Šport
1 ogledov

Prve ne pozabiš nikoli

Rafael Nadal še naprej melje nasprotnike. Žurnal24 main
Rafael, Robert, Gregor in Lewis. Vsem je v letu, ko so olimpijske igre prvič v 112-letni zgodovini gostovale v eni od zibelk moderne civilizacije, nekaj uspelo prvič.
 

Žurnalovi prvenci leta 2008 v svetu

Rafael Nadal (tenis)
Robert Kubica (F1)
Gregor Schlierenzauer (smučarski skoki)
Kitajska (OI)
Lewis Hamilton (F1)

Nadal v tretjem poskusu premagal kralja Rogerja
Teniški turnir v Wimbledonu je dobil novega vladarja. Starega kralja Rogerja Federerja je v dramatičnem boju s prestola vrgel Rafael Nadal , takrat še vedno "le" številka dve svetovnega tenisa. Španec, ki je svoj prvi "travnati" turnir osvojil en teden pred začetkom praznika v Wimbledonu, je dvoboj začel v pariškem slogu: silovito, napadalno in skoraj brez napak, a ga je ustavil dež. Naslednja dva izenačena niza sta pripadla Federerju, gladiatorski dvoboj pa se je po novi prekinitvi zaradi dežja končal po nekaj manj kot petih urah igre. Španec je s 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8) in 9:7 Federerju prizadejal prvi poraz na travi po 65 zaporednih zmagah. "Tega ne znam razložiti, je nemogoče. Moja nesreča je v tem, da sam igram v istem obdobju kot najboljši teniški igralec vseh časov Roger Federer," je po dvoboju po 42 letih dejal prvi Španec z wimbledonsko lovoriko. "Izgubil sem zadnja dva finalna obračuna in kljub mojemu triumfu je Roger še vedno najboljši na svetu. Tukaj je slavil že petkrat, toda zdaj imam tudi sam to lovoriko. To je zame zelo pomemben dan," je še dodal Španec, ki je po letu 1980 in Bjornu Borgu tudi prvi igralec, ki je v istem letu osvojil Pariz in London.


Od strahovitega trčenja do prve zmage – Robert Kubica na VN Kanade © EPA

 
VN Kanadeprva zmaga za Kubico, Poljsko in BMW
Poljski voznik formule 1 Robert Kubica je na VN Kanade dosegel svojo prvo zmago v triletni karieri tega prestižnega tekmovanja, s katero je po odstopu Lewisa Hamiltona in Kimija Räikkönena s prihodom v cilj prvič v karieri prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Da ima Poljakov uspeh še toliko večjo zgodovinsko vrednost, pričata še podatka, da je bila njegova prva zvezdica v formuli 1 hkrati tudi prva zvezdica za ekipo BMW in za Poljsko . "Fantastična dirka. Zame, za moštvo, s katerim sem zrasel v formuli 1, za vso Poljsko. Še nikoli se nisem počutil tako dobro," je Kubica žarel po svoji 29. dirki v elitnem razredu avtomobilističnega športa, ki ima še toliko večjo vrednost, če se spomnimo na strahovito trčenje leto dni pred opisanim zmagoslavjem, ki ga je mladi Poljak na srečo prestal skoraj nepoškodovan.


Gregor Schlierenzauer je v prvem poskusu na letalnici premagal vso konkurenco. © EPA

 
Gregor Schlierenzauer – prvič na letalnici, prvič svetovni prvak
Svojevrsten dosežek je letos uspel tudi Avstrijcu Gregorju Schlierenzauerju . Na svojem prvem svetovnem prvenstvu v poletih se je konec februarja okronal z najžlahtnejšim odličjem na letalnici v Oberstdorfu . "To je noro! Pred dvema letoma sem polete še opazoval preko televizijskih zaslonov, danes pa sem postal najboljši letalec sveta. Počutim se kot v sanjah," se je po tekmi veselil Schlierenzauer, prvi skakalec po Dietru Thomi leta 1990, ki je do zlata prišel že v svojem prvencu na SP v poletih, in prvi Avstrijec po zmagi Andreasa Golbergerja leta 1996 na Kulmu. Sicer pa je 18-letni Schlieri, ki je boj za zlato z rojakom Martinom Kochom dobil šele v zadnjem poletu, postal tudi najmlajši svetovni prvak v poletih. Naslov prvega letalca leta je v Planici kronal še z dvema zmagama na letalnici. "Zelo rad letim, saj so poleti povsem druga liga kot skoki in sam jih obožujem," je v Planici priznal avstrijski čudežni deček.


Kitajci so v Pekingu pripravili spektakel brez meja. © EPA

 
En svet in ene sanje, združene na Kitajskem
Po 112 letih modernih olimpijskih iger se je na seznam držav gostiteljic vpisala še azijska velesila Kitajska, ki je svojo vlogo gostiteljice največjega športnega dogodka vzela zelo zares. Priprave na igre so tako minile v prevzgajanju državljanov – marsikatera običajna kitajska navada (pljuvanje, prerivanje v čakalnih vrstah, upoštevanje prometne signalizacije …) je bila med igrami prepovedana – in protestih sveta zaradi teptanja človekovih pravic v Tibetu. Same igre, ki so minile brez večjih dopinških škandalov, so se začele s spektakularno predstavitvijo dolge kitajske zgodovine in veličastnim ognjemetom, ki ga je nekoliko zasenčila le ljubka deklica z glasom vrstnice, ki po mnenju kitajskih oblasti ni bila dovolj prikupna, da bi jo pokazali svetu. Da so se Kitajci na igre v Pekingu zares dobro pripravili, priča še dejstvo, da so bili najuspešnejši pri zbiranju odličij. Deset več od Kitajcev so jih dobili le Američani (36 zlatih, 38 srebrnih, 36 bronastih), a so bile kitajske pač žlahtnejše: doma je namreč ostalo 51 zlatih, 21 srebrnih in 28 bronastih kolajn. "To so bile res izjemne igre," je o kitajski olimpijadi povedal prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Olimpijski ogenj bo ugasnil, navdušenje kitajskega ljudstva, da bi objeli svet, pa bo gorelo vedno," je ob koncu iger še dodal Jacques Rogge .


Hamiltonu je letos uspelo tisto, kar mu ni lani. © EPA

 
V drugem poskusu le ujel naslov prvaka
Britanec Lewis Hamilton , ki je avtomobilistično srenjo prijetno presenetil leta 2007, ko je krstno sezono v najelitnejšem dirkalnem tekmovanju končal na drugem mestu, je leta 2008 vendarle uresničil svoje sanje. Na zadnji dirki sezone v Sao Paulu je s petim mestom, ki ga je osvojil z zvrhano mero sreče in pomočjo Tima Glocka , ki se je deževne zadnje kroge dirke odločil odplesati v gumah za suho stezo, naslov svetovnega prvaka izpred nosa odpeljal Brazilcu Felipeju Massi . "Sploh nisem vedel, da mi je uspelo. Ko sem prevozil ciljno črto, sem se spraševal: sem prvak ali nisem? Nato so mi po radiu povedali, da sem prvi. Počutim se izjemno. Uspelo mi je in lahko pozabite na vse, kar se je dogajalo doslej. To je bila najtežja in najpomembnejša dirka v mojem življenju," je po dirki dejal prvi temnopolti dirkač z naslovom najboljšega na svetu v elitnem avtomobilskem razredu. Hamilton je s 23 leti, devetimi meseci in 26 dnevi postal tudi najmlajši prvak v zgodovini formule 1, prav tako pa po letu 1996 in Damonu Hillu tudi prvi britanski prvak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.