Šport
20 ogledov

Prvi krog odpihnil dva prvaka

52-letni Steve Davis je vzor mnogim mlajšim kolegom. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Že prvi krog SP v snookerju je prinesel nekaj presenetljivih izidov. Nepričakovano sta izpadla Ryan Day ter Marco Fu. Tekmovanje pa sta zaključila tudi nekdanja svetovna prvaka Ken Doherty in Peter Ebdon.

Letošnji turnir v Crucible Theatru se je začel na najboljši možni način, spektakularno in nepredvidljivo. Že po prvem krogu sta tekmovanje zaključila nekdanja svetovna prvaka, Peter Ebdon ter Ken Doherty. Slednji se z nestanovitno formo bori že nekaj let, tako da poraz proti Marku Selbyju niti ne šteje za presenečenje. Od Petra Ebdona, ki bo zaradi tega poraza izpadel iz elitne šestnajsterice, je bil boljši Graeme Dott, ki je na sprotni svetovni lestvici sicer šele na 20. mestu, toda to je v prvi vrsti posledica neigranja v pretekli sezoni, ko je zaradi zloma zapestja izpustil večino turnirjev.

Najbolj popularen igralec v karavani, Ronnie O'Sullivan, je po neprepričljivem začetku vendarle premagal Kitajca Lianga Wenboja, znova pa je upravičil svoj nadimek The Rocket, saj je edini od vseh igralcev za strel povprečno porabil manj kot 20 sekund.

Z najbolj presenetljivim razpletom je postregel dvoboj med Angležem Markom Davisom in Valižanom Ryanom Dayom, sicer šestopostavljenim igralcem turnirja. Mož iz Hastingsa je trenutno na 47. mestu svetovne lestvice, toda zmaga 10:8 in napredovanje v drugi krog mu bosta prinesla tudi občuten pomik proti vrhu lestvice. Podvig podobne razsežnosti je uspel tudi Martinu Gouldu, ki je po zaostanku 2:5 in 6:8 vendarle zmogel dovolj volje in znanja ter na predčasne počitnice poslal edinega predstavnika Honkonga, Marca Fuja. Nekaj začetnih težav je imel tudi branilec naslova John Higgins, ki ga je v prvem sessionu presenetil Barry Hawkins ter povedel s 5:4, toda po enodnevnem počitku se je "The Wizard of Wishaw" v areno vrnil s povsem drugačnim obrazom in do konca obračuna tekmecu prepustil le en frame.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekoliko presenetljiva je tudi tesna zmaga "zlatega fanta“ Stephena Hendryja nad 18-letnim debitantom Ando Žangom, saj so vsi pričakovali gladko napredovanje sedemkratnega svetovnega prvaka, vendar je ta svojega mlajšega kolega premagal šele po 19 framih igre (10:9).

Junak prvega kroga pa je kljub vsemu 52-letni Steve Davis, ki letos na svetovnem prvenstvu nastopa že 30-ič. Spomnimo, svoje najboljše predstave je uprizoril proti koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja. "The Legend“ je po pravi živčni bitki v torkovih zgodnjih jutranjih urah z 10:9 odpravil Marka Kinga ter požel simpatije prav vseh svojih kolegov: "Neverjetno je bilo videti, kako je Steve Davis v torek zavrtel čas nazaj. To je odlično za snooker. Zelo sem vesel za Steva, saj gre za zares neverjeten dosežek, sploh če upoštevamo, da je star že 52 let. Sam bom vesel, če bom pri teh letih lahko sploh še hodil,“ je nekoliko v šali nekoliko zares v svojem blogu zapisal Mark Selby.

 

Prvi krog je prinesel tudi dva resnejša poskusa maksimalnega breaka, ki pa sta žal spodletela. Mark Selby je pri 81, torej po 11. rdeči, zgrešil težak strel na črni žogici. Še nekoliko bližje od "zabavljača iz Leicestra" je bil velikemu podvigu mladi Severni Irec, Mark Allen, ki je sicer brez večjih težav z 10:4 izločil Toma Forda. Allen je zadnji frame začel z zadetimi 15 rdečimi ter črnimi žogicami, toda prehod z zadnje črne na rumeno se mu je nekoliko ponesrečil in break se je končal pri 122 točkah.

 

Rezultati prvega kroga:

John Higgins (Ško) : Barry Hawkins (Ang) 10:6
Mark King (Ang) : Steve Davis (Ang) 9:10
Neil Robertson (Avs) : Fergal O'Brien (Irs) 10:5
Marco Fu (H.K.) : Martin Gould (Ang) 9:10
Ali Carter (Ang) : Jamie Cope (Ang) 10:4
Joe Perry (Ang) : Michael Holt (Ang) 10:4
Ding Junhui (Kit) : Stuart Pettman (Ang) 10:1
Shaun Murphy (Ang) : Gerard Greene (S. Irs) 10:7

Stephen Maguire (Ško) : Stephen Lee (Wal) 10:4
Peter Ebdon (Ang) : Graeme Dott (Ško) 5:10
Mark Allen (S. Irs) : Tom Ford (Ang) 10:4
Ryan Day (Wal) : Mark Davis (Ang) 8:10
Mark Selby (Ang) : Ken Doherty (Irs) 10:4
Stephen Hendry (Ško) : Anda Žang (Kit) 10:9
Mark Williams (Wal) : Marcus Campbell (Ško) 10:5
Ronnie O'Sullivan (Ang) : Liang Wenbo (Kit) 10:7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.