Šport
18 ogledov

Prvi kronometer Schumacherju

Stefan_Schumacher_Reuters - main1 Žurnal24 main
Za kolesarji na Touru je prvi, krajši od dveh kronometrov na letošnji dirki. Končal se je s presenečenjem, saj Nemca Stefana Schumacherja nihče ni pričakoval na vrhu.
 

Dirka po Franciji, 4. etapa

1. S. Schumacher (NEM, Gerolsteiner) 35:44
2. K. Kirchen (LUK, Columbia) +0:18
3. D. Millar (VB, Garmin Chipotle) isti čas
45. T. Valjavec (SLO, AG2r) +2:12

Stefan Schumacher , kolesar Gerolsteinerja, ki je v današnji četrti etapi prevzel skupno vodstvo, je najhitreje prevozil progo v Choletu, dolgo 29,5 kilometra, ure so se ustavile pri času 35 minut in 44 sekund. S povprečno hitrostjo 49,534 km/h je Schumacher prepričljivo premagal vse tekmece, Luksemburžan Kim Kirchen je zaostal 18 sekund, isti zaostanek pa je imel tudi tretjeuvrščeni Britanec David Millar , specialist za vožnjo na čas. "Še sam ne morem verjeti. Vedel sem, da sem v dobri formi, če bi lahko sam izbiral dolžino kronometra, bi izbral ravno tako. Veliko stvari, vključno s profilom, mi je šlo danes na roko, toda dobiti etapo in obenem še prevzeti rumeno majico vodilnega. Sanje so se mi uresničile." Kolesar iz Nürtingena pa bo zelo hvaležen tudi svojemu mehaniku, saj mu je pred začetkom kronometra zamenjal krmilo: "To je storil brez moje vednosti. Bil sem jezen, a vidite, kako se je končalo. S krmilom nisem imel nobenih težav in zdaj se mu lahko le zahvalim. V zavojih nisem izgubljal, tako ali tako pa je danes odločala moč, saj proga ni bila tehnično zahtevna."

Schumacher, ki je leta 2006 nosil rožnato majico vodilnega tudi na Giru, na svetovnem prvenstvu leta 2007 v Stuttgartu pa je na cestni preizkušnji osvojil bronasto kolajno ter zmagal na klasiki Amstel Gold Race, je januarja prav tako polnil časopisne članke. Toda zaradi povsem drugačnih, negativnih stvari. Povzročil je prometno nesrečo, po kateri je pobegnil. Policisti so ga vseeno prijeli, pri tem pa ugotovili, da v njegovi krvi ni bil samo alkohol, ampak tudi sledi nedovoljenih poživil. Toda nemška zveza ga ni kaznovala, ker ga ni testirala pristojna športna organizacija. Rumeno majico bo najbrž nosil tudi po naslednji najdaljši etapi na letošnjem Touru, ki bo dolga kar 232 kilometrov.


Cadel Evans je zadovoljen z začetkom dirke po Franciji. © Reuters

 
Nekateri pa so tudi razočarali. Najbolj Švicar Fabian Cancellara , dvakratni zaporedni svetovni prvak v tej disciplini je bil šele peti, premagal ga je tudi prvi favorit dirke Avstralec Cadel Evans . S četrtim mestom je potrdil svoje ambicije za končno zmago. "Za zdaj gre vse po načrtu. Sem prvi med favoriti," je po končanem kronometru povedal Evans in dodal: "Vsekakor je to odličen rezultat zame, odličen začetek Toura, na katerega sem prišel po zmago. A do cilja je še daleč in potrebno bo še veliko dobrih dni, saj se položaj menja iz dneva v dan. Na generalki, dirki Dauphine Libere, sem v vožnji na čas zaostal za Valverdejem, tokrat sem ga premagal. Če upoštevam kronometer, sem naredil napredek, toda tudi na vzponih se bom moral izkazati." Drugi favoriti za končno zmago so nastopili v skladu s pričakovanji. Italijan Cunego za Evansom v skupnem seštevku zaostaja za 1,26 minute, Španec Valverde pa še sekundo več, je pa že mnogo bolje odpeljal kronometer. Ravno slednjega se Evans najbolj boji: "Veliko je močnih kolesarjev, toda Španec je tisti, za katerega menim, da bo najtežji nasprotnik. Zato sem toliko bolj zadovoljen, da sem ga danes premagal. V boju z njim bo potrebna vsaka sekunda."

Edini slovenski predstavnik Tadej Valjavec je zaostal za dve minuti in 12 sekund, zasedel je 45. mesto. V skupnem seštevku je 30., za Schumacherjem zaostaja ravno toliko, kot je znašal njegov zaostanek v kronometru. S svojim nastopom je Besničan zadovoljen. Meni, da rezerv ni imel, jezi pa ga dejstvo, da so bili konkurenti za prvo deseterico v večini še boljši.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.