju je zmagala v slalomu druga in ima pred zadnjo tekmo sezone na tretjem mestu že nedosegljivo prednost pred tekmicami. Mazejeva je prva Slovenka z odličjem v skupnem seštevku; med slovenskimi alpskimi smučarji je to doslej uspelo le Juretu Koširju leta 1995, ko sta bila pred njim Italijan Alberto Tomba in Avstrijec Günther Mader.

Na predzadnji tekmi sezone je bila druga Avstrijka Marlies Schild (+0,05), ki je že pred tem osvojila mali kristalni globus, tretja je bila Slovakinja Veronika Zuzulova (+0,64), četrta pa je bila Nemka Maria Riesch (+0,66), ki je prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Američanka Linsay Vonn, pred tem je imela na čelu skupnega seštevka 27 točk prednosti pred Rieschevo, je bila 13. (+1,65) in tekmo pred koncem, v soboto je na programu še veleslalom, za Nemko zaostaja za tri točke.

"Zmaga v slalomu je bila moja velika želja."
Tina Maze
"Moja najuspešnejša sezona"
"Hvala vsem za podporo. Vzdušje je izjemno. Tukaj je tudi moj klub navijačev, kateremu se zahvaljujem za podporo. Danes so mi dali še nekaj dodatne energije. Res sem zelo vesela," je le nekaj trenutkov po premierni zmagi v slalomu razlagala Črnjanka in dodala: "Marlies je najboljša slalomistka sveta, toda tokrat sem bila jaz boljša. Sicer sem imela nekaj težkih trenutkov, toda to je moja najboljša sezona." Tina je dosegla 56. slovensko zmago v svetovnem pokalu v alpskem smučanju, 33. žensko. Po več kot enajstih letih je Mazejeva prva Slovenka, ki je dobila slalomsko tekmo. Pred tem je zadnji to uspelo Špeli Pretnar, ki je bila na najvišji stopnički v Aareju 20. februarja leta 2000.

Schildova je vodila po prvi vožnji, druga je bila Riescheva (+0,49), tretja pa Mazejeva (+0,70). Mazejeva je dobila zelo slabo startno številko, saj je tekmo začela kot 15., kljub temu pa je bila pri vmesnih časih le šest in 23 stotink za vodilno Schildovo. Slednja je v tej zimi dobila vseh šest slalomov, na katerih je prišla do cilja, tokrat pa ni bila kos najboljši slovenski športnici lanskega leta. Črnjanka je dobro odpeljala tudi finalni nastop in kronala svojo izjemno sezono, v kateri je v Garmisch-Partenkirchnu osvojila naslov svetovne veleslalomske prvakinje, srebrna pa je bila tudi v superkombinaciji.

Mazejeva je imela že po prvi vožnji v rokah tretje mesto v skupnem seštevku pokala, saj Avstrijka Elisabeth Görgl ni nastopila, Američanka Julija Mancuso pa je bila 23. (+2,47). Pred tekmo je imela Črnjanka 1039 točk, Görglova na četrtem mestu 992, Mancusova na petem pa 976. Mancusova, na koncu je bila 26., je ostala brez točk pokala. Mazejeva je prednost pred Görglovo povečala na neulovljivih 147 točk.

Prireditelji so imeli zaradi slabega vremena že drugi dan zapored velike težave. Po četrtkovi odpovedi obeh superveleslalomov so zjutraj zaradi nočnega dežja in sneženja odpovedali moški veleslalom. Nato je bil start prve vožnje slaloma zaradi dela na progi prestavljen iz devete na 11.15 uro, finale pa so izvedli le pol ure po koncu prve vožnje. V soboto bo skušala Mazejeva osvojiti še eno odličje v posamičnih disciplinah, saj je v veleslalomu skupno šesta (208), za tretjeuvrščeno Finko Tanjo Poutiainen (240) pa zaostaja za 32 točk. Nastopa v slalomu in tudi na sobotnem veleslalomu je zaradi gripe odpovedala Italijanka Manuela Mölgg; sedemindvajsetletnica je bila na svetovnem prvenstvu v Garsmich-Partenkirchnu prejšnji mesec v obeh disciplinah šesta.

Moški veleslalom odpovedan, globus Ligetyju
Moški veleslalom na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Lenzerheideju je bil zaradi nočnega dežja in sneženja odpovedan, so sporočili švicarski organizatorji.

Mali kristalni globus za skupno veleslalomsko zmago je osvojil Američan Ted Ligety, drugi v posebni razvrstitvi discipline je Norvežan Aksel Lund Svindal, tretji pa Francoz Cyprien Richard. Slovenci prvič po zelo doglem času niso osvojili nit ene točke.

Lenzerheide, slalom (Ž):


1. Tina Maze (Slo) 1:29,33
2. Marlies Schild (Avt) + 0,05
3. Veronika Zuzulova (Slk) + 0,64
4. Maria Riesch (Nem) + 0,66
5. Maria Pietilae-Holmner (Šve) + 0,67
...
13. Lindsey Vonn (ZDA) + 1,65

Svetovni pokal, skupno (33 od 34 tekem):

1. Maria Riesch (Nem) 1728
2. Lindsey Vonn (ZDA) 1725
3. Tina Maze (Slo) 1139
4. Elisabeth Görgl (Avt) 992
5. Julia Mancuso (ZDA) 976
6. Marlies Schild (Avt) 756
...
55. Maruša Ferk (Slo) 103
106. Ana Drev (Slo) 9

Slalomski seštevek (9):

1. Marlies Schild (Avt) 680
2. Tanja Poutiainen (Fin) 511
3. Maria Riesch (Nem) 470
4. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 382
5. Veronika Zuzulova (Slk) 362
6. Kathrin Zettel (Avt) 327
7. Tina Maze (Slo) 295
...
41. Ana Drev (Slo) 9

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.