Šport
18 ogledov

Prvenec Benderja končal dansko pravljico

Neuer Hummels Nizozemska Nemčija Harkiv Euro 2012 mreža obramba vratar gol
1/27
EPA
Prvi reprezentančni gol branilca Larsa Benderja je Nemčiji prinesel še tretjo zmago na letošnjem evropskem prvenstvu in potrdil uvrstitev v četrtfinale (2:1). Danci, ki so ob zmagi Portugalske proti Nizozemski potrebovali zmago, so bili nekaj minut celo blizu velikemu presenečenju, a se skupaj s tulipani poslavljajo od turnirja.

Tekmo v Lvivu so Nemci začeli brez kaznovanega Jérôma Boatenga, ki ga je na desnem boku obrambe nadomeščal Lars Bender, medtem ko je Lukas Podolski s stotim nastopom postal sedmi najmlajši nogometaš, ki mu je uspelo priti do te številke najmlajši Evropejec s 27 leti. Prva postava Nemčije je bila s povprečno starostjo 25 let in 107 dni sploh najmlajša v zgodovini Eurov.

Prvi so nevarneje zapretili Nemci, ko je Sami Khedira v drugi minuti podajal s strani, žoga pa je prišla do Thomasa Müllerja, ki jo je zaustavil s prsmi in z volejem poslal preko gola. V naslednjem napadu je bilo še bolj vroče, spet je žoga v danski kazenski prostor prišla z levega boka, a so se Skandinavci ubranili še pred nevarnejšim nemškim strelom.

Neverjetno priložnost je v šesti minuti zapravil Thomas Müller, ki je ostal povsem sam pred vratarjem Stephanom Andersenom, a iz neposredne bližine streljal točno v danskega čuvaja mreže. Navijači so že praktično slavili njegov zadetek po podaji jubilanta Lukasa Podolskega, ki je na svojem stotem nastopu lepo našel nekdanjega klubskega soigralca, toda mreža se ni zatresla.

Po nekaj nezanimivih minutah in terenski prevladi nemških nogometašev je le padel tudi prvi zadetek. Podolski je svoj jubilej začinil s prvim golom na turnirju, potem ko je Müller po podaji iz avta poslal žogo pred vrata in našel samega Podolskega, ki je z močnim strelom premagal vratarja Andersena - 1:0.

Ena priložnost = en gol

Danci so se hitro pobrali in izenačili z lepo izdelano akcijo po podaji iz kota. Žoga je na drugi vratnici našla Nicklasa Bendnerja, danski zvezdnik pa jo je z nebeškim skokom poslal pred vrata, kjer je povsem sam ostal Michael Krohn-Dehli in kot eden najnižjih na igrišču premagal Manuela Neuerja z glavo.

Podolski Nemčija Danska Lviv Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Nemčija je do konca polčasa napadala za drugo vodstvo na tekmi. Nevarno sta zapretila Mario Gómez z volejem in Podolski s prostim strelom, slabih pet minut pred koncem pa je žoga po lepi akciji prišla še do Khedire, ki je prodrl v kazenski prostor, a slabo zaključil mimo gola. Gómez je v naslednji akciji lepo preigraval in prišel pred vratarja Andersena, ki ga je ustavil s pravočasnim posredovanjem.

Drugi polčas so bolje začeli Danci, ki bi v 51. minuti kmalu šokantno povedli. Po izvrstni akciji in podaji Bendtnerja je Jakob Poulsen prišel do strela z roba kazenskega prostora in oplazil Neuerjevo bližnjo vratnico. Selektor Joachim Löw je, nezadovoljen zaradi anemičnosti igre svojih varovancev, v 64. minuti Podolskega zamenjal z Andréjem Schürrlejem.

Nemci hodili po robu izpada

Schürrle se je hitro našel v prvi priložnosti za gol. Khedira ga je našel z izvrstno globinsko žogo, njegov poskus pa je z brezhibnim posredovanjem zaustavil Andersen. Löw je že čez nekaj minut v igro poslal še Miroslava Kloseja, ki je ustaljeno zamenjal Gómeza. Ob vodstvu Portugalske v Harkivu je bila Nemčija pred izpadom, seveda če bi Danci zadeli za zmago.

Blizu so bili Danci v 76. minuti, ko je.Jakob Poulsen z dolgo podajo v priložnost poslal Bendtnerja, ki z Holgerjem Badstuberjem na hrbtu ni resneje ogrozil Neuerja, branilec Bayerna pa bi z vlečenjem za dres lahko zakrivil celo enajstmetrovko. Manjši danski nalet so Nemci takoj zatrli z odločilnim golom.

Hiter protinapad je potegnil Mesut Özil in na desni našel vtekajočega Benderja, ki je mirno zaključil mimo danskega vratarja za svoj reprezentančni prvenec. Danskega naleta je bilo s tem konec, tekma pa se je do konca odvila v prijateljskem vzdušju nenapadanja. Nemci so zmagali še na 14. zaporedni tekmi (brez prijateljskih), kar je trenutno najdaljši niz od vseh evropskih reprezentanc. "Elf" je prvič v zgodovini zmagal na vseh tekmah skupinskega dela.

Bender: "Bil sem precej sproščen"

"Zame je to res nekaj posebnega. Biti prvi v tej skupini je res izjemna nagrada. Nocoj smo bili pozitivni. Osredotočeni smo bili na to, da dosežemo gol. Z nekaj sreče je žoga prišla do mene, ampak potem ne razmišljaš preveč, le ustreliš," je po tekmi dejal strelec zmagovitega gola Bender.

"Selektor mi je zaupal in bil sem precej sproščen glede vsega. Vesel sem, da sem nocoj dobil priložnost in jo kronal z zadetkom, kar je zame res izjemno darilo. Pomembno je, da ekipa še naprej igra dobro, jaz pa bom z veseljem igral," je še pristavil.

EP v nogometu, skupina B, 3. krog:

Danska : Nemčija 1:2 (1:1) (Lviv) 
Krohn-Dehli (24); Podolski (19), Bender (80)

Postavi

Danska: Andersen; Kjær, Agger, S. Poulsen, Jacobsen; Kvist, Eriksen, J. Poulsen (od 82. Mikkelsen), Zimling (od 79. C. Poulsen), Krohn-Dehli; Bendtner. Na klopi: Lindegaard, Schmeichel, Bjelland, Okore, Wass, C. Poulsen, Schøne, Silberbauer, Kahlenberg, Rommedahl, Pedersen, Mikkelsen.

Nemčija: Neuer; Bender, Badstuber, Hummels, Lahm; Schweinsteiger, Khedira, Özil, Müller (od 84. Kroos), Podolski (od 64. Schürrle); Gómez (od 74. Klose). Na klopi: Wiese, Zieler; Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündoğan, Schürrle, Kroos, Götze, Reus, Klose.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (Španija).

Komentarjev 2
  • gigi 11:52 18.junij 2012.

    Nemci so slavili še svojo tretjo zmago,vendar ne tak lahko ,saj bi jih lahko njihova sproščenost drago stala,če nebi slabi Špaski sodnik spregledal čiste 11m za Dance,,,,drugače pa Portugalci zasluženo dalje

  • Niko_K_ 22:51 17.junij 2012.

    Lestvica:1. Nemčija 9 točk2. Danska 63. Portugalska 34. Nizozemska 0...tole pa ne drži ravno ane!?