Šport
24 ogledov

Prvi finale Šmidovi in rekord štafete

Žurnal24 main
Tanja Šmid je junakinja slovenskega tabora četrti dan EP v Budimpešti. V polfinalu na 200 prsno si je z novim slovenskim rekordom 2:28,21 priplavala prvi finale na članskih evropskih prvenstvih.
Finale je bil moj osnovni cilj pred nastopom, to sem dosegla, zdaj pa pričakujem še nov rekord. S tem izidom nisem povsem zadovoljna. Želje so seveda še večje, kot je realnost, a z osebnim rekordom bom jutri zadovoljna.
Tanja Šmid

Nov slovenski rekord je dosegla tudi ženska štafeta na 4 x 200 m prosto, Sara Isaković pa je bila na 100 delfin za mesto prekratka za finale. Tanja Šmid je že v predtekmovanju z 2:29,52 dosegla najhitrejši jutranji izid v karieri, popoldan pa je svoj letos postavljeni državni rekord izboljšala še za 44 stotink sekunde in se zavihtela med najboljših osem Evropejk na tej razdalji. S tem je dobila tudi zadoščenje za krivično izključitev po predtekmovanju na 100 prsno, kjer si je sicer priplavala polfinale, zaradi sodniške napake pa je bila ob popoldanski nastop.

"Za finale bi se najprej zahvalila plavalnima kluboma Gorenjska banka Radovljica in Fužinar Ravne, ki sta nam omogočila treninge in zato so šli moji izidi letos zelo navzgor. Finale je bil moj osnovni cilj pred nastopom, to sem dosegla, zdaj pa pričakujem še nov rekord. S tem izidom nisem povsem zadovoljna. Želje so seveda še večje, kot je realnost, a z osebnim rekordom bom jutri zadovoljna," je tekmo strnila 20-letna Kranjčanka, ki nastopa za ravenski Fužinar. Tudi njen trener Borut Petrič meni, da ima Tanja še rezerve: "Predvsem v srednjem delu je imela še nekaj rezerve zaradi frekvence in jutri je lahko tudi kakšno sekundo hitrejša."

Nisem razočarana, nisem pa zadovoljna, saj sem si želela boljši izid. Verjela sem, da lahko odplavam državni rekord ali pa se mu vsaj približam in s tem bi se uvrstila v finale.
Sara Isaković

Sara Isaković iz Gorenjske banke Radovljice je v četrtek kar dvakrat popravljala svoj najboljši letošnji izid. Zjutraj z 59,19 za pol sekunde, v polfinalu pa je bila še 11 stotink sekunde hitrejša. Na koncu je osvojila "najslabšo" možno polfinalno uvrstitev in se uvrstila na deveto mesto, štiri desetinke pa je zaostala za lastnim osebnim rekordom, ki ga je napovedala po predtekmovanju.

"Nisem razočarana, nisem pa zadovoljna, saj sem si želela boljši izid. Verjela sem, da lahko odplavam državni rekord ali pa se mu vsaj približam in s tem bi se uvrstila v finale. Po drugi strani pa je to moja najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih prvenstvih na 100 delfin, zato res ne smem biti razočarana," je tekmo videla Isakovićeva.

Anja Klinar Hannah Miley | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Štafeta v postavi Sara Isakovič, Anja Klinar, Nina Cesar in Urša Bežan je nato v zadnji disciplini dneva − 4 x 200 prosto − dosegla nov slovenski rekord. Z 8:06,13 so slovenske plavalke skoraj za osem desetink (8:06,91) popravile slovenski rekord z lanskega svetovnega prvenstva v Rimu, kjer sta namesto Cesarjeve in Bežanove plavali Nina Sovinek in Nika Karlina Petrič. Zablestela je že Sara Isaković, ki se je z 1:59,44 prvič letos spustila pod dve minuti.

"V štafeti rada plavam, ker je plavanje na Berkeleyju, kjer študiram, nekakšen ekipni šport. Tukaj pa sem imela pred tekmo načeto samozavest, saj se še nisem spustila pod dve minuti, zato sem s tem zelo zadovoljna. Super so za mano plavale tudi ostale punce," je še povedala Isakovićeva in za primerjavo optimistično dodala: "Leta 2006 sem bila tukaj na EP z 2:00,8 osma, v dveh letih sem se spustila na 1:54, tako da imam tudi še upanje za naprej."

Ta štafeta bi bila za SP prihodnje leto, pa tudi za olimpijske igre v Londonu lahko zelo dobra.
Anja Klinar

Ključni pri rekordu pa sta bila Anja Klinar, ki je 200 prosto prav tako prvič v karieri zmogla pod dvema minutama (1:59,74), in Nina Cesar (2:01,39), ki sta bili sicer z letečim startom obe hitrejši od osebnega rekorda na tej razdalji. Mladinka Urša Bežan je le še potrdila sedmo mesto in nov slovenski rekord.

"Prvič sem plavala pod dvema minutama. Res odlično. Za naprej imamo še velike rezerve. Sara je v Pekingu pokazala, da je sposobna plavati še bistveno hitreje, jaz lahko napredujem kakšno sekundo ali dve, imamo pa rezerve v tretji in četrti predaji. Urša, ki je zelo mlada, lahko še močno napreduje in ta štafeta bi bila za SP prihodnje leto, pa tudi za olimpijske igre v Londonu lahko zelo dobra," pa je tekmo videla Klinarjeva.

V petek slovenski tabor čaka na še en napet dan, saj bo v vodi kar 13 slovenskih plavalcev, tudi prsači Emil Tahirovič, Matjaž Markič in Damir Dugonjič, ki računajo z bojem za eno od odličij na 50 prsno, čeprav bosta zjutraj v polfinale napredovala le najboljša dva, nastopil pa bo tudi branilec srebra na 100 delfin z zadnjega prvenstva v Eindhovnu Peter Mankoč, z nekaj sreče pa bo morda presenetil še kdo od drugih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.