Šport
2 ogledov

Prvi dan v bazenu pet Slovencev

Popoldne bo ob Anji Klinar nastopila tudi Sara Isakovič v finalu na 100 metrov p Žurnal24 main
Na evropskem prvenstvu v plavanju in vodnih športih v Eindhovnu so prvič v bazen skočili plavalci. Nastopilo je pet Slovencev, Anja Klinar se je s petim mestom uvrstila v finale.
 
 

Če bi bil popolnoma zdrav, bi se danes popoldne morda bojeval celo za kolajno, tako pa sem zadnjih 25 metrov komaj zmogel.

Luka Turk

 
Uspešen "slovenski dan" je napovedal že oboleli Luka Turk , ki se je kljub vsem težavam z izidom 3:50,85 približal osebnemu rekordu na 400 metrov prosto na vsega 13 stotink in osvojil 11. mesto. Gre za disciplino, v kateri ni polfinala, zato je ta zanj že končana. "Sam dosežek je glede na vse okoliščine v redu. Žal mi je za zamujen nastop v finalu, a zaradi težav z dihanjem bolje ni šlo. Če bi bil popolnoma zdrav, bi se danes popoldne morda bojeval celo za kolajno, tako pa sem danes zadnjih 25 metrov komaj zmogel," je prvi slovenski nastop na 29. EP opisal Turk, ki glede na prijavljene izide spada med favorite predvsem na 800 metrov prosto.

V enakem ritmu je nadaljevala njegova sotekmovalka iz Žita Gorenjke Radovljice Anja Klinar , ki se je z dosežkom 4:43,14 in petim mestom brez težav uvrstila v finale na 400 metrov mešano. Klinarjeva, ki je v zadnjih petih letih iskala nekdanjo formo, je v olimpijskem letu spet nared za vrhunske dosežke. Devetnajstletna Jeseničanka seveda ni skrivala veselja nad dosežkom: "Sploh nisem vedela, da sem že tako dobro pripravljena in hitra. Zjutraj mi tak izid ni uspel še nikoli." Glede na dosežen izid v predtekmovanju bo Klinarjeva tudi popoldne v boju za najvišja mesta, saj je z jutranjim dosežkom izstopala le Rusinja Jana Martinova , ki je tekmice ugnala za dve sekundi in več, druge finalistke pa so zelo izenačene. Popoldne bodo hitrejše, a tudi Klinarjeva ima glede na sekundo boljši osebni rekord v rokah in nogah še nekaj dinamita, ki bo moral eksplodirati zvečer. Na 400 metrov mešano je prvič na EP nastopila tudi debitantka v izbrani vrsti, triglavanka Nika Karlina Petrič . Z drugim izidom kariere 4:59,44 je na koncu zasedla 18. mesto. Kljub solidnemu dosežku mlada Kranjčanka ni bila zadovoljna: "Želela sem si osebni rekord, kar mi na žalost ni uspelo. Prvič sem na tako veliki tekmi in morda sem zaradi treme izgubila del samozavesti, saj vem, da lahko plavam hitreje." Petričeva je plavala v skupini z ukrajinsko svetovno rekorderko Jano Kločkovo , ki se po večletnem premoru vrača v plavanje, z dosežkom 4:50,36 pa je slednja napovedala, da se počasi prebuja in da bo do olimpijskih iger v Pekingu bržkone spet v stari formi.


Emil Tahirovič (na sliki) in Matjaž Markič sta se pričakovano uvrstila v polfinale. © Saša Despot

 
V polfinale sta se po pričakovanju zavihtela tudi triglavan Emil Tahirovič in Koprčan Matjaž Markič na 100 metrov prsno. Markič je bil z dosežkom 1:01,91 trinajsti: "Prepočasi sem začel in popoldne moram to popraviti. Tudi finale je dosegljiv." Še bolj nezadovoljen pa je bil Tahirovič, ki je lovil olimpijsko normo 1:01,57, z 1:02,04 pa je bil 15. "Na srečo imam popoldne še en popravni izpit. Vem, da predpisan izid lahko odplavam in da je vse v glavi. Ne vem, kaj je bilo zjutraj, a nabralo se je kar nekaj napak. Obrat je bil slab, pa tudi frekvenca je bila drugačna od načrtovane." Z rekordom evropskih prvenstev in dosežkom 1:00,11 je že zjutraj presenetil Norvežan Alexander Dale Oen .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.