Šport
3 ogledov

Prvi, a ne zadnji naslov

Novak Djoković Melbourne Žurnal24 main
Prvega turnirja za grand slam v letu 2008 je konec. Iz Avstralije pa se bo najbolj zadovoljen zagotovo vrnil mladi Srb Novak Djoković, ki je na poti do prve zmage na turnirjih za grand slam porazil tudi Rogerja Federerja.

Teniški igralec Novak Djoković je športnik, ki je zagotovo bistveno zaznamoval prejšnji teden. Kot je najbrž vsem športnim navdušencem znano, so v zadnjih dneh v avstralskem Melbournu moči merili najboljši teniški igralci na svetu. Na prvem turnirju za grand slam v letu 2008 ni manjkala niti številka ena tega športa Roger Federer. Švicar je, tako kot je to že v navadi, tudi tokrat veljal za prvega favorita za končno zmago. Vendar so se tisti, ki so stavili nanj, krepko zmotili. V polfinalu je Federer naletel na previsoko oviro, mladega Novaka Djokovića. Srb je Švicarja ugnal kar s 3:0 v nizih, neverjetna serija brez oddane igre se je končala šele v finalu, ko je s 3:1 odpravil največje presenečenje turnirja Jo-Wilfrieda Tsongo. Vendar se v nadaljevanju ne bomo ukvarjali s tem, kaj se je dogajalo v Avstraliji, ampak vam bomo poskušali čim bolje predstaviti kratko, a nadvse zanimivo in pestro športno pot 20-letnega Srba.

 

Taktika ali ...

Djoković je znan po odličnem servisu. Nekateri se pritožujejo, da pred servisom prevečkrat odbije žogico od tal ter na tak način moti nasprotnike. Zagovorniki pravijo, da je prav to ena izmed njegovih taktik, saj se kdaj zgodi, da svoj servis sproži hitro in s tem preseneti nasprotnike.

Že kot otrok je vedel, kaj želi
Novak Djoković se je rodil 22. maja 1987 v Beogradu in je najstarejši sin očeta Srdjana in mame Dijane . Že pri štirih letih se je vpisal v šolo tenisa. "Nikoli ne bom pozabila dne, ko je v moj teniški kamp prišel štiri leta star fant," se prihoda mladega Djokovića v kamp Kapaonik z veseljem spominja legenda jugoslovanskega tenisa Jelena Genčić : "Ko sem ga vprašala, kaj želi postati, mi je brez oklevanja odvrnil, da številka ena svetovnega tenisa. Isti odgovor sem doživela samo še pri Moniki Seleš." Ko je Djoković dopolnil osem let, je tudi Genčićeva dokončno spoznala, da se v mladem dečku skriva izjemen talent. Štiri leta pozneje se je Nole prvič za več časa odpravil od doma. Odšel je v München, kjer ga je pod svoje okrilje vzel Nikola Pilić , ki je na svoji akademiji za Novaka skrbel, kot bi bil njegov sin.

Takoj med najboljše
Djoković je nase opozoril leta 2001, ko je v kategoriji do 16 let postal evropski prvak. V naslednji sezoni je po zaslugi izjemnih iger postal najboljši teniški igralec v Evropi v prej omenjeni kategoriji. Njegove igre seveda niso ostale neopažene in poleti leta 2003 se je udeležil enega izmed Futures turnirjev.


Jo-Wilfried Tsonga in Novak Djoković © sAction Images

 


To je bil zanj prvi nastop med profesionalci in s prvo zmago – na koncu je postal celo zmagovalec tega turnirja – je osvojil tudi prve točke ATP. "Želel sem si svojih prvih točk, to, kar sem dosegel, pa je bilo nad pričakovanji. Dokazal sem, da se lahko enakovredno kosam s profesionalnimi igralci in jih tudi premagam," je povedal Djoković.

V naslednjem letu je svoje igre samo še izboljševal, prvo zmago nad igralcem, na lestvici ATP uvrščenim med najboljših deset, je dosegel na turnirju v New Yorku. Prav ta uspeh mu je zagotovil, da je leto 2006 začel z 78. mesta na lestvici ATP. Po uvrstitvi v četrtfinale na Roland Garrosu in dobrih predstavah v Wimbledonu se je znašel med najboljšimi 40 igralci sveta, z zmago na turnirju v Metzu pa se je povzpel med najboljših 20, sezono 2006 je končal na sijajnem 16. mestu.

Veselje ob osvojeni točki © Action Images

 

Federerja je že premagal
Leto 2007 je začel z zmago na turnirju v Adelaidi, na turnirju za grand slam v Melbournu pa ga je v četrtem kolu izločil Roger Federer. Po zaslugi dobrih predstav na nekaterih nižjekategoriziranih turnirjih se je Djoković na lestvici ATP povzpel med najboljših deset. Na teh turnirjih je dokazal, da lahko premaga tudi najboljše, saj je v Miamiju premagal Rafaela Nadala in se mu tako maščeval za poraz na Indian Wellsu.

V Franciji se mu je prvič uspelo prebiti v polfinale turnirjev za grand slam, kjer je izgubil prav proti Špancu Nadalu. V Wimbledonu je pisal zgodovino. V četrtfinalu je šele po petih nizih premagal Marcosa Baghdatisa . Ta dvoboj je trajal kar pet ur in velja za drugi najdaljši dvoboj v zgodovini Wimbledona. Tudi na tem turnirju je svojo pot končal v polfinalu, ko je moral zaradi bolečin v hrbtu predati dvoboj prav proti Nadalu.

Kljub mladosti mu je že lani uspel neverjeten podvig. Dobil je turnir v Montrealu, kjer je v finalu porazil številko ena svetovnega tenisa Rogerja Federerja. Do zmage pa je prišel po neverjetni seriji, v kateri je premagal najboljše tri postavljene igralce. Poleg Švicarja še Nadala in Andyja Roddicka .

 

Pete Sampras

Djokovićev vzornik ni nihče drug kot sloviti Pete Sampras. "Občudujem njegov servis in gibanje po igrišču," je pojasnil Djoković, ki spoštuje tudi Andreja Agassija.

Finale v Ameriki
In prišel je nov turnir za grand slam, US Open namreč. Djoković se je prvič prebil do finala, kjer se je spet srečal z enim in edinim, Rogerjem Federerjem. Švicar se mu je maščeval za poraz v Kanadi in zmagal s 7:6, 7:6 in 6:4. Djoković je po tem porazu zapadel v rahlo krizo. Vseeno se je kot tretjepostavljeni igralec udeležil turnirja v Šanghaju, kjer pa je doživel tri zaporedne poraze, najprej je izgubil proti Ferrerju, potem pa še proti Gasquetu in Nadalu. Če tako mlad igralec konča sezono slabše, kot jo je začel, je vedno vprašanje, kako bo nadaljeval svojo kariero. Se bo pobral ali ne? Prav zato smo vsi nestrpno pričakovali njegov začetek v letu 2008. Najprej je igral na Hopmanovem pokalu in se tako pripravil na že v začetku prispevka omenjeni turnir za grand slam v Melbournu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.