Šport
123 ogledov

Prve igre: namesto zlata srebro in vejica

Oljčna vejica Shutterstock
Na prvih olimpijskih igrah so zmagovalci osvojili srebrno medaljo, drugouvrščeni pa bron. Na drugih igrah pa zmagovalci večinoma sploh niso dobili medalj.

Na prvih olimpijskih igrah nove dobe leta 1896 v Atenah so zmagovalci dobili srebrno medaljo in oljčno vejico. Drugouvrščeni so dobili bronasto medaljo in lovorjevo vejico.

Na olimpijskih igrah v Parizu pa zmagovalci sploh niso dobili medalj, ampak pokale. Sedaj znani vrstni red se je uveljavil na olimpijskih igrah leta 1904 v St. Luisu. Zlate, srebrne in bronaste medalje pa je olimpijski komite za nazaj podelil tudi zmagovacem preteklih dveh olimpijskih iger.

Zlate medalje so bile na začetku ulite iz čistega zlata, a to je trajalo le do iger leta 1912. Od takrat so medalje narejene iz srebra in prekrite s šestimi grami čistega zlata. Medalja iz čistega zlata bi bila danes vredna okoli 20.000 evrov.

Podobno kot zlate so tudi srebrne medalje narejene iz srebra, le da niso prekrite z zlatom. Tudi bronaste so narejene pretežno iz brona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.