Šport
396 ogledov

Prvi osvojen turnir za najboljšo Slovenko

Tamara Zidanšek Epa
Tamara Zidanšej je osvojila svoj prvi turnir serije WTA.

Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je v finalu turnirja serije WTA 250 v švicarski Lozani z nagradnim skladom 199.030 evrov, kjer je bila prva nosilka, po dveh urah in štirih minutah ugnala Francozinjo Claro Burel s 4:6, 7:6 (5) in 6:1 ter prvič v karieri osvojila turnir WTA.

"Zelo sem vesela, da mi je uspelo zmagati. To je zdaj za mano," je za wtatennis.com povedala Zidanškova, ki je v tem tednu igrala trikrat tri nize, in dodala: "Polfinale Rolanda Garrosa mi je pokazal, da je moja igra dovolj dobra, da se lahko merim z najboljšimi."

Pred tem je oba finala izgubila. Prvega, maja 2019 v Nürnbergu, proti Kazahstanki Juliji Putincevi, drugega pa aprila letos v Bogoti, ko je bila od 23-letne Konjičanke boljša domačinka Maria Camila Osorio Serrano.

Triindvajsetletna Zidanškova je 50. na lestvici WTA in najvišje med Slovenkami, v ponedeljek pa se bo na posodobljeni lestvici prebila med najboljših 40. Najvišje je bila doslej na 46. mestu 21. junija letos.

Burelova zaseda 125. mesto na svetovni lestvici. Tekmovalka iz Rennesa je bila že prva mladinka sveta leta 2018, ko je med drugim osvojila dve srebrni medalji na mladinskih olimpijskih igrah.

Dvajsetletna Burelova je dobila uvodni igri prvega niza, tudi v tretji na servis Slovenke je Francozinja prišla do prednosti in drugo izkoristila za vodstvo s 3:0. Nato je na svoj servis še povišala prednost. V peti igri je imela Francozinja znova možnost za odvzem servisa, a je v dvaindvajseti minuti dvoboja Konjičanka vendarle prišla do prve igre (1:4).

Tamara Zidanšek | Avtor: Epa Epa

Šele sedma igra je znova pripadla Zidanškovi, Burelova je nato izgubila svoj servis in ostala brez točke na začetni udarec tekmice. Zidanškova je tako s serijo znižala na 4:5, a je nato niz po 40 minutah propadel Francozinji.

Prva igra drugega niza je znova pripadla Francozinji. Zidanškova, ki je osem centimetrov nižja od 1,76 m visoke tekmice, je z brejkom izenačila ter nato oddala le eno točko za prvo vodstvo na srečanju. Po drugem izenačenju je Zidanškova dobila dve igri in povedla s 4:2 ter imel servis v sedmi igri, a je Francozinja drugo priložnosti za brejk izkoristila ter nato dobila še svojo servisno igro za 4:4.

V naslednjih igrah sta igralki dobivali igre po svojih začetnih udarcih, tudi enajsto, v kateri je imela Francozinja sicer znova dve možnosti za brejk. Niz se je tako odločila podaljšana igra, v kateri je prvo točko dobila Zidanškova, po vodstvu tekmice je znova povedla s 5:4 in s 6:5 ter nato po uri in 35 minutah izid v nizih izenačila.

Uvodna igra odločilnega niza se je začela tako kot prva dva; Burelova je povedla, a je naslednjih šest iger pripadlo Zidanškovi, ki je tako dotlej izenačen dvoboj dokončno prevesila na svojo stran.

"Razmere za igro so bile kar zahtevne. Začela nisem dobro, toda po zaostanku z 1:5 sem dobila tri zaporedne igre in se začela počutiti bolje. Govorila sem si, naj se borim še naprej, za vsako točko. V tenisu je tako, da se vse lahko kar naenkrat spremeni, zato sem vesela, da mi je uspelo ostati v igri," je še povedala Konjičanka.

Zidanškova, polfinalistka letošnjega turnirja za veliki slam v Franciji, je v Švici v polfinalu ugnala Belgijko Maryno Zanevsko (193. na lestvici WTA), pred tem pa še Italijanko Lucio Bronzetti (241.) v četrtfinalu, Luksemburžanko Mandy Minella (165.) v drugem ter Rusinjo Marino Melnikovo (182.) v prvem krogu.

 
Komentarjev 1
  • Kathy_Duckett 09:46 19.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦