Šport
88 ogledov

Prva slovenska uvrstitev na OI 2016

živa dvoršak Stanko Gruden/STA
Slovenska strelka Živa Dvoršak je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru zasedla 17. mesto v disciplini zračna puška.

Ljubljančanka je zadela 414,7 kroga, v kvalifikacijah pa je bila najboljša Kitajka Li Du. Zadela je 420,7 kroga, kar je nov olimpijski rekord.

Po zadnjem strelu je mlada Ljubljančanka žalostno objela svojo trenerko Polono Sladič. Razlog je bil povsem preprost. Slovenska reprezentantka se je z odlično drugo serijo 105,3 kroga po polovici tekme presenetljivo zavihtela celo na četrto mesto.

Močno si je položaj pokvarila takoj za tem, ko je tretjo serijo odprla s streloma 9,9 in 9,5 kroga. Res je, da gre za napako tekmovalca, ki se je s prostim očesom ne vidi in jo pokaže šele povečava na ekranu, a danes je bilo usodno prav to.

V nadaljevanju lovila priključek

Borba se je nadaljevala. Počasi je Dvoršakova tudi v tretji seriji lovila priključek k najboljši osmerici. Dekleta so navduševala z mirnostjo in natančnostjo na strelišču, v težkih opravah, ki omogočajo boljši položaj, in tudi Dvoršakova je iskala svojo priložnost ter ohranjala minimalne možnosti.

V končnici pa je sledil še en strel z oceno 9,9, kar je bilo na koncu v seštevku 1,3 kroga premalo za tekmo, na kateri se bodo delile kolajne. Izid za finale, povprečje 10,4 kroga na strel, pa je pred tekmo pravilno napovedal predsednik strelske zveze Slovenije Janez Slapar, ki je že videl prvo slovensko olimpijsko presenečenje, a se veselil prezgodaj.

''Tekma je bila izgubljena v tretji seriji''

"Enostavno se je pokazalo pravilo decimalk. Puška malo bolj dela, ko si nervozen in težko je zadeti tiste močne desetke. Stari izid 397 krogov bi mi v Londonu zanesljivo prinesel finale, tukaj pa je bil žal krog premalo, a s celotnim pristopom sem zelo zadovoljna. Nisem si mislila, da bom glede na druge tekme v sezoni tokrat mentalno zmogla tak izid. To so bržkone tudi izkušnje, saj sem si dan pred tekmo zavestno rekla, da bo vse OK, ne glede na to, kakšen bo izid."

O sami tekmi pa je dodala že videno. "Tekma je bila izgubljena v tretji seriji. Ponovilo se je to, kar se dogaja na treningih. Malo sem se izgubila, niti ne vem zakaj, a žal je bilo danes tako. Na koncu sem dala vse od sebe, številke pa so pokazale, kar so," je še pristavila tekmovalka, ki je bila na olimpijskih igrah pred štirimi leti v Londonu v tej disciplini 11.. Priznala je, da je bil boj v končnici izredno težak, saj puška po nekaj slabih strelih, ki jih vidi na ekranu, zaradi velike želje postane težka.

živa dvoršak | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Sladičeva: Pomembno je, da je dala vse od sebe

"Po Londonu smo spremenili pravila, kar je malo krivično, a tako pač je. Za vse je enako, vidi pa se, da so imele vse strelke kar velik pritisk, saj izidi niso bili vrhunski. Za Živo sem vesela, da je tekmo oddelala dobro in da sva psihološko odpravili negotovost. Škoda je za tisti strel 9,5, kjer je izgubila cel krog in tukaj se je pokazalo, da si v strelstvu tako blizu in tako daleč uspeha. Žal preboj danes ni uspel, a pomembno je, da je Živa dala vse od sebe," pa je strelski dan pokomentirala trenerka Sladičeva, ki bo tekmovalko takoj začela pripravljati na naslednji nastop. "Dobro je, da sva danes razbili vsaj pritisk. Nihče si ne predstavlja, kaj strelec na tekmo doživlja. To so šoki adrenalina, ko bi kdo najraje ušel s strelišča. Zdaj gremo lažje naprej."

Dvoršakovo nastop z malokalibrsko puško v trojnem položaju čaka v četrtek. "To danes je bil za trojni položaj tudi zelo dober trening. Tam bo treba sestaviti tri položaje, kar je kar mala umetnost, a sama v iskanju te perfektnosti zelo uživam."

Prvo zlato v ameriške roke

Zlato kolajno je na ženski tekmi z zračno puško osvojila Američanka Virginia Thrasher, srebrno Kitajka Li Du, bronasto pa njena rojakinja Siling Yi. Edina slovenska predstavnica Živa Dvoršak se ni prebila v veliki finale, v kvalifikacijah je zasedla 17. mesto.

OI 2016, zračna puška (Ž), izidi:

1. Virginia Trasher (USA) 208,0/416,3
2. Li Du (Kit) 207,0/420,7
3. Siling Yi (Kit) 185,4/415,9
4. Barbara Engleder (Nem) 165,4/420,3
5. Daria Vdovina (Rus) 143,5/417,4
6. Elaheh Ahmadi (Irn) 122,5/417,8
7. Snježana Pejčić (Hrv) 102,0/416,0
8. Sarah Scherer (ZDA) 78,6/416,8
...
17. Živa Dvoršak (Slo) 414,7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.